Rytierov posilnia brankár Tomek a útočník Vandas

Autor: HKM Zvolen Dátum: 5.6.2018

Vedenie klubu spod Pustého hradu naďalej pokračuje v budovaní kádra pre nadchádzajúcu sezónu. Dres HKM v nej budú obliekať aj brankár Tomáš Tomek a útočník Michael Vandas.

29-ročný gólman Tomáš Tomek má doposiaľ v Tipsport Lige odchytaných 257 zápasov, z toho prevažnú časť v tímoch Žiliny a Piešťan, kde bol počas svojho pôsobenia brankárskou jednotkou. Hokejovo však vyrastal v rodnej Skalici, kde prešiel mládežníckymi kategóriami a kde v sezóne 2009/10 absolvoval premiéru v najvyššej súťaži. Za seniorský tím HK 36 odchytal počas troch sezón spolu 21 zápasov, popri tom pôsobil aj na hosťovaní v prvoligových Piešťanoch, kde v rokoch 2010 a 2011 bojoval v baráži o postup medzi slovenskú elitu. Jediná sezóna mimo Slovenska bola pre Tomeka 2014/15, ktorú začal v českom Znojme v nadnárodnej EBEL a následne sa presunul do nemeckej DEL2 do tímu SC Riessersee. V nasledujúcom ročníku mu kvalitné výkony v drese žilinských "vlkov" vyniesli reprezentačnú pozvánku a pripísal si prvý štart v národnom drese, ten druhý mu pribudol v uplynulej sezóne. Štatisticky najvydarenejšou bola pre Tomeka sezóna 2012/13, v ktorej sa dostal do ligového All Star výberu a ovládol brankárske štatistiky v percentuálnej úspešnosti aj v priemere inkasovaných gólov. Zvolenským fanúšikom v tejto sezóne meno Tomáša Tomeka dozaista utkvelo v pamäti, nováčika z Piešťan v nej dotiahol až do semifinále play off, kde jeho tím zdolal neskorší majster zo Zvolena až v siedmom zápase. Výbornými výkonmi vo vyraďovacej časti robil skalický rodák problémy Zvolenčanom aj v uplynulých dvoch štvrťfinálových sériách, tentokrát v tíme Žiliny, s ktorou sa v roku 2017 tešil z postupu. Bude preto určite zaujímavé sledovať ako si tento bývalý zvolenský "strašiak" bude počínať v drese nového zamestnávateľa, ktorému už trikrát čelil v play off. Pripomíname, že žiadny iný brankár v Tipsport Lige neodchytal v posledných dvoch sezónach v základnej časti viac minút, ako práve Tomáš Tomek.

Ďalšou akvizíciou HKM sa stal útočník Michael Vandas. Pre 27-ročného krídelníka je Zvolen prvým pôsobiskom na Slovensku mimo materského Popradu. Stavaný rodák spod Tatier (189 cm, 91 kg) reprezntoval Slovensko na svetovom šampionáte v kategóriách U17, U18 a U20 a v 24 zápasoch obliekol aj seniorský reprezentačný dres. V rokoch 2013 až 2017 strávil štyri sezóny v českých Vítkoviciach, s ktorými si zahral aj Spenglerov pohár, uplynulú sezónu ukončil ako hráč Litvínova. V najvyššej českej lige odohral Vandas 233 zápasov v ktorých nazbieral 94 bodov (40+54), v slovenskej Tipsport Lige je jeho bilancia 196 zápasov a 126 bodov (52+74). 

Štatistiky Tomáša Tomeka nájdete TU.

Štatistiky Michaela Vandasa nájdete TU.