Václav Stupka: Verím, že mi strelecká potencia vydrží

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.6.2020

Jedným z pilierov zvolenskej ofenzívy v novej sezóne 2020/21 by mal byť skúsený Václav Stupka. 33-ročný trnavský rodák mal blízko k tomu, aby dres HKM obliekol už v tej minulej, napokon sa okolnosti zmenili. Záujem klubu spod Pustého hradu však pretrval a štvrtý najlepší strelec uplynulého ligového ročníka a účastník All star zápasu s radosťou prikývol. 

 

Vítame vás vo Zvolene. Aký máte dojem z nového prestupu?

Ďakujem pekne. Je to niečo nové a spolu s manželkou a deťmi sa tešíme, že nám klub umožnil byť všetkým spolu. Tešíme sa na nové pôsobisko a výzvy, ktoré to prináša.

Je známe, že Zvolen mal o vás záujem aj v minulej sezóne. Bol to jeden z faktorov, ktorý zavážil pri vašom rozhodovaní?

Vždy poteší, keď má o vás klub záujem. Vtedy to ešte nevyšlo, ale som rád, že sa Zvolen ozval počas minulej sezóny a aj v tomto období. Záujem bol obojstranný a potom to už bola len otázka dohody a času.

Aký máte dojem z tímu, ktorý sa zatiaľ formuje?

Myslím, že klub robí všetko pre to, aby zložil kvalitný tím a dosiahol čo najlepšie výsledky. Verím tomu, že my ako hráči to budeme napĺňať.

Čím by ste do tímu chceli prispieť?

Budem sa snažiť odvádzať čo najlepšiu prácu na ľade aj mimo neho a byť platným členom tímu, aby som prispel k čo najlepším výsledkom. Chcem podávať obetavé výkony a verím, že mi strelecká potencia vydrží, taktiež chcem tvoriť hru pre spoluhráčov.

Uplynulá sezóna bola pre vás z hľadiska produktivity doteraz najvydarenejšia, v Nových Zámkoch aj v Banskej Bystrici ste si udržali priemer bod na zápas. Čomu pripisujete, že vám sezóna tak sadla?

Ťažko povedať, väčšinou je to o správnom nastavení, dobrých spoluhráčoch a jedno s druhým. Hru a produktivitu ovplyvňuje veľmi veľa faktorov. Mne všetko išlo tak, ako malo, hoci sme s Novými Zámkami nehrali o popredné priečky, ale so spoluhráčmi sme si sadli a bodovo sa mi darilo. Boli sme dobrý tím na ľade aj v kabíne, vzájomne sme si dopriali a z toho to zrejme vyplývalo. Padlo mi to, čo malo a niekedy aj to, čo nemalo. Bodaj by to vydržalo aj v novej sezóne.

Mysleli ste po vydarenej sezóne aj na zahraničie?

Určite áno. Vždy bol môj sen a cieľ ešte vycestovať do zahraničia a vidieť aj iné kluby a ligy mimo Slovenska. Predtým sa mi to splnilo v škótskom Glasgowe. Bolo to pre mňa niečo iné a vynikajúca skúsenosť. Aj pre pandémiu a tiež nový prírastok v rodine som ale teraz zahraničie nechcel riskovať. Uvidíme, čo prinesie táto sezóna, respektíve ďalšia, človek nikdy nevie.

Spomenuli ste Glasgow. Väčšina slovenských fanúšikov zrejme stále vníma britskú EIHL ako hokejovú exotiku. Ako by ste priblížili tamojšie podmienky a úroveň hokeja?

Tiež sme si najprv mysleli, že ide o hokejovú exotiku, ale ak ste tam neboli, ťažko sa o tom rozpráva. Z môjho pohľadu to bolo niečo úplne nové, ale veľmi si túto skúsenosť pochvaľujem. Boli sme tam aj s rodinou a všetko fungovalo výborne. Čo sa týka štadióna, ale aj iných vecí, ako tímových akcií a akcií s fanúšikmi, všetko bolo super. Štýl hokeja bol skôr severoamerický, v lige je veľa Kanaďanov aj kanadských trénerov, prichádzajú tam hráči z AHL, ECHL či univerzitných líg. Hokej sa hrá hore dole, a hráči sú technicky zdatní. Pokiaľ by mal slovenský fanúšik možnosť vidieť zápas EIHL na štadióne, určite odporúčam. Na každom zápase je plný štadión, atmosféra je veľmi dobrá a ľudia si tam hokej užívajú, bola radosť tam hrať.

Ako prebieha vaša príprava na novú sezónu?

Pripravoval som sa aj počas obmedzení, vonku sa dalo športovať. Chodil som behať, alebo na bicykel, mám rád aj rôzne preliezky a cvičenie s vlastnou váhou alebo expandermi. U rodičov mám menšiu posilňovňu, ktorú som tiež využíval. Všetko zlé je na niečo dobré. Vrátil som sa naspäť k základom, ktoré mi chýbali a užíval som si tiež viac času s rodinou a v prírode. Všetko sa deje z nejakého dôvodu a možno to tak malo byť.

V závere sezóny ste ako hráč Banskej Bystrice ešte stihli pohronské derby. Cítili ste výnimočnosť zápasu?

Určite áno, také zápasy sú vždy vypäté a tento bol taký tiež. Bolo cítiť, že je to špecifický zápas a hralo sa ťažko. Teším sa na ďalšie takéto zápasy.