Po sezóne o sezóne s Andrejom Podkonickým

Autor: HKM Zvolen Dátum: 6.4.2017

Na začiatok sa vráťme do sezóny 2013/2014. V jej priebehu viedli zvolenské mužstvo postupne Lubomír Oslizlo, Július Šupler a Josef Turek. Ako ste v pozícii aktívneho hokejistu vtedy vnímali tieto zmeny pri kormidle HKM?

Vstupovali sme do tej sezóny po zisku majstrovského titulu a čakali sme, že bude znovu dobrá. Stal sa ale opak, čo vyústilo do spomínaných trénerských výmen. Obsadenie trénerského postu nie je záležitosťou hráčov, preto sme to všetci v šatni prijali ako fakt. Nespomínam na ten ligový ročník rád, Zvolenu nevyšiel.

Troch hlavných trénerov v jednej sezóne ste ale zažili znova, tentoraz ako ich asistent. V čo to bolo iné?

Určite v uhle pohľadu. Bol som bezprostredne pri tom a získal som nové skúsenosti. Keď sa nedarí, vedenie sa snaží dať tímu nejaký impulz a to sa teraz stalo. Videli sme, že v závere sa to na mužstve prejavilo kladne, škoda že sme to nedotiahli ďalej. Mali sme na to.

Čo k tomu chýbalo?

Výrazným faktorom, ktorý sa podpísal pod skoré ukončenie sezóny boli zranenia, ktoré postihli našich hráčov. Pred rokom sme v play off postrádali bekov z prvých troch formácií, teraz nám vypadli útočníci. Nielen to ale bolo príčinou nášho vypadnutia v tohtoročnom štvrťfinále. Žilinčanom sme v dôležitých momentoch góly vlastne darovali. Zlyhala osobná zodpovednosť jednotlivcov, ktorí tie chyby urobili.

Netrpel kolektív na menší počet osobností, ktoré dokážu zdvihnúť zástavu?

Veľmi chýbal Peťo Obdržálek, ktorý sa zranil na začiatku sezóny. Je to veľmi kreatívny hráč a jemu podobných sme teraz v kádri mali menej. Určite v šatni aj na ľade mužstvu tiež chýbala osobnosť typu Kamila Brabenca. O to ťažšie to bolo pre trénerov, pretože s mužstvom bolo treba viac pracovať.

Nielen počet hlavných trénerov pri mužstve bol nadštandardný. Na súpisku sa v skončenej sezóne okrem brankárov dostalo až štyridsaťjeden korčuliarov, čo sú dve mužstvá...

Myslím si, že je to strašne veľa. Pred minuloročnou sezónou sa v lete 2015 vo Zvolene zložil káder, o ktorom mnohí pochybovali. Ukázalo sa, že sa zložil dobre. V priebehu súťaže ho doplnilo len niekoľko, ale kvalitných hráčov a mali sme veľkú smolu, že sme neprešli cez Nitru do finále. Tohto roku to bol opak. Vymenilo sa množstvo hráčov, čo vo Zvolene nebýva zvykom. Keď sa v priebehu niekoľkých týždňov obmení polovica tímu, každému trénerovi sa robí ťažko.

Mužstvu HKM patrí v sezóne 2016/2017 šiesta priečka. Prehralo viac zápasov ako vyhralo, skóre je pasívne, väčšiu časť základnej časti držalo primát v počte inkasovaných gólov. Je to konečné umiestnenie spravodlivým obrazom kvalít tohtosezónneho kolektívu?

Je hlavne obrazom začiatku sezóny, ten záver bol už iný. V úvode ligy sa udiali nejaké nezmyselné hráčske zmeny a ten tím to poznačilo. Pokým mužstvo našlo znova svoju tvár, bolo už neskoro. Snažili sme sa naháňať stratu na prvé štyri tímy, ale nedobehli sme ju. Mužstvá na špici sa dostali do pohody, my sme sa v poslednej šestine priblížil Žiline na dosah, ale niekoľko dôležitých zápasov sme nezvládli. Na to štvrté miesto, ktoré zaručovalo výhodu domáceho prostredia na začiatku play off  sme už nedosiahli. V dlhodobej časti sme zaznamenali aj zaujímavý paradox – dostávali sme veľa gólov, pritom v oslabeniach sme boli najlepšie brániacim tímom. Pri rovnovážnom stave hráčov sme teda boli menej zodpovední.

V čom bol naopak zvolenský tím dobrý?

Určite v útočnej fáze. Mali sme kvalitných ofenzívnych hráčov, ktorí dokázali dať góly.

Chlapci si teraz mesiac oddýchnu a v máji sa pustia do letnej prípravy. Budete ako asistent Petra Mikulu pri tom?

Otázka asistenta sa rieši v týchto dňoch. Neviem čo bude na budúcu sezónu so mnou, ale čo sa týka mužstva, tréner a vedenie urobia určite maximum pre to, aby nová sezóna dopadla lepšie, ako tá skončená.