Proti DVTK s Chovanom aj Vandasom, chýbať bude Vandane

Autor: HKM Zvolen Dátum: 30.12.2018

Na strávenie vianočných dobrôt mali rytieri o čosi viac času, než ostatné tímy, keďže vďaka predohrávke zápasu s Liptákmi sa ich tohtoročné štefanské kolo netýkalo. Nastúpili tak až v piatkovom derby pod Poľanou.  

Na predvianočný triumf nad lídrom z Košíc mohli Zvolenčania nadviazať so súperom, s ktorým si v deviatich doterajších stretnutiach držali stopercentnú bilanciu. Prvý ukoristený bod pre Detvu z predošlého vzájomného zápasu akoby predznamenal ukončenie tejto série. Zo zvolenského tábora zeznievali hodnotenia, ktoré boli za posledný mesiac počuť až príliš často. Hovorí dvojgólový strelec, obranca Adam Drgoň: „Musíme hrať celý zápas tak, ako posledných desať minút, keď sme sa začali viac tlačiť do brány. Momentálne nám to pripadá tak, že súperi prídu ku nám do tretiny a dajú gól. Hlavne v našom pásme hráme úplne zbytočne komplikovane, strácame veľa pukov. Dostaneme góly zo všetkého a my sa na ne nadrieme, hoci dnes sme ich konečne dali viac. Nemôžeme vešať hlavy, treba ísť ďalej. Vieme o svojej kvalite, ono to opäť príde. Treba ale veľa vecí zjednodušiť. Keď nám to teraz nejde, nemôžeme hrať komplikovaný hokej." Po desiatich zápasoch sa jeho tímu konečne podarilo streliť viac, než dva góly, na výhru to však nestačilo. Po vyrovnaní z 3:5 na 5:5 pochoval hostí v predĺžení odchovanec HKM Radovan Puliš. „Mysleli sme, že výhrou s Košicami sa opäť zdvihneme a nakopneme, ale stále tomu niečo chýba. Všetci chceme, ale je to také nemastné-neslané. Už to nie je o hokeji, ako skôr o hlavách, momentálne si až tak neveríme. Keď dáme päť gólov, mali by sme vyhrať. Zrazu prehrávame súboje, ktoré sme predtým vyhrávali a robíme chyby. Taký ale vie byť hokej, každý si prejde krízou, my sme ale už nervózni, pretože trvá dlho," hovorí 33-ročný obranca. Veru, trvá príliš dlho a hoci z vyjadrení samotných hráčov je zrejmé, že recept na úspech poznajú, teóriu bude potrebné preniesť do praxe na ľade.  

Rok 2018 zakončia Zvolenčania domácim súbojom s DVTK Miskolc. To je súper, ktorý zatiaľ ako jediný dokázal úplne vynulovať ich ofenzívu. Isté je, že aj v prípade trojbodovej výhry ostanú rytieri v závere roka na piatej priečke. Štvorzápasovou víťaznou sériou sa zo šiesteho miesta dotiahli na rozdiel dvoch bodov Nové Zámky a zverencov Andreja Podkonického tak môže prípadné zaváhanie stáť prepad do druhej polovice tabuľky a stratu kontaktu so špicou. Po poslednom vzájomnom zápase sa tréner maďarského nováčika Glen Hanlon vyjadril, že veľmi rád sleduje na videu zvolenské zápasy a že v hre HKM nachádza veľa moderných prvkov, ktoré by rád implementoval aj do hry svojho tímu. Ťažko povedať, či sa mu to podarilo, no faktom je, že z desiatich zápasov, ktoré odvtedy Miskolc odohral, vyhral osem a výraznejšie neohrozený sa usadil na ôsmej priečke. Čisté konto si pritom udržal proti Nitre, Budapešti aj L. Mikulášu, naposledy si doma pripísal tesný triumf na lídrom z Košíc 5:4.  

Po zápase v Detve visel otáznik nad štartom dvojice Chovan-Vandane, ktorý ho pre zranenie museli predčasne opustiť. V prípade kapitána HKM prišli dobré správy. Tvrdé nastrelenie pukom ostalo bez zlomeniny a hoci najproduktívnejší hráč súťaže odišiel na nosidlách, dnes nebude chýbať v zostave, a to dokonca na netradičnom poste. Michal Chovan nastúpi v pozícii centra medzi Petrom Obdržálkom a Petrom Zuzinom. Kanadský obranca bude absentovať dlhšie, predbežné správy hovoria o niekoľkotýždňovom výpadku. Po takmer mesiaci sa do zostavy vracia útočník Michael Vandas, ktorého z hry vyradilo zranenie v pohronskom derby 2. decembra. Do brány sa postaví Mackenzie Skapski. Pre absenciu Vandana došlo aj k ďalším zmenám, v obrannej dvojici s Fraserom ho nahradí Pöyhönen. Vo štvrtom útoku nastúpi Patrik Halama.

Vstupenky na zápas s DVTK Miskolc nájdete TU.  

Štatistiky nášho súpera nájdete TU.