Podkonický: Chcieť a urobiť je rozdiel, proti Miškovcu sme zmenili prístup

Autor: HKM Zvolen Dátum: 3.1.2019

Rok 2018 zakončili zverenci Andreja Podkonického výhrou s čistým kontom. Ako vstúpia do roku 2019 sa dozvieme v piatok. V Nových Zámkoch vyzvú tabuľkového suseda, ktorého o štyri dni neskôr privítajú doma. Hlavný tréner HKM už od utorka pripravuje svoje mužstvo na neľahkého súpera. Viac prezradil v rozhovore.   

Aké boli prvé tréningy v novom roku?

„Boli kvalitné, v svižnom tempe. Chlapci si oddýchli a dobre vládali, boli sme takmer kompletní, takže som spokojný."

V závere toho starého prišli výhry nad Košicami a Miškovcom. Strelecká efektivita stále nebola ideálna, no ukázali ste, že zlepšenou defenzívou sa dá uspieť aj v takom prípade. Boli to výkony, od ktorých sa chcete odraziť?

„Zo situácie, v ktorej sme boli, sme sa mohli dostať len jednoduchými malými vecami. Hráči ale hľadali zložitú cestu. Predlžovali striedania, chceli ešte hrať, ešte zaútočiť a rozhodnúť. Potom prišla chyba, strata puku, dostali sme gól...Treba len rozmýšľať a hrať jednoducho. Potrebovali sme aj také tesné výhry. Proti Miškovcu sme mali v prvej tretine množstvo šancí, treba stále pracovať na koncovke. V druhej tretine sme sa začali zbytočne hrnúť dopredu, strácali sme puky, krídla boli slabšie pri mantineloch v našej tretine. To tiež treba zlepšiť. Hlavne v Detve chýbala bojovnosť, blokovanie striel, prehrávali sme súboje. Hráči musia spraviť všetko preto, aby sme nedostali gól, ako sa vraví, hodiť sa do strely aj po hlave. To mi chýbalo. Chcenie majú hráči vždy, no niečo chcieť a niečo urobiť je rozdiel. Som preto rád, že proti Miškovcu zmenili svoj prístup na ľade k určitým situáciám."

Nedávno ste urobili zmeny v presilovke, ste s nimi spokojný?

„Úplne spokojný nikdy nebudem, vždy je čo zlepšovať. Áno, urobili sme zmeny, spojili sme Špirka s Chovanom, zatiaľ je to v poriadku. Adam Drgoň na modrej musí viac strieľať, preto tam je. V Detve trikrát vystrelil a padli góly. Má dobrú strelu, musí ju využívať. Aj keď útočníci si stále pýtajú puky od obrancov, chcem, aby obrancovia viac strieľali. Potom musíme byť pred bránou agresívni, mať tam dvoch hráčov."

Proti Miškovcu ste prekvapili ťahom presunúť Michala Chovana na centra. Čo vás k tomu viedlo?

„Potrebujeme centra. Mysleli sme, že ním bude Mitchell, no zatiaľ ukazuje, že mu to viac sedí na krídle. Rasťo Špirko je ofenzívny typ, Kyťo je defenzívnejšie ladený, výborný na buly a potrebovali sme ešte niekoho takého. Mišo hrá dobre smerom dozadu, skúsili sme to teda takto. Často sa vracia hlboko do tretiny a pomáha obrane, je dobrý korčuliar a myslím, že tým môže získať ešte viac priestoru. Uvidíme, či takto budeme pokračovať, no ja som bol celkom spokojný."

Ako cenný žolík sa v poslednom období ukazuje univerzál Marko Pöyhönen. Postupne získal viac priestoru v zostave, nedávno sa presunul z pozície tretieho centra do prvej obrany za Davisa Vandana. Pre trénera je určite dobre vedieť, že má k dispozícii takýto cenný typ hráča.

„Marko hrá výborne už niekoľko posledných mesiacov. Trošku sa upokojil, predtým veľmi chcel, no nešlo to. Teraz sa do toho dostal a je naozaj veľmi platný, nesklamal v útoku ani v obrane. Na centri som s ním bol veľmi spokojný, hral presne tak, ako si to predstavujeme od útočníkov v treťom a štvrtom útoku. Za Vandana zaskočil veľmi dobre a je možné, že spolu s Fraserom ostanú. Drgoň by tým pádom išiel k Ulrychovi a Vandane k Zeleňákovi. Chceme viac vyvážiť obrany, spojiť ofenzívnejšie a defenzívnejšie typy."

Do neľahkej situácie sa dostal Matt Pufahl, ktorý pri systéme na šesť či sedem obrancov ostáva často mimo hry. Ako v takom prípade s legionárom pracovať, aby prijal svoju úlohu a nestratil motiváciu?

„Matt prechádzal adaptačným procesom akurát vtedy, keď na tím prišla kríza, nebolo to jednoduché.  Mal niekoľko zápasov, v ktorých jeho chyby skrátka boli viditeľné, pretože sme po nich dostali gól. Potom sme teda zmenili obrany, neskôr sme sa chceli vrátiť k zloženiu z víťazného obdobia. Chceli sme vtedy niečo urobiť a hľadali sme vhodné možnosti. Matt to zo začiatku ťažko niesol, ale mali sme s ním míting, rozprávali sme sa o jeho situácii, vysvetlili sme mu, čo musí zlepšiť a povedal, že chce na sebe stále pracovať a byť prospešný pre tím. Myslím, že je to šikovný hráč a predsalen, legionár by nemal byť deviatym obrancom. Stále sa snažíme nájsť optimálne zloženie, no niekedy je to náročné, niekto odohrá lepší zápas, niekto horší. Veríme, že v rozhodujúcej fáze sezóny sa nám podarí to správne namiešať."

Po štyroch týždňoch sa vrátil do prvého útoku Michael Vandas. Výpadok na ňom nebolo výrazne badať, bol ho plný ľad. Bol tým potrebným impulzom pre ofenzívu?    

„Presne tak, je to energický typ hráča. To isté požadujeme aj od Zuzina či Šišovského, pravé krídla musia lietať a napádať, ísť na doraz a vyhrať každý súboj. Majky to splnil a odohral výborný zápas. Je rýchly, agresívny, vybojoval veľa pukov a opäť priniesol to, čo nám chýbalo."

Nastúpi Davis Vandane už v piatok?

„Mal by. Definitívne sa rozhodne až v deň zápasu, no myslím, že bude hrať."

Behom piatich dní vás čakajú dva dôležité súboje s tabuľkovým susedom- Novými Zámkami. Čo očakávate od týchto zápasov?

„Na hru súpera reagujeme vždy počas zápasu, no samozrejme, máme svoju predstavu. Každý si prejde video, zanalyzuje súpera a určí systém. My sme si prešli založenie útoku, prechod do pásma, ale aj jednoduché veci, ktoré musíme stále plniť. Pracovali sme aj na hre v strednom pásme, kedy vyraziť dopredu a kedy sa stiahnuť. Nemôžeme stále napádať a potom prepadnúť a zbytočne otvárať stredné pásmo. Prvý zápas hráme vonku, takže to bude náročné. Zámky mali nedávno víťaznú sériu a tlačia sa na nás, potrebujeme vyhrať.

Na záver nemôžeme vynechať novoročné prianie. Aké je to vaše?

„Hlavne zdravie všetkým hráčom a zlepšenú hru. Aby sme sa vrátili k tomu, čo sme predvádzali predtým a kvalitne sa pripravili na play off. A samozrejme, aby sme na konci sezóny dosiahli vytúžený cieľ."