Tréner Podkonický: Chceme zložiť silný tím

Autor: HKM Zvolen Dátum: 27.5.2019

Titul svetového šampióna získali v Bratislave Fíni. Zaslúžene, alebo by ste si na ich mieste vedeli predstaviť aj mužstvo z inej krajiny?

Počas celého turnaja Fíni predvádzali výborný hokej. Bolo pre nich niečo nové, keď zostavili mužstvo takmer bez hráčov NHL, ale zvládli to výborne. Fínsky tréner chalanom, ktorých nominoval veril a jeho bojovný kolektív dokázal viac, ako tímy plné hviezd. Zvučné mená úspech nezaručia. Preto je hokej a šport všeobecne krásny a zaujímavý. Očakávalo sa, aj ja sám, že majstrami sa stanú Rusi, alebo Švédi. Mali najkvalitnejšie tímy, ale hokej je nevyspytateľný. Nehrá sa na to, kto je v zápase lepší, ale kto dá viac gólov, videli sme to v semifinále Ruska proti Fínsku, alebo v zápase o bronz. Obdivuhodní sú podľa mňa Kanaďania. Pri skladaní národného tímu na šampionát, sa trénerovi ospravedlnilo sedemdesiat (!) hráčov, v štyroch mužstvách ešte hrali ďalší špičkoví hokejisti o Stanley Cup, a napriek tomu prišli javorové listy s výberom, ktorý sa dostal až do finále. Na druhej strane, sklamaný som z Američanov. Na papieri mali silný výber, s ktorým mali byť spolu s Rusmi a Švédmi v top trojke. Ten turnaj im ale vôbec nevyšiel.

A čo mužstvo, na ktorého striedačke ste stáli po boku Craiga Ramseyho v roli asistenta aj vy?

Aj v našom mužstve bolo deväť mladých hráčov, nováčikov. Myslím si, že žiadny slovenský tréner by sa neodvážil urobiť takýto krok v nominácii na majstrovstvá sveta a pobral vy starších, skúsených hráčov, hrajúcich v Česku, či z ďalších európskych  súťaží. Craig Ramsey dal šancu hráčom, o ktorých si on myslel, že sú tí najlepší a nezáležalo mu na tom, v akej lige hrajú. Záležalo mu jedine na tom, akú formu mal hráč vo finálnej fáze tesne pred šampionátom. Snažil sa, aby bol ten tím vyvážený, so skúsenými hráčmi aj hokejistami, ktorí urobia čiernu robotu. Mladí hráči, ktorí dostali šancu, boli vďační, že v tom tíme sú. Malo by to byť tak, že mladí bojujú, dávajú do toho srdce a nesledujú príliš, koľko minút strávia na ľade, či hrajú presilovku, ale svojou hrou a prístupom sú pre tím prospešní. Hráčsky kolektív si musí sadnúť a vytvoriť partiu, každý sa musí podriadiť v prospech kolektívu. To sa, myslím, podarilo.

Toto je určite na širšiu debatu, ale čo by bolo treba urobiť, aby sme sa priblížili Fínom? Severská krajina je počtom obyvateľstva porovnateľná so Slovenskom, no je úradujúcim majstrom sveta v kategórii juniorov aj seniorov.

My sme zaspali dobu, Fíni sú úplne niekde inde. Majú vybudovanú športovú infraštruktúru, poskytujú deťom priestor pracovať na ľade aj mimo ľadu. A tie deti hlavne chcú, majú šport radi, idú za svojim cieľom. U nás prídu deti so záujmom o hokej, a pritom majú základné pohybové schopnosti na minimálnej úrovni. Hokejový tréner nie je predsa telocvikár, aby učil deti vôbec behať, pretože niektoré majú problém aj s tým. Pokiaľ štát nepomôže mládeži, nepohneme sa a budeme stále zaostávať, a to nielen v hokeji. Aj preto zatiaľ nedokážeme vytvoriť také podmienky, aby naše deti všestranne pohybovo rástli. Aj na Slovensku sú dobrí tréneri a z tej malej základne, ktorú majú k dispozícii dokážu vytvoriť často zázraky. Aj vo Zvolene sa snažíme pracovať s mládežou, zmenil sa prístup, zvýšila sa atraktivita a kvalita a hneď sa to prejavuje aj vo väčšom záujme zo strany detí. Chce to však trpezlivosť. Bez zvýšenej podpory štátu o šport ale budeme ten svet ťažko dobiehať, je to vizitka celej našej spoločnosti.

Poďme zo sveta domov. Môžeme sa aj v podaní „rytierov“ tešiť na atraktívny hokej, aký si diváci užili počas majstrovstiev sveta?

Hokej je vlastne jednoduchá hra. Keď sú hráči zväzovaní systémom, začnú rozmýšľať v zmysle ´mal som byť tam a tam, urobil som to dobre...´ a často nesprávne reagujú. Ja som sa o niečo podobné, ako preferuje tréner Ramsey snažil už v minulej sezóne. Na taký štýl, ako preferuje reprezentačný tréner, však musí byť mužstvo správne postavené a musia v ňom byť typy, ktoré sú ochotné to urobiť. Videli sme to aj na prejave Fínov, ten moderný hokej už je o hráčskej rýchlosti, o rýchlom otáčaní pukov, obrovskej podpore zo strany obrancov. Žiadne ´ťahanie´ puku za vlastnú bránu, vyčkávanie a postupné rozvíjanie útoku. Všetko sa deje v rýchlosti, korčuľuje sa hore-dole, hráči sa zrážajú, sú v nasadení a nič nevypustia. Pri prejave trebárs Rusov, Kanaďanov, alebo Švédov človek často ani nevedel, ktorý hráč je útočník a ktorý obranca. Určite som si niečo po trénerskej stránke zobral tak od hlavného trénera ako aj od mojich kolegov asistentov, veď človek sa stále učí. Ten herný štýl, ktorý chcem so Zvolenom v novej sezóne hrať, sa ale meniť nebude. Budeme hrať agresívne s častou streľbou na bránu, čo bohužiaľ v minulej sezóne niektorí hráči nedokázali pochopiť. Koľkokrát tam bola kľučka navyše, zbytočné premiešanie. Ten puk dnes musí jednoducho lietať.

Vo Zvolene sa rodí nový tím. Čo sa dá v tomto momente k tomu povedať?

Zvolen je ambiciózny klub, ktorý sa chce stále pohybovať na popredných priečkach. Preto chceme znovu zložiť silné mužstvo, uvidíme, ako sa nám to podarí. Jeho skladanie prebieha a budú v ňom také zmeny, ktoré som ani ja nečakal. Mojou predstavou bolo, že ten tím z minulej sezóny zostane viac-menej pokope a na potrebných pozíciách ho len vhodne doplníme. Hoci sme boli veľmi blízko, nepodarilo sa nám však prebojovať do finále, a preto bude mužstvo HKM zložené nanovo. Z minulej sezóny v ňom zostane len pár hráčov. Určite ale chceme dať priestor aj mladým, chceme vychovať nových Zvolenčanov pre seniorský hokej. Odo mňa talentovaní chlapci tú šancu určite dostanú.

Od septembra začne platiť obmedzenie, na základe ktorého môže v jednom mužstve na zápas nastúpiť najviac sedem cudzincov (v hľadisku mimo zostavy môžu byť samozrejme ďalší – pozn.). Počítate pri skladaní nového mužstva s legionármi aj tohto roku?

Áno, aj v novej sezóne počítame so službami zahraničných hráčov.

Rovnako ako vlani, ani tentoraz nebude pod Pustým hradom prebiehať centralizovaná letná príprava. Kedy teda vlastne svojich zverencov vo zvolenskej šatni privítate?

Zídeme sa 29. júla, kedy by sme mali ísť už na ľad.

Aká je situácia okolo realizačného tímu? Ešte nie je známe meno vášho asistenta...

Hľadáme asistenta, keďže sme sa rozhodli, že Raimo Summanen nebude pri A-mužstve pokračovať. Chceme dať v prvom rade šancu ďalšiemu Zvolenčanovi, všetko je ale zatiaľ v štádiu riešenia. Toto by mala byť jediná zmena v realizačnom tíme, na poste videoanalytika zostáva Jaroslav Török.

Súčasťou predsezónnej fázy prípravy sú aj prípravné zápasy. V akom štádiu je ich tvorba?

Nie je ľahké nájsť na prípravu kvalitných súperov hlavne mimo Slovenska. Je potrebné často sa prispôsobovať okolnostiam. Českí extraligisti majú ten program plný, preto budeme napríklad síce hrať v Pardubiciach, ale s ruským tímom. Spolu by sme v rámci prípravy mali odohrať deväť zápasov, v čom sú zarátané aj tri stretnutia domáceho Memoriálu P. Zábojníka. Myslím, že je to už v takom stave, že verejnosť by sa program prípravných zápasov mala čoskoro dozvedieť.