Trénerský štáb posilnil Don Nachbaur

Autor: HKM Zvolen Dátum: 10.11.2019

Trénerský tandem Andrej Podkonický a Michal Kobezda od pondelka posilní 60-ročný Kanaďan Don Nachbaur. Ten bude pri zvolenskom A-tíme spolu s Andrejom Podkonickým plniť funkciu hlavného trénera.

Myšlienka priviezť pod Pustý hrad trénera spoza oceána skrsla v hlave prezidenta klubu Dušana Mráza, ktorý celú záležitosť priblížil podrobnejšie.

Hovorí prezident klubu Dušan Mráz: "K nápadu angažovať severoamerického trénera sa hlásim a beriem zaň plnú zodpovednosť. Napriek sérii víťazstiev, ktorú naše mužstvo ťahalo, musím povedať, že hra tímu nebola vždy dobrá. Okrem zápasov som od začiatku sezóny videl aj niekoľko tréningov nášho tímu a vyzerali naozaj dobre. Aj taktika na jednotlivé zápasy, ktorú tréneri naordinovali mužstvu bola v poriadku, no žiaľ realita v nich bola iná. Po nevydarenom stretnutí s Detvou som poveril nášho skauta Patrika Rybu úlohou rozhodiť siete a nájsť vhodného trénera zo zámoria, ktorý by nám mohol byť vzhľadom na zloženie nášho mužstva nápomocný. V priebehu niekoľkých dní som dostal informácie o niekoľkých možných kandidátoch. Okamžite ma oslovila vizitka Dona Nachbaura a dal som pokyn na začatie rokovaní o zmluve. Tie bývajú väčšinou zložité, určitý čas trvajú a nie vždy končia dohodou. My sme však doviedli rokovania s novým trénerom až k podpisu kontraktu a už v nedeľu večer bol Don Nachbaur vo Zvolene. Od pondelka naše mužstvo povedie dvojica hlavných trénerov. Andrej Podkonický a Don Nachbaur budú na jednej úrovni, asistentom zostáva Michal Kobezda. Očakávam, že na tému dvoch hlavných trénerov začnú teraz diskusie, ale takéto prípady už z minulosti poznáme a istotne sa s nimi aj v budúcnosti stretneme. Všetko je tu o vzájomnej komunikácii, rozdelení si kompetencií a zodpovednosti. Musím priznať, že po zápase s Trenčínom som mal v pláne urobiť rez do mužstva. Rozmyslel som si to ale, pretože Andrej Podkonický odišiel s reprezentáciou na Nemecký pohár a príchod druhého trénera sa ešte len začínal rysovať. Tréneri si teraz všetko rozoberú a zvážia. Koncom novembra budem čakať na ich vyjadrenie a návrhy, aké zmeny je potrebné v mužstve urobiť."

Vedenie klubu angažovalo Dona Nachbaura s cieľom skvalitniť a oživiť herný prejav mužstva, ako aj obohatiť jeho skúsenosťami trénerských kolegov. Veríme, že jeho príchod bude pozitívnym impulzom, ktorý pomôže pri naplnení najvyšších ambícií. Hoci hlavná misia Dona Nachbaura bude pri zvolenskom áčku, svoje vedomosti a metódy bude odovzdávať aj ďalším trénerom v mládežníckej organizácii HKM.  

60-ročný rodák z Britskej Kolumbie stál v posledných dvoch sezónach ako asistent trénera na lavičke dvojnásobného víťaza Stanley Cupu Los Angeles Kings. Po neúspešnom vstupe do sezóny 2018/19 ale došlo v tíme "kráľov" k trénerskej zmene, ktorá sa dotka aj Nachbaura. Do NHL prišiel po siedmich ročníkoch v pozícii hlavného trénera tímu juniorskej WHL Spokane Chiefs. V rovnakej súťaži viedol šesť sezón ako hlavný tréner aj Tri-City Americans a rovnako dlho Seattle Thunderbirds. V ročníku 2010/11 získal cenu pre najlepšieho trénera WHL. Jednu sezónu bol hlavným trénerom tímu AHL Bringhampton Senators, dve asistoval v AHL pri Philadelphii Phantoms.

Slovensko navštívil v roku 2011 ako asistent trénera reprezentačnej 18-ky Kanady, s ktorou získal na Memoriály Ivana Hlinku (súčasný Hlinka Gretzky Cup) zlato. O rok neskôr bol asistentom aj pri juniorskej reprezentácii, ktorá na svetovom šampionáte neuspela v boji o bronz. V tíme Kanady vtedy viedol napríklad jednotku draftu 2013 Nathana McKinnona, ako aj ďalšie hviezdy NHL- Mark Scheifele, Ryan Strome, Ryan-Nugent Hopkins, Jonathan Huberdeau, Jonathan Drouin, Morgan Reilly, Dougie Hamilton, Malcolm Subban, či minulosezónny víťaz Stanley Cupu, brankár Jordan Binnington.

Ako hráč bol Don Nachbaur draftovaný do NHL v roku 1979 tímom Hartford Whalers. V najlepšej lige sveta odohral za Hartford, Edmonton a Philadelphiu spolu 234 zápasov s bilanciou 24 gólov a 47 asistenicií. Nachbaurovi nebola tvrdá hra cudzia, o čom svedčí aj 489 trestných minút v NHL a ďalších 583 v AHL, v ktorej sedmkrát prekročil hranicu 100 a raz dokonca 300 trestných minút. V roku 1988 sa s Hershey Bears stal víťazom AHL, dve sezóny bol kapitánom tohto tímu. Posledné štyri sezóny hráčskej kariéry strávil v rakúskom Grazi, kde si v 189 zápasoch pripísal 209 bodov (106+103).

Sme radi, že môžeme Dona Nachbaura privítať vo Zvolene a prajeme mu úspešné pôsobenie v našom klube!