Radovan Bondra o trénerovi Oremusovi: Vždy má najvyššie ambície, verím jeho systému

Autor: HKM Zvolen Dátum: 5.7.2020

Po Radovanovi Pulišovi a Marekovi Viedenskom sa treťou ofenzívnou posilou, ktorá z bratislavského Slovana zamierila pod Pustý hrad, stal Radovan Bondra. 23-ročný krídelník v rozhovore zaspomínal na svoju prelomovú sezónu aj štyri roky v Severnej Amerike. 

 

Marek Viedenský v rozhovore priznal iniciatívu Radovana Puliša, ktorý ho prilákal do Zvolena. Bolo to tak aj vo vašom prípade?

Musím povedať, že u mňa išlo skôr o osobné rozhodnutie. S Radom Pulišom som ale komunikoval a pýtal som sa ho na ambície tímu a podmienky pre hráčov, na čo som dostal len pozitívne odpovede. Aj to teda určite zavážilo v mojom rozhodnutí.

Zavážila aj súčasná neistota v Slovane?

Určite áno. Nemám Slovanu veľmi čo vyčítať, mali sme dobrú sezónu a kvalitný tím, so spoluhráčmi sme boli dobrý kolektív. Celú sezónu sme sa držali v top trojke, takže ambície boli vysoké. Avšak neistota a do nejakej miery aj absencia peňazí rozhodli o tom, že tento krok je pre mňa zrejme lepší.

Riešili ste v súčasnej situácii aj zahraničie, alebo ste sa sústredili prioritne na Slovensko?

Dve ponuky prišli z ruskej VHL, a to bolo zo zahraničia asi všetko. Potom sme začali riešiť Tipsport ligu, z ktorej sa mi ozvali Poprad či Michalovce. Taktiež Košice, kde je ale budúcnosť momentálne tiež neistá.

Okrem bývalých spoluhráčov zo Slovana, koho z nového tímu už osobne poznáte?

Poznám veľa chlapcov. Napríklad s Marcom Halamom, Jakubom Meliškom či Andrejom Hatalom sme hrali ešte v reprezentácii U18. Poznám aj Petra Zuzina, s ktorým som trénoval, aj uňho som si zisťoval informácie.

Po košickej majstrovskej sezóne 2014/15 sa opäť sa stretávate s trénerom Petrom Oremusom. Ako si ho pamätáte?

Od tej sezóny s ním mám výborný vzťah. Je to skvelý tréner, ktorý má vždy najvyššie ambície, či už to bolo v spomenutej majstrovskej sezóne, alebo aj v iných sezónach a iných tímoch, kde pôsobil, napríklad Trenčín či Bratislava Capitals. Je to maximalista, ktorý stále pozerá na najvyššie priečky a ja jeho systému verím.

Spomenutú sezónu vo vašej kariére nemožno obísť, keďže okrem košického zlata vám priniesla aj bronz z juniorského svetového šampionátu.

Po tom všetkom ešte prišiel draft do NHL, takže toho bolo v tej sezóne na mňa až veľa, samozrejme, v pozitívnom smere. Bronz s juniorkou aj zlato s Košicami boli len plus k tomu, aby som sa mohol následne posunúť do zámoria a bojovať o zmluvu.

Ako hodnotíte štvorročnú zámorskú skúsenosť, ktorá prišla po drafte?

Prvé dva roky som strávil v juniorskej súťaži. Prvá sezóna bola akoby skúška niečoho nového a bolo to dosť náročné. Druhý rok som už vedel, do čoho idem a na čo sa mám pripraviť. Potom som podpísal zmluvu s farmou Chicaga v AHL, kde som sa po pár zápasoch zranil a mal som po sezóne. Ponúkli mi druhú zmluvu a druhú šancu ukázať sa. Bolo to naozaj náročné, AHL ani ECHL nie sú ľahké ligy. Po dlhom výpadku mi trvalo, kým som sa do toho vrátil. Určite to ale nehodnotím negatívne a veľa ma to naučilo. Zistil som svoje nedostatky a videl som, na čom musím pracovať, z tohto hľadiska to bolo pre mňa poučné.

Keď sa teda v lete 2019 ozval Slovan, brali ste to ako nový impulz a po sezóne v ECHL krok vpred?

Mal som pôvodne ambíciu dostať sa do českej extraligy, kde to ale v Pardubiciach na skúške nevyšlo. Hneď sa mi ozval pán Bakoš zo Slovanu. Pravdupovediac, najprv som to považoval za krok späť, ale s odstupom času to hodnotím práve naopak a myslím, že to bolo správne. Liga v poslednej sezóne bola veľmi kvalitná a prvých šesť tímov malo rovnakú šancu na titul.

Keď hovoríme o Tipsport lige, do nej ste sa vlani vrátili po piatich rokoch. V čom je iná?

Keď som odchádzal, mal som 17-18 rokov a Košice boli dominantné. Na výslnie sa dostávala Banská Bystrica, silná bola aj Nitra, no to bolo vtedy v podstate všetko. V Košiciach sme mali v tom čase naozaj kvalitný tím. Myslím, že liga sa odvtedy dosť zmenila, je oveľa vyrovnanejšia, maďarské tímy priniesli iný štýl hokeja, prišli aj hráči či tréneri zo zámoria a hokej je iný. Celkovo to hodnotím veľmi pozitívne a ako som povedal, uplynulá sezóna bola naozaj vyrovnaná, prvá šestka mohla v pohode pomýšľať na titul.

Vaše fyzické parametre napovedajú, že by ste mohli byť typom silového útočníka, tzv. power forwarda. Akú hru by ste chceli priniesť do tímu?

Ja urobím všetko pre to, aby sme boli ako tím v každom zápase úspešní. Čo sa týka mňa osobne, bol som zvyknutý dávať viac gólov, ako v minulej sezóne, takže ja si verím a dúfam, že sa mi bude v tejto sezóne ešte viac bodovo dariť a pomôžem aj v tomto smere.

V akej fáze letnej prípravy ste?

Čaká ma jej posledný týždeň. Pripravujem sa pod dozorom trénera Romana Švantnera v Banskej Bystrici. Akurát tento víkend som si vybavil dovolenku v Chorvátsku, kde odchádzam po tomto týždni. Následne už budem k dispozícii tímu a budem čakať na dátum prvého zrazu.

Ako košickému odchovancovi vám zrejme nie je ľahostajná súčasná situácia tamojšieho klubu.

Aby som to uviedol na pravú mieru, som skôr odchovanec Trebišova, hoci v Košiciach som pôsobil od dorastu a prerazil som tam do seniorského hokeja. Pokiaľ ide o ich situáciu, je určite ťažká a snáď sa z nej rýchlo dostanú. Odchodom US Steel po dlhých rokoch im vznikol veľký problém. Možno by sa to dalo do istej miery prirovnať k situácii v Slovane. Verím však, že oba kluby sa vzchopia a budú súčasťou ligy, nakoľko jej dodávajú prestíž a chýbali by.