Pre nehodu meškal na tréning, výmena ho neprekvapila

Autor: HKM Zvolen Dátum: 16.10.2019

Zvolenský káder opustil do konca aktuálnej sezóny útočník Lukáš Handlovský, protihodnotou z Popadu je 25-ročný krídelník Andreas Štrauch. Zámerom výmeny je strelecké prebudenie a opätovné nájdenie hernej pohody oboch zúčastnených, ktorým vstup do základnej časti nevyšiel podľa predstáv. Pre Handlovského bola minulá sezóna gólovo najlepšia v doterajšej kariére, v novom ročníku však pridal len jeden presný zásah do prázdnej brány. Štrauch na prvý gól stále čaká. 

 

Oba kluby dotiahli "trade" v utorok a už v stredu sa mal popradský rodák hlásiť novému zamestnávateľovi. Hoci dopoludňajší tréning napokon stihol, prišiel až v jeho priebehu. Štrauchovi totiž cestu z Popradu skomplikovala nehoda a následné vybavovačky s políciou. Po príchode na štadión tak nestrácal čas, zamieril priamo do šatne a následne na ľad, kde sa ihneď zapojil do cvičenia. Noví spoluhráči ho pritom nezabudli privítať poriadnym klepaním hokejok o ľad, ako býva zvykom. „Mal som menší ťukes na pumpe pri Liptovskom Mikuláši. Všetko je ale v poriadku, tréning som stihol, to je dôležité. Samotný tréning bol veľmi svižný a v rýchlom tempe, veľa sa korčuľovalo. Bol som príjemne prekvapený," komentoval Štrauch hektický štart svojej zvolenskej etapy. „Dúfam, že nebudem musieť hneď prvý deň prispieť do kasy za neskorý príchod," dodal s úsmevom.

Niekoľkonásobný reprezentant, ktorý v Tipsport lige obliekal dres najmä rodného Popradu a jednu sezónu aj Nových Zámkov priznáva, že ho výmena príliš neprekvapila. „V podstate som ju aj čakal. Odomňa sa očakávali góly, ktoré neprišli. Asi som sa vystrieľal v príprave, potom na začiatku sezóny mi to nepadalo. Už predtým prebehli nejake pohovory s vedením klubu, takže som nebol zaskočený. V pondelok ráno mi bola predložená táto možnosť. Obe strany súhlasili a myslím, že obidvom to môže pomôcť." Čomu Štrauch pripisuje nevydarený vstup do sezóny? „Ťažko povedať. Myslím, že chýbalo trošku streleckého šťastia, veľakrát som nepremenil vyložené šance. Aj taký ale býva hokej. V príprave to zase padalo zo všetkého." 

Mladý útočník načrtol aj to, čo by rád ponúkol novému tímu. „Samozrejme, chcem prispieť gólmi, okrem toho dokážem byť silný na puku a blokovať strely. Som ale ochotný plniť všetky úlohy, ktoré mi tréneri dajú a pracovať pre tím." Hoci Štrauch veľa nových spoluhráčov zatiaľ nepozná, prijatia v kabíne sa nebojí a verí, že bude súčasťou dobre fungujúceho kolektívu. Aké spomienky má na štadión pod Pustým hradom z predošlých sezón? „Mne tento štadión vždy sedel a často som tu dával góly, takže na Zvolen mám dobré spomienky. Samotný klub má vždy najvyššie ciele a v takom sa hrá vždy dobre. Verím, že nás čaká dlhá a úspešná sezóna." 

K výmene dvoch útočníkov sa vyjadril aj tréner HKM: „S Handlom sa lúčilo ťažko. Zvolen mu dal dlhodobú zmluvu a je to kvalitný strelec, ktorý dal v minulej sezóne 24 gólov. Samozrejme, na každého strelca niekedy príde kríza. V poslednom play off sa do streleckej krízy dostalo celé mužstvo, nielen on. Bohužiaľ, preniesol si ju do tejto sezóny. V príprave som ho často prehadzoval medzi útokmi a presilovkovými formáciami, snažil som sa nájsť optimálnu zostavu a vhodné miesto aj pre neho. Nebolo to jednoduché, väčšina tímu sa zmenila a on sa herne trápil. Snažil sa, bojoval, no nepadalo mu to. Prišla ponuka z Popradu, na ktorú sme prikývli a myslím, že pomôžeme obom hráčom. Andreas zatiaľ gól nedal a je to taktiež strelec, ktorý sa potrebuje prebudiť. Je to kvalitný technický hráč, rovnako ako Handlo je pravák, vie dať gól, je silný na puku. Verím, že sa preberie aj Lukáš a chceme mu týmto poďakovať za doterajšiu prácu v našom tíme, držíme mu palce. Zmluva mu pokračuje aj ďalšiu sezónu a bol by som rád, keby tu pokračoval," povedal Andrej Podkonický, ktorý mal možnosť sledovať Andreasa Štraucha aj v niekoľkých zápasoch za národný tím.

Novú posilu uvidia fanúšikovia v akcii tento piatok v domácom zápase s Nitrou. Keďže prvé tri zvolenské útoky nastupovali v posledných zápasoch v nezmenenom zložení, ponúka sa otázka, či Štrauchovi pripadne práve Handlovského miesto na krídle tretieho útoku s Halamom a Thompsonom. „Je to typ hráča pre prvé dva útoky. Náš druhý útok ale dlhodobo funguje a postupne si dobre sadol aj prvý, neradi by sme ich preto narušili. Andreas teda zatiaľ bude v treťom, okrem toho bude nastupovať v prvej presilovke," prezradil svoj plán zvolenský tréner.