P. Ryba: Mužstvo sme zložili z rýchlych a odolných hráčov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 28.6.2019

V poslednom júnovom týždni, zverejnením kontraktov Ivana Švarného a Allana McPhersona, dostala súpiska HKM pred novým ligovým ročníkom finálnu podobu. Nikde nie je napísané, že by na ňu ešte jedno – dve mená nemohli pribudnúť, no súčasní dvaja brankári, desať obrancov a šestnásť útočníkov, predstavujú základ na sezónu 2019/2020 a dostatočný počet na to, aby Zvolen mohol rozohrať súťaž hoci už zajtra. Mužstvo trénera Andreja Podkonického sa ale premiérovo stretne o mesiac, v pondelok 29. júla, kedy „rytieri“ vykorčuľujú prvýkrát aj na ľad. Dá sa povedať, že zhruba polovica súčasného tímu je zatiaľ zvolenským fanúšikom známa skôr len z pohľadu dostupných štatistík a stručných referencií, no isté je, že vedenie klubu pri výbere nových hráčov dôsledne dbalo na to, aby sa pod Pustým hradom vytvoril silný tím, ktorý dokáže predvádzať moderný, rýchly hokej. Priviesť vhodné typy kvalitných a osvedčených hráčov, ale aj talentovaných a perspektívnych mladíkov, spadá do povinností skauta HKM, 45-ročného rodáka zo Zvolena, Patrika Rybu. Ako sa tvorilo mužstvo, ktoré bude hájiť farby HKM v nastávajúcej sezóne, sa dozviete z rozhovoru v nasledujúcich riadkoch.

Pán Ryba, ako vlastne došlo k spojeniu zvolenského HKM a vašej osoby?

Ja, ako bývalý hokejista, ktorému kariéru predčasne ukončilo zranenie, som vlastne odchovancom zvolenského klubu. Som rovnaký ročník, ako napríklad Laco Čierny, s ním a s hráčmi jeho generácie som hokejovo vyrastal. Väzby na HKM mám teda dlhoročné. Zvolenčania ma oslovili už zhruba pred dvomi rokmi s tým, aby som im pomohol s výberom nejakých hráčov. Dlhý čas som robil skauta pre NHL, potom chvíľu aj hráčskeho agenta a na ľudí z tohto prostredia mám bohaté kontakty. Preto sa v minulosti podarilo pre Zvolen získať takých hráčov, ako Coffman, Ross, Fraser, McIntyre, alebo Skapski. To boli hráči, ktorých som odporučil Vlastovi Plavuchovi, s ktorým som bol pred rokom v častom kontakte. Teraz som riešil hráčov sám, oslovil som známych agentov a skautov so žiadosťou na konkrétne typy hráčov, pričom som vychádzal z požiadaviek Andreja Podkonického. Naplnenie predstavy trénera je základná podmienka, tréner totiž musí nájsť v kabíne takého hráča, akého chce a zapadne mu do koncepcie, nie niekoho, o kom nič nevie. Hráči, ktorých sme pre novú sezónu angažovali, sa teda vyberali na základe typologických vlastností a potrieb pre mužstvo.

Počet krajín, z ktorých je zvolenské mužstvo zostavené, sa zastavil na čísle tri. Andrej Podkonický má k dispozícii Slovákov, Američanov a Kanaďanov...

Radi by sme mali čo najviac Slovákov, ale nie sme napríklad Košice, ktoré dokážu platiť hráčov celých dvanásť mesiacov. Takouto cestou Zvolen, ale nielen Zvolen nejde. Telefonovalo mi viacero našich hokejistov, ktorí sem chceli ísť, ale mali na zvolenské pomery prehnané požiadavky a svoju cenu dosť nadhodnotili. Zobrali sme preto takých domácich hráčov, ktorí mali reálne nároky, ale aj požadovanú kvalitu. Popri tom sme naplnili aj sedemmiestnu kvótu cudzincov. V prípade potreby je totiž ľahšie vymeniť dobrého cudzinca za lepšieho cudzinca, ako dobrého Slováka za lepšieho Slováka. Kvalitní domáci hráči sú v priebehu sezóny totiž len málokedy voľní, ale ten import sa dá vymeniť vždy.

Museli by sme ísť hlboko do archívov aby sme zistili, kedy naposledy začínali Zvolenčania sezónu bez hokejistu spoza rieky Moravy. Bol to zámer, či náhoda?

Jednoducho to tak vyšlo. Mal som vo výhľade jedného kvalitného Čecha. Ale on s odpoveďou stále váhal, váhal, až sa čas naplnil a zobral som, verím že výborného Kanaďana.

Cudzinci by vždy mali byť prínosom. Svojím hokejovým prejavom oživia súťaž a divákom by mali ponúknuť aj niečo navyše. Na základe čoho ste vyberali zahraničných hráčov, ktorí budú vo zvolenskom drese bojovať v najbližších mesiacoch?

Pri výbere zámorských hráčov sme sa zamerali hlavne na takých, ktorí už majú nejakú európsku skúsenosť. A úspešnú skúsenosť. Teda hráčov, ktorí sú zvyknutí na európske rozmery klziska, štýl hry, bežný život... Poučili sme sa z vlaňajška na Mitchellovi. V playoff odviedol kusisko roboty, všetka česť tomu chalanovi, ale pred tým sa tri mesiace iba hľadal. To si povedzme na rovinu. My chceme, aby cudzinci, ktorí sem prídu, odvádzali už od septembra všetko čo v nich je a boli pre mužstvo prínosom hneď od začiatku. Šesť takých máme, jedinou výnimkou v kritériu „Európa“ je obranca Ryan Lowney. To je ale zas taký dobrý korčuliar, že mu je úplne jedno na akom klzisku hrá a svoje povinnosti si vždy splní. Navyše sa dobre pozná s Bonisom a Thompsonom, všetci hrali spolu už na univerzite, o to rýchlejšie ten prechod zvládne. A keď som už spomenul Bonisa a Thompsona – títo dvaja hrali naposledy spolu v Nórsku a spravili majstrovský titul. To sú zohratí chalani, zvyknutí na seba. Taká dvojica sa na trhu len tak ľahko nenájde, myslím, že HKM z tohto bude výrazne ťažiť.

Od nastávajúcej sezóny platí v Tipsport lige obmedzenie pre zahraničných hokejistov, ktorých môže byť najviac sedem v jednom zápase. Prejavilo sa to nejako na trhu s hráčmi a ovplyvnilo vašu prácu?

Nielen na Slovensku, ale aj myslím že aj v EBEL-ke došlo k nejakému obmedzeniu cudzincov. Takže na trhu ešte aj teraz nejakí voľní hráči sú. Ale zase povedzme si, nie je hráč, ako hráč... My sme si tých, ktorých sme potrebovali, zaistili včas.

Spomenuli ste, že pri výbere hráčov boli podstatné požiadavky trénera. Pri jednaniach je však dôležité aj to, čo môžete hráčom v mene klubu ponúknuť. Je pre hokejistov Zvolen zaujímavý?

Pri rozhodovaní hráča je v hre viacero faktorov. Keď je ale niekde tých financií viac ako inde, hokejisti sa ľahšie získavajú. Ja som vďaka vedeniu HKM a hlavným sponzorom klubu dostal vo Zvolene také možnosti, že som mal mužstvo zložené v priebehu troch týždňov. Hráči potom už len postupne podpisovali zmluvy za dohodnutých podmienok. Nemenej podstatné je ale aj férové jednanie a zázemie. Zvolenský klub dokáže hráčom poskytnúť perfektné podmienky, ubytovanie, dopravu, pomôcť pri riešení rôznych situácií. Komplexná starostlivosť o hráčov sa prerozdelila medzi mňa, športového riaditeľa Miroslava Kleina a riaditeľa marketingu Miroslava Brumerčíka. Naša spolupráca funguje na vysokej profesionálnej úrovni. Sú to muži zapálení pre vec, poznáme sa už roky a dôverujeme si, čo je mimoriadne dôležité. Preto nevznikajú nedorozumenia a všetko klape. Toto všetko hráči vnímajú a zohľadňujú pri svojom rozhodovaní pri prestupoch.

Na základe vyššie povedaného to znamená, že už niekedy v polovici mája tréner Podkonický vedel, s kým bude môcť počítať. To sú vysoké obrátky...

Nechcel som veľmi čakať, vo Zvolene sa už čakalo a váhalo dosť. Preto som vyberal v čase, keď ešte bolo z čoho vyberať. V prípade potreby sa mužstvo už len doplní o jedného, dvoch hráčov. Ak sa nám ale v tretej, štvrtej lajne chytia tí mladí chlapci, možno ani to nebude treba. Len tí mladí musia na sebe húževnato a systematicky pracovať.

Aké boli pri zostavovaní kádra vaše priority?

Ako celok bolo mužstvo zložené na základe rýchlosti a odolnosti. Prednosti rýchlych tímov sme videli na tohtoročných majstrovstvách sveta – Fíni neboli hokejovo lepší ako Rusi alebo Švédi, ale boli rýchlejší. K tomu im zachytal brankár a stali sa majstrami sveta. Čo sa jednotlivcov v mužstve HKM týka, ako prvých som chcel mať pod strechou centrov, pretože to býval v minulosti vo Zvolene problém. Tento zámer som naplnil a mužstvo potom dopĺňal hráčmi, ktorí zapadali do koncepcie. O Drgoňovi, Špirkovi, Handlovskom, Petrášovi nemusíme rozprávať, fanúšikovia ich dobre poznajú. Pri nových hráčoch vidím samé pozitíva - Juraj Hollý je skromný, zodpovedný vysoký brankár, Patrik Maier je veľký obetavec, 17-ročnému Fatulovi vyšli skvelé fyzické testy, ktoré mal na úrovni 25-ročného hráča, Bruno Mráz je poctivec a dobrý korčuliar, Miro Preisinger je skúsený hokejista, ktorý s Plzňou hral aj ligu majstrov, Ivan Švarný je „namakaná“ stena, o ktorú sa defenzíva bude môcť oprieť. A potom je tu Allan McPherson. To je typ, ktorý nebude robiť žiadne parádičky, zoberie puk a pôjde s ním rovno do brány. Som presvedčený, že si rýchlo získa fanúšikov a nazbiera veľa bodov.

Veľmi dobre sa to počúva. Zostáva sa teda už len tešiť na sezónu.

Výber hráčov bol robený podľa potrieb, verím, že všetko do seba zapadne ako má. Sila mužstva sa ukáže v priebehu sezóny, až časom uvidíme realitu. Preto netreba robiť veľký krik, treba sa držať pri zemi a krok po kroku sa posúvať. Dôležité je, aby Zvolen hral moderný hokej, ktorý sa páči ľuďom. Potom sa dostavia aj výsledky.

 

 

Foto P. Ryba: hokejportal.sk