Očakávania nám nesmú zväzovať ruky

Autor: HKM Zvolen Dátum: 17.3.2019

Zvolenčania v Budapešti svoj postup do semifinále nespečatili, vo štvrtom zápase série nestrelili ani gól a tak vyzvú maďarského súpera opäť doma. 

Posledný krok býva najťažší. Staré známe klišé dostáva priestor vždy pri postupovom mečbale v sérii playoff. O jeho platnosti sa zverenci Andreja Podkonického presvedčili vo štvrtok na ľade Vasas Jégcentra. Vzhľadom na to, že ani jedna zo 49 zvolenských striel nenašla cestu do brány, zdá sa byť recept na úspech v piatom zápase jasný. „Dať góly. Štvrtý zápas bol rovnaký ako druhý u nás doma. Mali sme viac šancí, útočníkom ale chýbal pokoj. Boli zbytočne nervózni, odskakovali im puky, netriafali bránu...Taktiež musíme hrať naozaj čo najviac bez faulov, pretože presilovka súpera so silným Lankgowom pred bránou nám robí problémy," hovorí hlavný tréner. Po Banskej Bystrici je MAC s úspešnosťou 23, 08 % druhým najlepším štvrťfinalistom v presilovkách.

Podkonický priznáva, že kritika na adresu presilových hier jeho tímu po štvrtom zápase bola možno prisilná. „Po zápase som povedal, že boli katastrofálne, ale keď som si neskôr pozrel video, až také zlé neboli. Trafili sme tyčku, mali sme niekoľko ďalších striel. Zlé bolo skôr založenie presilovky, keď sme dvakrát stratou puku dali súperovi šancu na gól. Už v útočnom pásme to ale bolo znova o centimetroch. Boli sme tam, kde sme mali byť, no netečovali sme dobre puk, alebo sme trafili brankára, chýbal kúsok šťastia. Treba povedať aj to, že veľa presiloviek v sérii nemáme, v priemere dve na zápas a dali sme z nich dva góly, čo percentuálne nie je až také zlé. V podstate je to stále boj s obranou a brankárom. Sú to všetko veľmi podobné zápasy, aj v základnej časti. Pokiaľ neodskočíme na vyšší rozdiel a súperovi sa podarí streliť gól, zacíti šancu a začne takpovediac hrať hokej."

V štyroch doterajších zápasoch vyslali Zvolenčania na bránu súpera 171 striel, v priemere 43 na zápas. Do tretieho zápasu série im čelil Bence Bálizs, ktorý v ňom za stavu 2:0 pre HKM pre zranenie odstúpil. Jeho náhradníka Miklósa Rajnu zvolenskí strelci neprekonali už päť tretín. „Od toho striedania sme prestali byť takí agresívni smerom do brány a nesťažili sme mu to. Ďalší zápas podal životný výkon. Napríklad pri powerplay mu teč prešiel medzi nohy a odrazil sa mimo brány, to sú detaily. Aj tak ale musíme byť dôraznejší a mať väčší pokoj v zakončení, naposledy sme niekoľkokrát v prečíslení ani netrafili bránu," vyzýva zvolenský kormidelník.

Domáci priaznivci v nedeľu nič iné ako postupové oslavy neočakávajú, Andrej Podkonický však zdôrazňuje, že napriek tlaku, očakávaniam a dobrej východiskovej pozícii pred piatym zápasom, musí jeho tím ostať pri zemi, no zároveň by mal z tejto výhody domáceho prostredia vyťažiť. „Samozrejme, nebude to ľahké, ale my musíme urobiť všetko pre to, aby sme neboli nervózni a nemali zviazané ruky. Musíme predviesť našu hru a dať prvý gól-dva a myslím, že potom to môžeme zvládnuť. Je to dôležitý zápas. Určite sa nechceme vracať do Budapešti, pretože séria by sa zrazu úplne zmenila. O takýchto momentoch je playoff. Z jasnej série 3:0 by zrazu bolo 3:2 a už je na koni súper." 

Najmä v prvom zápase na ľade Budapešti sa očakávala zvýšená aktivita a tlak domácich, no ten od zverencov Gergelyho Majorossa od úvodu akosi neprichádzal a Újbuda pôsobila miestami až odovzdaným dojmom. Hlasy hokejovej verejnosti sa všeobecne zhodujú, že herný prejav MAC zatiaľ nezahŕňa potrebnú agresivitu a dôraz, ktorý patrí k zápasom playoff. Uvedomuje si to aj tréner Podkonický, ktorý však zároveň varuje pred prispôsobením sa takejto hre. „Ako tréner by som to nemal hovoriť, ale v treťom zápase mi to prišlo tak, že súper čakal, čo s ním spravíme. Na druhú stranu, Újbuda nás nesmie uspať, hoci je ťažké sa neprispôsobiť, ale my musíme ísť za svojim cieľom. Chceme hrať našu hru a my sami musíme pridať na agresivite a dôraze. Že to oni nerobia tak, ako sa v playoff očakáva, je ich problém," zakončil šéf zvolenskej striedačky, ktorý po štvrtom zápase urobil v zostave niekoľko zmien. Tie sa netýkajú brankárskeho postu, kde naďalej ostáva Mackenzie Skapski. Michal Chovan sa vracia na krídlo, štvoricu centrov tvoria Kytnár, Mitchell, Petráš a M. Halama. Do štvrtého útoku sa s Halamom vracia aj Martin Andrisík, do obrany smeruje Michal Roman. Mimo zostavy ostáva obranca David Růžička. 

Piaty zápas štvrťfinálovej série začína o 18:00, vstupenky získate najvýhodnejšie online v sieti Ticketlive.sk.