„Rytieri“ mieria do Maďarska

Autor: HKM Zvolen Dátum: 12.3.2019

Výprava hokejistov HKM sa dnes prvýkrát vydala na zápasy vyraďovacej časti za hranice, čo sa v doterajšej histórii našej najvyššej hokejovej súťaže žiadnemu zo slovenských tímov nepritrafilo. V stredu sa Zvolenčania ako prvý klub spod Tatier predstavia premiérovo v treťom zápase štvrťfinálovej série v Budapešti, kde nastúpia proti domácemu MAC Újbuda.

Vo svojom ťažení budú „rytieri“ pokračovať aj vo štvrtok, kedy proti rovnakému súperovi nastúpia na zápas číslo štyri. Ten by už mohol byť pri súčasnom vedení HKM v sérii 2:0 z hľadiska postupu rozhodujúci, čo si všetci Zvolenčania aj želajú. Neoplatí sa však predbiehať, sme v polovici cieľa a k ďalším potrebným dvom víťazstvám bude cesta určite tŕnistá. Nielenže „medvede“ z Újbudy nepredajú svoju kožu lacno, ďalšou z prekážok za postupom do semifinále je pre červeno-modrých aj sťahovanie tímu. V poradí tretí zápas série sa totiž uskutoční v hale, v ktorej Újbuda odohrala všetky doterajšie domáce zápasy v rámci Tipsport Ligy, v čase konania zápasu číslo štyri sa ale v spomínanom športovom stánku (kde je MAC len v prenájme) uskutoční politický míting, ktorý bol naplánovaný už dávno dopredu. Takže štvrtý štvrťfinálový zápas sa uskutoční na štadióne miestneho klubu Vasas.

Výprava HKM strávi v hlavnom meste Maďarska dve noci. Dvaja brankári, dvadsaťdva  hráčov, tréneri a realizačný tím budú ubytovaní v hoteli, z ktorého prejdú do miesta zápasu číslo tri pešo za 10 – 15 minút. Do Vasas Ice Centrum sa celá výprava presunie vo štvrtok po obede tak, aby do 16-tej bolo všetko nachystané a mužstvo sa mohlo pripravovať na zápas. Tu zostáva veriť, že na rušných budapeštianskych cestách sa neudeje žiadna mimoriadna udalosť a presun prebehne včas a podľa plánu. A propos Budapešť... Turistami z celého sveta vyhľadávaná destinácia, čomu sú prispôsobené služby, ale aj ceny. To nezahralo do karát klubovej kase HKM. Potvrdil to športový riaditeľ Miroslav Klein, do ktorého kompetencie pripadá zabezpečenie všetkých náležitostí týkajúcich sa zápasov Zvolenčanov: „Vedel som, čo nás môže postretnúť, preto som si už pred začiatkom kvalifikácie o playoff prial, aby postúpili Nové Zámky. Zo športového hľadiska sa náš potencionálny súper dostával z formy (čo potvrdilo aj vypadnutie s Detvou – pozn.) a v prípade postupu Novozámčanov by celá logistika okolo vycestovania nášho mužstva na tretí a štvrtý zápas bola nielen jednoduchšia, ale aj výrazne lacnejšia,“ zdôraznil Klein a napoly vážne, napoly s humorom dodal: „Teraz budeme musieť asi tak v dvoch ďalších zápasoch vypredať štadión, aby sa nám náklady vrátili“. Ekipa spod Pustého hradu by teda vloženú investíciu mala k spokojnosti všetkých zužitkovať, aby sa ďalšia misia do Budapešti v tejto sezóne už nekonala.

Tréneri Podkonický a Summanen neplánujú v najbližšom zápase do víťaznej zostavy zasahovať, no k dvadsiatke korčuliarov, ktorí vybojovali na zvolenskom ľade prvé dve výhry, pribrali ešte Marcela Holoviča a Michala Romana. Do autobusu, ktorý zo zimného štadióna vyrazil krátko po 14-tej hodine, nastúpili títo hráči:

BrankáriSkapski, Tomek

Obrancovia - Pöyhönen, Fraser, Hraško, Vandane, Drgoň, Ulrych, Růžička, Zeleňák, Roman

Útočníci - Vandas, Kytnár, Handlovský, Šišovský, Chovan, Obdržálek, Zuzin, Mitchell, Kelemen, Petráš, M. Halama, Andrisík, Holovič

 

Kolízia termínov dvoch rozdielnych akcií sa ale neudeje len v čase konania štvrtého zápasu v Budapešti. Stalo sa už pravidlom, že vyhodnotenie ankety o najlepšieho športovca mesta Zvolen za predchádzajúci rok sa koná v marci. Je tomu tak aj tentoraz, a teda ocenení športovci z radov hokejistov „áčka“  budú na tradičnom vyhodnotení ankety chýbať aj tentoraz. Nič sa nedá robiť, beží playoff, a tak tréner Andrej Podkonický a kapitán Michal Chovan, hoci dostali pozvánku, sa v stredu slávnostného vyhodnotenia na zvolenskom zámku nezúčastnia. V tom čase sa budú totiž v Maďarsku chystať na stretnutie, v ktorom môžu naši „rytieri“ vybojovať postupový mečbal. Držíme im teda palce. Väčšina na diaľku, skalní sa však hotujú podporiť svoj tím aj do Budapešti. Tak nech to stojí za to!