Pred Vianocami proti súperom z opačných pólov tabuľky

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.12.2018

Ešte predtým, než rytieri zasadnú k štedrovečernému stolu, čakajú ich dva domáce zápasy v priebehu troch dní. V nich privítajú dva tímy z opačných pólov tabuľky. V piatok príde posledná Žilina, v nedeľu si pred televíznymi kamerami zmerajú sily s aktuálnym lídrom z Košíc.

Na prelomenie negatívnej série si Zvolenčania verili už v stredu na ľade Nitry, odkiaľ ale zásluhou troch inkasovaných gólov v druhej tretine odišli naprázdno. Štvrtá prehra v rade tak predĺžila prakticky mesiac trvajúce trápenie, z ktorého, podľa slov trénera Podkonického a jeho zverencov vedie cesta jedine cez víťazstvo. Súboj s posledným tímom tabuľky sa tak zdá byť ideálnou príležitosťou. Otázne je, nakoľko sa jej domáci hráči chopia. „Prestali sme dávať góly, odišla ľahkosť. Snažíme sa robiť všetko preto, aby sme tento stav prekonali. Nitru sme si dobre rozobrali a pripravovali sa na ňu, opäť to ale nevyšlo. Teraz máme dva zápasy doma na to, aby sme to zlomili," vrátil sa zvolenský tréner k poslednému zápasu. „Musíme bojovať. Veľmi veľa súbojov prehrávame. Sme nedôrazní alebo ich nedohrávame. Naše krídla prehrávajú súboje v obrannom pásme, obrancovia nedokážu dostať puk na bránu, súper veľa našich striel zblokuje. Neostáva nič iné, len hrať agresívne, tlačiť sa do brány a konečne ubojovať výhru. Sme v takej situácii, že si po výhru musíme ísť našou bojovnosťou a nie krásnym útočným hokejom."  

Hoci ofenzíva HKM nedokázala v posledných ôsmich zápasoch skórovať viac než dvakrát, strelecká nemohúcnosť nie je jediným tŕňom v oku hlavného trénera. „Nitrianski hráči dohrali každý súboj, nám to chýba. Emócia na striedačke aj v šatni musí byť väčšia. Opakujem, že v mužstve žiadny problém nie je, na ľade ale musíme ukázať chcenie a naozaj hrať ako tím. Keď mi niekto zoberie puk, tak nespravím faul, ale zoberiem si ho naspäť tým, že ho dokorčuľujem a dohrám. Miesto toho robíme z frustrácie útočné fauly, hákujeme a podobne. Oslabenia nás zabíjajú, Nitru sme nimi dostali na koňa. Dali sme si dva vlastné góly, prvý po odraze od hokejky a korčule, druhý sme si dorazili do brány. Nám proti súperom také góly momentálne nepadajú, naše teče končia mimo brány. Je to o milimetroch, šťastie sa od nás odklonilo. Musíme sa cez to dostať jedine výhrou, ale najprv musíme ukázať srdce a tímový duch," vyzýva Podkonický.

Ten bude v piatok stáť proti tímu, pri ktorom ešte v minulej sezóne pôsobil ako asistent trénera. Na tomto poste začínal pri súčasnom hlavnom trénerovi Žiliny, ktorým je Stanislav Škorvanánek. 46-ročný kormidelník sa pod Dubeň vrátil minulý týždeň po tom, čo ho vedenie žilinského klubu odvolalo v novembri minulého roka. V nelichotivej situácii sa nachádza aj jeho tím. Žilinskí vlci prehrali štyri z posledných piatich zápasov a spolu so Zvolenom práve oni disponujú najhoršou formou v súťaži, berúc do úvahy posledných desať zápasov. V nich získali, rovnako ako HKM, iba 7 bodov. Mužstvo s najpriepustnejšou defenzívou (125 inkasovaných gólov) sa s 30 bodmi krčí na chvoste ligového pelotónu. Zvolenčania majú na konte o 36 bodov viac a napriek pádu na piate miesto strácaju na líderskú pozíciu len štyri body. V prípade ich dnešnej výhry tak môže byť nedeľny súboj s Košicami z tabuľkového pohľadu veľmi zaujímavý. 

Tréner Podkonický bude mať dnes k dispozícii rovnakú zostavu ako v Nitre. Jedinou zmenou je výmena Patrika Halamu vo štvrtom útoku za Patrika Marcineka. Do brány pôjde Mackenzie Skapski. Dnes dopoludnia prvýkrát od odstúpenia zápase v Žiline išiel na ľad Marco Halama, absolvoval len ľahké rozkorčuľovanie bez výraznej záťaže. Návrat mladého centra bude záležať na jeho zdravý a pocitoch, podľa vlastných slov sa však cíti dobre a po novom roku by sa rád vrátil do zápasového diania. Na ľade už bol aj Petr Ulrych, včera ešte individuálne, dnes aj s tímom, no taktiež len zľahka. Michael Vandas by mal vrátiť po Vianociach.

Vstupenky na zápas so Žilinou nájdete TU.