Oscar Steén: Mám dobrý pocit, odohrali sme výborný zápas

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.10.2017

V zápase proti Košiciam mohli zvolenskí fanúšikovia sledovať premiéru novej posily v drese HKM- švédskeho útočníka Oscara Steéna. 35-ročný rodák zo Štokholmu nastúpil ako center tretej formácie medzi krídlami Ďalogom a Coffmanom. Po odchode trojice legionárov tak pribudol do tímu ďalší, nie však posledný.

Oscar Steén sa môže pochváliť zaujímavým hokejovým životopisom. V roku 2001 bol súčasťou švédskej juniorskej reprezentácie, a v priebehu kariéry nastúpil 8-krát aj v seniorskej. Na konte má viac než 550 zápasov vo švédskej najvyššej súťaži a ďalších takmer 350 v nižšej Allsvenskan. Prevažnú časť z nich odohral v kluboch AIK Štokholm a MODO Hockey, nastúpil však aj za Färjestad, Leksands, Bofors či Hammarby. V sezóne 2004/2005 sa stal v drese Boforsu najlepším nahrávačom Allsvenskan (33 asistencií v 39 zápasoch) a v SHL, kde nastúpil za Färjestad, bol vyhlásený najlepším nováčikom sezóny. Zrejme najkrajšie spomienky má na ročník 2006/2007, keď s MODO Hockey získal majstrovský titul. V 553 zápasoch SHL nazbieral spolu 234 bodov (71+163).

Stránka eliteprospects predstavuje Steéna ako poctivo hrajúceho centra, ktorý sa aj napriek menšej postave nebojí pritvrdiť, je dobrý na vhadzovaniach a oslabeniach, a disponuje dobrým ofenzívnym inštinktom. Niečo zo svojich kvalít predviedol Oscar už proti Košiciam, no ako sám povedal, ešte bude potrebovať trocha času na lepšiu adaptáciu. „Nehral som ligový zápas sedem mesiacov, keďže s mojím bývalým tímom sme skončili už vo februári. Samozrejme, zápas je niečo úplne iné, ako tréning, doteraz som len trénoval a čakal na ponuku. Mám ale dobré pocity, bola to zábava. Tím odohral výborný zápas a vyhrali sme, takže je to fajn. Vytvorili sme si naozaj veľa šancí. Dúfam, že budem tímu pomáhať a budeme ďalej vyhrávať. Potom bude aj pre mňa jednoduchšie sa adaptovať,“ povedal švédsky center po domácej trojbodovej výhre nad „oceliarmi.“

Celú doterajšiu kariéru strávil nevysoký útočník v rodnej krajine, čo ho teda priviedlo na Slovensko? „Chcel som skúsiť niečo iné. Prišla táto príležitosť a rozhodol som sa pre ňu. Trochu som o tom premýšľal, radili sme sa aj s rodinou. Myslel som, že by mohlo byť fajn skúsiť niečo úplne odlišné od Švédska. Iný hokej, iný životný štýl. Uvidíme, ako to bude fungovať,“ povedal otec troch detí, ktorého manželka zatiaľ kvôli práci ostáva doma vo Švédsku. V blízkej dobe by sa však mal tešiť aj z príchodu svojej rodinky. O Steénovom angažovaní klub oficiálne informoval v doobedňajších hodinách, nebolo však isté, či po dlhej ceste na večerný zápas nastúpi. Napokon sa domácim priaznivcom predstavil, na ľad vykorčuľoval so 44-kou na drese. „Cesta bola dobrá, ráno som priletel do Viedne, kde ma vyzdvihli. Vstával som asi o pol štvrtej ráno.“

Aktuálna sezóna priniesla príchod historicky prvého hráča z USA do tímu spod Pustého hradu, je ním Tim Coffman. Steén drží v tomto smere prvenstvo medzi Švédmi. Čo hovorí na to, že sa stal vôbec prvým hokejistom z krajiny troch koruniek, ktorý nastúpil za HKM? „Naozaj? O tom som nevedel. Nuž, niekto musí byť prvý.“ pousmial sa Steén, ktorý sa so svojimi novými spoluhráčmi pokúsi nadviazať na piatkový triumf v nedeľu proti Novým Zámkom.