Tibenský: Chce to čas, stále si zvykáme na zmeny

Autor: HKM Zvolen Dátum: 6.12.2019

Posledné kolo pred druhou ligovou prestávkou zaviedlo Zvolenčanov na ľad tabuľkového suseda z Košíc. V Steel Aréne začali dobre a v 7. minúte sa tešili z otváracieho gólu, presilovku využil Jozef Tibenský. To však bolo z ich strany všetko a ďalšie zásahy už pridali len domáci. Dôležitá bola 10. minúta prvej tretiny, v ktorej Košičania gólmi Milého a Vrábeľa otočili skóre. Na 3:1 pre "oceliarov" zvýšil v úvode záverečnej tretiny ich najlepší strelec Haščák a definitíva do prázdnej brány prišla od Rapáča.  

Z 31 zvolenských striel sa tak ujala len jedna. Vyslal ju Ben Betker, dobre ju ale dokázal tečovať Jozef Tibenský a netradičný presilovkový strelec sa potešil z druhého gólu v sezóne. „Zo zostavy vypadol Miloš Kelemen a potrebovali sme ho niekým nahradiť v presilovke. Pred zápasom sme si ukázali, ako ju zahráme, našťastie sa to presne podarilo. Dali sme puk Benovi na modrú a už z tréningov poznám, že vie s rozumom dobre vystreliť na teč. Puk mi išiel presne na hokejku a ja som ho šťastne tečoval za brankára. Zahrali sme teda to, čo sme chceli," opísal svoj zásah Tibenský, ktorého vynútené zmeny v zostave posunuli zo štvrtého do druhého útoku. Z vedenia sa jeho tím dlho netešil. „Zápas sme mali potom dobre rozohratý, ale strata koncentrácie nás stála vedenie a inkasovali sme dva rýchle góly. Myslím ale, že kľúčový bol gól v oslabení na začiatku tretej tretiny. Keď je vás o jedného menej a súper zahrá presilovku naozaj dobre, ťažko sa dá niečo robiť a oni to zvládli." 

Zverenci Andreja Podkonického a Dona Nachbaura pôjdu do prestávky so sériou štyroch prehier, počas ktorých inkasovali šestnásť gólov a získali jediný bod. Znie to povedome? Určite áno, štyri prehry v rade si pripísali aj pred prvou ligovou prestávkou. „Je to podobná situácia. Nový tréner je tu jednoducho ešte krátko a sezóna je dlhodobý proces. Musíme si skrátka zvyknúť na tie zmeny. Chce to čas. Musíme na tom stále pracovať, aby každý z nás vedel, čo má kedy presne robiť a vtedy budeme napredovať. Pesimista vidí, že sme prehrali štyrikrát v rade. Optimistický pohľad je, že z posledných deviatich zápasoch máme päť výhier, tri prehry a jednu remízu. Myslím, že netreba vešať hlavy. Každý jeden z nás sa snaží, aby bol každým dňom lepší a aby sme spolu napredovali ako tím," neskladá zbrane v neľahkej situácií Jozef Tibenský.   

Zo série do série, aj tak sa dajú zhrnúť zvolenské výsledky v posledných dvoch mesiacoch. Šesť výhier, štyri prehry, päť výhier, štyri prehry. Takto to vyzerá od 6. októbra. Čo môže "rytierov" mrzieť je fakt, že opäť nedokázali naplno zabrať s tabuľkovo vyššie postaveným súperom, čo sa im doposiaľ podarilo iba raz. Košice sa vzdialili na tretej priečke už o sedem bodov, navyše majú oproti Zvolenu o zápas menej. Rovnako tak trenčianska Dukla, ktorá na piatej priečke zaostáva o bod. Päťzápasové víťazné kúzlo Dona Nachbaura už bolo dávno prelomené a jeho tím bude mať počas nasledujúcich jedenástich dní na čom pracovať. Preferuje kanadsko-americký štýl. Chce hrať veľmi rýchly hokej a aby sme všetko nahadzovali pred bránu. To nám chýba. Razíme zámorské prvky a uvidíme ďalej," hovorí na margo nového trénera kapitán Ivan Švarný. Skúsený obranca pridal aj svoj pohľad na piatkový zápas, v ktorom Mikuláš nadelil všetky body domácim. Prvú i druhú tretinu sme mali dobre rozpracovanú. Vytvárali sme pekné akcie, nechýbal kvalitný forčeking. Veľkú snahu sme vyvinuli v závere zápasu. Košice však využili power-play, a to bol klinec do našej rakvy."

Ofenzívne snaženie hostí stroskotalo na výbornom Košarišťanovi a reprezentačný gólman len potvrdil, že prvenstvo v štatistike odchytaných výhier, shutoutov a priemere inkasovaných gólov mu nepatrí náhodou. „Streľba nám veľmi nešla. Sám som pálil z medzikružia, ale len do betónov. Nemali sme tam žiadneho kolegu na dorážku. Keby boli naše fázy odmenené gólmi, možno by sme dospeli k remíze a v predĺžení by sa ukázalo, ako to skončí. Asi tak desať minút sme mali konštantný tlak, no čo z toho, keď sme neskórovali. Jeden gól je nič," hľadal príčiny streleckej neefektivity Švarný. Zvolenský kapitán si uvedomuje nelichotivú situáciu, ktorú môžeme právom zrovnávať s tou pred novembrovou prestávkou. Jeho kolega z obrany Adam Drgoň vtedy po štvrtej prehre hovoril o totálnom dne, kapitán HKM má však tentokrát iný pohľad: „Toto nepripúšťam. V súčasnosti nie sme na žiadnom totálnom dne. Musíme si len uvedomiť, že sa bez gólov nevyhráva. V Nitre sme viedli o dva góly a nepostrážili sme si to. Vraví sa, že v hokeji je dvojgólové vedenie najhoršie, ale ako skúsený celok by sme to mali vedieť udržať."