Prvú päťku vytvoríme z legionárov, sľubuje Dušan Mráz

Autor: HKM Zvolen Dátum: 25.5.2017

Pán Mráz, najväčší záujem prejavuje verejnosť určite o pohyby v družstve dospelých. Medzi fanúšikmi kolujú rôzne „zaručené“ informácie, mená hokejistov, ktorí by mali posilniť HKM. Môžete byť k téme tvorby tímu na novú sezónu konkrétnejší?

A-mužstvo, to nie je len hráčsky kolektív, tréneri a realizačný tím. O chod mužstva sa starajú aj ďalší ľudia, a tak začnem pri nich. Najväčšou letnou zmenou je v tomto smere posilnenie manažovania hráčskeho potenciálu. Člen predstavenstva HKM, majster sveta a naša ikona Laco Čierny je od 1. mája gestorom tejto pozície. Ďalšia hokejová legenda, vicemajster sveta, dlhoročný hráč a kanonier HKM Zvolen Vlasto Plavucha je v pozícii asistenta športového riaditeľa a je priamo zodpovedný za zostavenie kvalitného mužstva na ďalšiu sezónu.

Na zodpovedné miesta ste teda dosadili „ťažké váhy“ s dlhoročnými skúsenosťami a množstvom kontaktov. Ako sa im darí dopĺňať mužstvo?

Spomínaná dvojica je vo svojich funkciách len pár týždňov, no prináša už výsledky. Nechcem ale aby vznikol dojem, že sme čakali so zostavovaním kádra len na nich, teda až do mája. My sme už v januári mali osobné pohovory s každým jedným hráčom z nášho mužstva, o ktorého sme mali záujem aj pre ďalšiu sezónu.

S akými výsledkami?

Niektorí nám hneď povedali, že by si radi vyskúšali pôsobenie v niektorej zahraničnej lige. Boli to Puliš, Zuzin, Klhůfek, Mráz a Majdan. Zároveň ale všetci deklarovali, že ak budú hrať aj v ďalšej sezóne na Slovensku, tak len za náš klub. Na základe toho sme našim odchovancom Radovi Pulišovi a Petrovi Zuzinovi oznámili, že na nich budeme čakať do polovičky júla. Ostatní mali čas vyjadriť sa do záveru apríla a koncom uvedeného mesiaca nám napokon od hráčskych agentov prišli návrhy zmluvných podmienok pre hráčov Sama Baroša, Bruna Mráza a Juraja Juríka. Pri ich čítaní som však nechcel veriť vlastným očiam. Z požadovaného navýšenia ich požiadaviek pre novú sezónu som mal dojem, že majstrom Slovenska sa nestala Banská Bystrica, ale Zvolen. Pre zaujímavosť - ani Kamil Brabenec nemal taký príjem, aký žiadali oni.

Hráčsky agent chce pre svojho klienta vždy vyjednať čo najlepšie podmienky a niekedy dopadne to takto... Môžete teda teraz prezradiť, koho vo farbách HKM uvidíme bojovať v novej sezóne?
Môžem uviesť menoslov hráčov, s ktorými sme už dohodnutí. Sú to brankári Marek Šimko a Boris Babik, obrancovia Peter Hraško, Janis Andersons, Michal Ivan, Michal Novák, Tomáš Bokroš, Ján Ťavoda, Adam Drgoň, Lukáš Dubeň a útočníci Michal Chovan, Lukáš Jurík, Petr Obdržálek, Martin Ďaloga, Matúš Matis, Peter Šišovský, Matej Síkela, Ivan Jakubík, Viktor Fekiač, Tomáš Török a Miloš Kelemen. Ešte by som spresnil - nie všetci títo hokejisti už majú podpísaný kontrakt, ale v najbližšej dobe sa tak stane. Dali sme si slovo, a to pre mňa a určite aj pre dotknutých hráčov platí. Teda ako som povedal, sme dohodnutí.

Určite sú na vašom zozname aj hráči, ktorých ste oslovili, ale doteraz sa ešte nerozhodli. Inými slovami, sú "rozpracovaní". Pre dosiahnutie prezentovaného umiestnenia na medailovej pozícii bude nepochybne potrebné nejakú kvalitu ešte priviezť...
Ako je možné vidieť, zatiaľ máme v kádri prevažne slovenských hokejistov. Tých v najbližšom období doplníme o zahraničných, a to takej kvality, že budú hráčmi do prvej päťky. Po dotiahnutí zmluvných podmienok budeme fanúšikov o menách a podrobnostiach okamžite informovať.

V širšom i bližšom zahraničí máme roztrúsených zopár kvalitných a stále aktívnych hráčov. Michala Chovana sa už podarilo stiahnuť, je nádej, že sa okrem neho objaví doma aj niekto ďalší?

Ja sa už niekoľko rokov snažím o návrat našich úspešných odchovancov. Preto som teraz v kontakte aj s Jánom Lašákom, ktorý je momentálne v rekonvalescencii. Poviem to takto: radi  by sme ho videli v štruktúrach nášho klubu.