Tomáš Tomek: Snáď ma budú mať radi

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.6.2018

Po minulé roky niekoľkokrát výrazne sťažil Zvolenčanom ich cestu vo vyraďovacích bojoch. Teraz však už "rytierov" nemusí ďalej mátať, stal sa totiž jednym z nich. 29-ročný brankár Tomáš Tomek sa po troch sezónach v Žiline upísal klubu spod Pustého hradu a na novú výzvu sa veľmi teší. Skalický rodák sa už dávno vypracoval na stabilnú brankársku oporu tipsportligových tímov, schopnú poňať veľké porcie zápasov, podľa jeho slov by však v novom tíme uvítal vyrovnanú brankársku dvojicu. 

Vitajte vo Zvolene Tomáš, Ako sa zrodil váš príchod pod Pustý hrad?

„Ďakujem. Po konci v Žiline ma agent kontaktoval s tým, že je záujem zo strany Zvolena a jednania, ktoré prebehli, boli veľmi seriózne. V hre bolo viacero ponúk, ale rozhodol som sa pre Zvolen."

Zavážila pri rozhodovaní prítomnosť trénera Podkonického, ale napríklad aj Lukáša Handlovského?

„Určite áno. Poznám trénera, s „Handlom“ sme odohrali tri sezóny...Veľmi zavážili aj výborné referencie na Zvolen. Viem, že to v klube funguje a Zvolen mi bol odporučený, rozhodovanie bolo teda o to jednoduchšie."

Pokiaľ by sa situácia v Žiline vyvíjala inak, uvažovali by ste o zotrvaní?

„Ja som o zmene pôsobiska uvažoval už dlhšie. Strávil som tam tri sezóny a chcelo to niečo nové. Aj keby klub nebol v súčasnej situácii, asi by som rovnako uvažoval o odchode. Na Žilinu nemôžem povedať krivé slovo, bolo mi tam super, na všetky tri sezóny mám veľa dobrých spomienok. No ako hovorím, cítil som, že potrebujem zmenu."

V Žiline aj v Piešťanoch resp. v Skalici ste strávili viacero sezón, čo v našej lige nebýva vždy zvykom. Dá sa teda povedať, že hľadáte do istej miery aj stabilitu?

„Pokiaľ to v klube funguje a je mi tam dobre a pokiaľ je o mňa záujem, určite ostanem rád aj viac sezón. Pre mňa ako hráča sú však tie tri sezóny asi strop, potom hľadám zmenu a nové pôsobisko, nových ľudí."

Zvolen ste doteraz trikrát poriadne vytrápili v play off, vy aj váš tím ste boli vždy nepríjemným súperom. Bude pre vás špecifické stáť na druhej strane?

„Dokonca až štyrikrát, počas môjho pôsobenia v Skalici sme hrali so Zvolenom štvrťfinále, kde som nastúpil na dva zápasy. Vždy to boli zaujímavé série a teraz budem na strane Zvolena. Ale ja sa na to teším a verím, že nás čaká čo najlepšia sezóna."

Chytalo sa vám proti Zvolenu vždy s takou pohodou, ako to navonok vyzeralo?

„Mne sa proti Zvolenu chytalo vždy dobre, či už v základnej časti alebo v play off. Keďže som bol zvyčajne v papierovo slabšom tíme, bolo to väčšinou o tom, že sme nemali čo stratiť. Či už som bol v Piešťanoch alebo v Žiline, vždy to boli vyrovnané zápasy a osobne sa mi vždy hralo dobre."

Bude Zvolen z hľadiska tímových ambícií doteraz najväčšou výzvou?

„Teším sa, že idem do tímu, ktorý má najvyššie ciele. V Piešťanoch sme vtedy dosť prekvapili, to je už ale zabudnuté. V Žiline sme väčšinou bojovali o play off. Teraz som rád, že budem v tíme, ktorý mieri na najvyššie priečky a pre mňa je to určite výzva, na ktorú sa teším."

V posledných dvoch sezónach ste boli najvyťažovanejším brankárom v základnej časti (103 odchytaných zápasov zo 112). Vyhovujú vám takéto porcie zápasov?

„Musím priznať, že za posledné sezóny už toho bolo veľa. Je dobré, keď je brankár v tempe, ale treba si aj oddýchnuť. Myslím, že v Žiline to bol celkom risk, že tri roky vkuse som chytal takmer výlučne iba ja. Uvidíme, ako to bude vo Zvolene. Určite je lepšie, keď tím stavia na dvoch kvalitných brankároch, ktorý sa môžu prestriedať."

Riešili ste teda už s trénerom vašu vyťaženosť v novom tíme?

„Rozprávali sme sa aj na túto tému. Určite nemám problém s tým, aby bola vyrovnaná brankárska dvojica. Ako som povedal, je lepšie, keď ťahajú dvaja a môžu sa vystriedať, ako keď tím stojí na jednom, ktorý sa môže zraniť a potom sa narýchlo hľadá náhrada. Myslím teda, že 52-zápasové porcie zápasov už nehrozia."

Stabilné výkony v Žiline vám dvakrát priniesli pozvánku do reprezentácie. Idete s takouto ambíciou aj do Zvolena?

„Prichádzam s tým, aby som podával čo najlepšie výkony a dal tímu šancu vyhrať čo najviac zápasov. Ostatné príliš neriešim. Ak príde v priebehu sezóny pozvánka, určite ma to poteší, no ak nie, budem sa normálne pripravovať ďalej."

Nemáte mierne obavy z toho, ako vás príjmu zvolenskí fanúšikovia? Predsa len, v play off vám neraz dávali pokrikmi poriadne zabrať...

„Obavy z toho nemám. Samozrejme, každý hráč tie pokriky vníma. Ťažko povedať, ako to bude, sto ľudí, sto chutí. Uvidíme, prídem a snáď ma budú mať radi (smiech)."

Miesto kričania vášho mena, aby vás rozrušili, teraz by ho mali kričať, aby vás povzbudili. To bude asi príjemná zmena.

„Nuž, je to na nich. Zmena to určite bude. Ja sa na Zvolen teším. Odchytal som proti nemu veľa zápasov a veľa sérií, takže to bude zaujímavé. Snáď im zavoniam."

Ak by ste chceli ľady prelomiť rýchlejšie, vieme o jednom spôsobe. 16. júna nás čaká na Sliači fanúšikovský turnaj v minifutbale...

„No neviem, či by to bolo vhodné takto zostra, aby ma tam náhodou ešte niekde neutopili. Ale nie, beriem to s nadhľadom. V tom čase som ale akurát na dovolenke, no určite im rád pošlem fotku." (smiech)

Kde sa pripravujete na novú sezónu?

„Momentálne končím štvrtý týždeň prípravy doma v Skalici. Ďalší týždeň sa chystám na dovolenku a keď sa vrátim, budem v príprave pokračovať až kým nepôjdeme na ľad. Vo Zvolene by sme sa mali stretnúť 23. júla. "

Na Slovensku pôsobíte väčšinu doterajšej kariéry, zrejme teda poznáte aj niektorých hráčov zo zvolenského kádra.

„Ešte nie je úplne jasné, ktorí presne v tíme ostávajú, ale samozrejme niektorých poznám. Napríklad Adama Drgoňa, s ktorým som hral v Piešťanoch, taktiež Peťa Šišovského. Určite sa ich nájde aj viac."

Doteraz sme na vás boli zvyknutí prevažne v čisto bielej maske. Chystáte sa tentoraz venovať svojmu novému zamestnávateľovi masku s motívom?

„Veru áno, chystám. Už nebudem iba v bielom. Práve sa na tom pracuje, poslal som nejake nápady a čakám na výsledok. Budú na nej zvolenské motívy, určite nie žiadni Mimoni, Pokémoni, ani iné rozprávky. Od rovnakého autora som mal masku keď som bol v Znojme a bol som veľmi spokojný, takže sa na ňu teším."