Oliver Fatul odchádza na hosťovanie do Fínska

Autor: HKM Zvolen Dátum: 13.1.2020

Najmladší člen kádra HKM, obranca Oliver Fatul odchádza do konca aktuálnej sezóny na hosťovanie do najvyššej fínskej juniorskej súťaže Nuorten SM-Liiga.

17-ročný bratislavský rodák naposledy nastúpil na zápas 33. kola na ľade Trenčína, odvtedy sa vo zvolenskej zostave neobjavil. Do piatku 10. januára trvali rokovania vedenia klubu, hráčovho agenta a samotného hráča o jeho ďalšej budúcnosti.

Oliver Fatul prezentoval vedeniu HKM žiadosť o prestup do iného klubu, dôvodom mala byť jeho nízka zápasová vyťaženosť a nenaplnenie predstáv o úlohe v tíme. Mládežnícky reprezentant Slovenska má za sebou v aktuálnej sezóne niekoľko vydarených turnajov s výberom do 18 rokov, Hlinka Gretzky Memorial Cup, a turnaje štyroch krajín vo Švajčiarsku a v Dánsku, kde bol kapitánom víťazného tímu. Pred juniorským svetovým šampionátom absolvoval prípravu s výberom trénera Róberta Petrovického, do záverečnej nominácie sa však napokon nedostal, čo prispelo k hráčovmu rozhodnutiu zmeniť pôsobisko.

Vzhľadom na to, že zvolenský klub mal záujem o čo najkvalitnejší rozvoj mladého obrancu a jeho zotrvanie v klube aj smerom do budúcna, bolo potrebné nájsť výhodný kompromis pre obidve strany. Oliver Fatul súhlasil s hosťovaním vo fínskej juniorskej lige v tíme Tappara Tampere. Hráč aj klub HKM zároveň súhlasili s uplatnením opcie na ďalšiu sezónu, Fatul by tak mal v ročníku 2020/21 pokračovať pod Pustým hradom. Vzhľadom na to, že je jedným z nádejných slovenských prospektov pre tohtoročný draft NHL, vyhodnotili obidve strany pôsobenie vo Fínsku ako vhodné pre hráčov ďalší rozvoj a príležitosť presvedčiť skautov o svojich kvalitách. Vedenie klubu týmto zároveň vyvracia nepravdivé informácie uverejnené v denníku Šport o tom, že Oliver Fatul rozviazal s HKM Zvolen zmluvu. 

Po krátkej dobe tak Fatul opäť smeruje do škandinávskej mládežníckej súťaže, keďže od roku 2016 vyrastal vo švédskom tíme U16 Malmö Redhawks a následne v dorasteneckom a juniorskom tíme IK Oskarshamn. Na Slovensko sa vrátil v lete 2019, keď sa upísal Zvolenu, za ktorý odohral vôbec prvé seniorské zápasy.

V doterajšom priebehu sezóny nastúpil Fatul v drese HKM na 29 zápasov, v ktorých si pripísal dve asistencie, dva plusové body a desať trestných minút.     

Mladému obrancovi ďakujeme za odvedené služby a prajeme mu úspešný zvyšok sezóny.