Tréner kadetov Dušan Pohorelec: Občas musíme chlapcov brzdiť

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.6.2018

Seriál článkov mapujúcich letnú prípravu mládežníckych kategórii pokračuje kadetmi, teda 9. HT.

Družstvu, ktoré sa v uplynulej sezóne prebojovalo na záverečný turnaj Majstrovstiev Slovenska starších žiakov, bude svoje bohaté skúsenosti odovzdávať 45-ročný bývalý útočník, ktorému v historickom rebríčku zvolenských strelcov patrí so 156 gólmi úctyhodná štvrtá priečka, Dušan Pohorelec, spolu s kolegom Miroslavom Brumerčíkom, ktorý pôsobí pri tomto družstve už siedmu sezónu.

Detviansky rodák ukončil aktívnu kariéru v roku 2015. Jej súčasťou bol okrem prvého  zvolenského titulu aj svetový šampionát C-kategórie, na ktorom Slovensko v roku 1994 začalo svoj boj o návrat medzi elitu. Hokejové cesty zaviedli niekdajšieho kanoniera, reprezentanta Slovenska a účastníka OH v Lillehammeri aj do Česka, Nemecka, Anglicka či Chorvátska. V Medveščaku Záhreb si zahral spolu so svojím súčasným kolegom Miroslavom Brumerčíkom.

Pán Pohorelec, skúsme na úvod v krátkosti zrekapitulovať váš prechod z kariéry hráča do kariéry trénera.

„Hneď po konci hráčskej kariéry v Detve som tam pokračoval v pozícii asistenta trénera, najskôr v druhej lige, neskôr v prvej. Potom som prešiel k mládeži, začal som s prípravkou, pokračoval som pri mladších a starších žiakoch. Minulý rok som bol pri zvolenskom doraste, teraz pôsobím pri kadetoch. Mládeži sa teda venujem asi 7-8 rokov." 

Aký je váš dojem z doterajšieho priebehu prípravy kadetov?

„Zatiaľ veľmi dobrý. Nemám žiadne výhrady, chlapci veľmi chcú, a to sa mi  páči. Občas ich až musíme brzdiť, keď idú „na plné bomby.“ Prístup a kolektív hodnotím veľmi pozitívne, je vidieť, že sa s nimi predtým dobre pracovalo. Vedia, čo majú robiť a hlavne chcú, to je najdôležitejšie. Verím, že potenciál majú. Je to vo veľkej miere na nich, či budú nasledovať to, čo sa im snažíme odovzdať, či už ja s kolegom Brumerčíkom, alebo neskôr ďalší tréneri."

Môžete priblížiť priebeh tréningového procesu?

„Trénujeme každý deň okrem víkendu. Príprava je rozdelená do jednotlivých cyklov, zameraných na rýchlosť, výbušnosť, silu...Cykly sa po týždni opakujú, no mení sa záťaž a cvičenia. Každú druhú stredu máme na programe plaváreň, kde sa venujeme rozvoju špeciálnej sily a  dychovým, kompenzačným a uvoľňovacím cvičeniam, ale tiež zábave. Tréningy sa snažíme rôzne spestrovať, aby neboli monotónne. Od 23. júla nás čaká ľad."

Ako vám pomáha účasť trénera Beňa, ktorý s chlapcami preberá techniku základných cvikov?

„Je to pre nich veľmi dôležité. Keď sa spätne obzriem, nám v ich veku nikto týmto spôsobom neradil. Tréner prišiel, položil činku a robili sme. Veľa chalanov si potom poškodilo kĺby a podobne. Ani v dnešnom hokeji niektorí tréneri tie techniky vzpierania dobre nepoznajú, pre nás je to teda veľmi dobrá pomoc. Pokiaľ to budeme robiť systematicky, neskôr aj so závažím, bude to určite dobré."

Sledujeme chlapcov vo veku 14-15 rokov. Prevažuje stále cvičenie s vlastnou váhou, alebo už prídu na rad aj závažia?

„Sú niekde na prelome. Niektorí by už mohli začať pracovať aj s činkami, ale zatiaľ cvičíme prevažne s vlastnou váhou a zameriavame sa predovšetkým na techniku."  

Tréner Raimo Summanen navštívil aj vaše tréningy. Čomu sa na nich venoval?

„Ja som vtedy viedol dorast. Mal s nami jeden tréning na suchu a jeden na ľade. Bola to určite zaujímavá spolupráca. Dva tréningy sú málo na to, aby som vedel detailnejšie zhodnotiť jeho prácu. Môžem povedať, že nie všetko bolo nové, no tie prvky, ktoré sme my robili, posunul do inej roviny. Venoval sa cvičeniam na suchu, ktoré majú výrazný vplyv na techniku korčuľovania, napríklad otváranie bedrového kĺbu, rozsah pohybu...Veciam, ktoré sme my robili, dal akúsi pridanú hodnotu a išiel ešte ďalej o krok dopredu. Bol to pán hráč, skúseností má určite na rozdávanie."