Podkonický pred štvrťfinále: Musíme byť pozitívni a neznervóznieť

Autor: HKM Zvolen Dátum: 6.3.2019

HKM Zvolen bude v histórii našej najvyššej súťaže prvým slovenským tímom, ktorý sa vo vyraďovacích bojoch stretne so zahraničným súperom. Rozhodli o tom výsledky dvoch sérií predkola, z ktorých do playoff postúpili Újbuda a Detva. Mužstvo z hlavného mesta Maďarska zdolalo jednoznačne Ľadové medvede z Miškovca a tento víkend pod Pustým hradom zvedie prvé dva štvrťfinálové súboje. O nadchádzajúcej sérii a situácii vo zvolenskom tíme hovorí hlavný tréner Andrej Podkonický.

 

Ako prebieha príprava na playoff?

„Po skončení základnej časti sme ďalšie dva dni trénovali, následne sme mali tri dni voľna. Potrebovali sme si oddýchnuť a dať sa dokopy, veľa chalanov bolo chorých či zranených. Od pondelka opäť naplno trénujeme a budeme až do piatka. Dnešný tréning bol skôr regeneračný."

Ovplyvnil doterajšiu prípravu fakt, že ste ešte nepoznali vášho súpera?

„Je to úplne v poriadku, my sa sústredíme predovšetkým na našu hru. Samozrejme, musíme sa venovať aj súperovi, na to bude čas najmä v piatok a v sobotu dopoludnia. Nech by to bol ale ktokoľvek, na našej hre by sme veľa nemenili."

Teraz už vieme, že vás vo štvrťfinále čaká MAC Újbuda. Aký je to súper?

„Tento tím sa možno až tak nezdá a mnohých zrejme prekvapil, no má naozaj nebezpečné protiútoky a kvalitných útočníkov. Hrajú skôr defenzívne, opierajú sa o dobrého brankára. Nesmieme znervóznieť, keď sa nám napríklad nebude dariť prechod stredným pásmom, je to playoff. My musíme byť pozitívni od prvej do poslednej minúty a snažiť sa vyhrať, hoci aj s menej gólmi, čo sme už ukázali, že vieme. Dôležitá bude zodpovedná obrana a ustráženie súperovych protiútokov. Ako som povedal, nemôžeme sa nechať znervóznieť ich štýlom v prípade, že by nám nevychádzala naša kombinačná hra."

Ako hodnotíte progres v hre vášho tímu v priebehu základnej časti? Dostali hráči do seba potrebný systém?

„Druhé miesto je pekné, myslím si však, že sme mali na viac. Začali sme dobre, mali sme víťaznú sériu. Potom však prišla kríza a keby sme niektoré zápasy z nej dokázali premeniť na výhru, mohlo to byť aj prvé miesto. Mrzí ma to kvôli hráčom, ktorí ukázali, že vedia byť najlepším tímom v lige. Strata prvého miesta je miernym sklamaním, ale teraz sa pozeráme dopredu, rozhodovať bude až playoff. Čo sa týka systému, väčšinu sezóny sme ho dokázali plniť a hráči ukázali zodpovední prístup, či už v tréningoch, alebo v zápase. Samozrejme, ovplyvnili nás aj zranenia a choroby, ktoré sa často podpísali na zostave."

Prvýkrát Zvolen zakončil základnú časť s najnižším počtom inkasovaných gólov. Pri známom hokejovom klišé, že playoff vyhrávajú obrany, je to určite pozitívny signál.

„Určite ma to veľmi teší. Samozrejme, svoj podiel na tom má aj silná a vyrovnaná brankárska dvojica. Ďalšia vec je hra v defenzíve. Som rád, že hráči do seba dostali to, že obrana začína hneď po strate puku. Vždy je čo zlepšiť a chyby sa robia, no myslím, že máme kvalitných a zodpovedných obrancov. Máme dosť silný útok na to, aby sme góly dali, ale hlavne hra dozadu môže v playoff rozhodovať."

Okrem spomenutého, v čom sú ďalšie silné stránky tohto tímu, vďaka ktorým môže byť úspešný?

„Máme silný tím, či už brankárov, obranu, alebo útok. Všetky zložky musia dobre fungovať, potom môžeme byť úspešní. Budeme potrebovať aj góly, ktoré nám v závere základnej časti v dôležitých momentoch chýbali, nedarilo sa nám dať viac ako dva."     

S výnimkou Rasťa Špirka, budú pre prvý zápas k dispozícii všetci hráči?

„Mišo Chovan má momentálne chrípku a uvidíme, kedy sa pripojí k tímu. Od štvrtku netrénuje, takže má týždenný výpadok, čo je dosť nepríjemné. V sobotu by však mal nastúpiť a okrem Rasťa Špirka by sme mali byť v plnej zostave. Trénuje už aj Marcel Holovič, aj keď zatiaľ cez bolesť. Čoraz lepšie sa javí aj Marco Halama, taktiež by mohol nastúpiť. Postavili sme ho už proti Žiline, aby si opäť vyskúšal zápas, hoci sám trochu váhal, ale myslím, že to preňho v danej situácii bolo najlepšie a už s ním počítame. Pokiaľ ide o Rasťa, už nemá barle a vyzerá to, že rehabilituje rýchlo, čo ma veľmi teší."

Zostava a zloženia jednotlivých formácii sa v priebehu základnej časti dosť menili, či už pre zranenia, alebo iné okolnosti. Bolo teda zrejme ťažké nájsť optimálnu zostavu, no napriek tomu, podarilo sa vám nájsť osvedčené kombinácie, ktoré spolu môžu fungovať?

„Áno, niečo máme odskúšané. V závere základnej časti ma potešilo aj nasadenie obrancov v útoku, ktorí si so situáciou poradili veľmi dobre a ukázali, že vedia zastúpiť, či už Roman, alebo Růžička. Samozrejme, taktiež Marko Pöyhönen, ktorý je pre nás veľmi platným univerzálom. Bude naďalej v obrane s Fraserom, s ktorým tvoria výbornú dvojicu. Čo sa týka útoku, dobre funguje spojenie Handlovský-Vandas, ktorí spolu hrajú väčšinu sezóny. Mali výborný úvod, keď nastupovali s Rasťom Špirkom, neskôr sme k nim dali Milana Kytnára. Dobre sa osvedčili aj Mišo Chovan s Petrom Obdržálkom, zlepšuje sa Garrett Mitchell. Sama Petráša využívame prakticky všade, je to veľmi platný typ hráča, ktorý dokáže zastúpiť aj v prvých dvoch útokoch tak, ako si predstavujeme. Máme veľa variantov a kvalitu na všetkých postoch, aj v nižších formáciách. Dôležité bude to správne namiešať a každý si musí na sto percent plniť svoju úlohu."