Obranu posilní Mark Fraser, odchádza Patrik Lušňák

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.11.2018

Dnešným dňom došlo vo zvolenskom kádri k ďalším pohybom, a to oboma smermi. Po Garrettovi Mitchellovi prichádza do tímu ďalšia kanadská posila, 32-ročný obranca Mark Fraser. Útočné rady budú oddnes chudobnejšie o Patrika Lušňáka, ktorý s klubom rozviazal zmluvu na vlastnú žiadosť.

Rodák z hlavného mesta Kanady má do tímu, rovnako ako jeho krajan Garrett Mitchell, priniesť potrebnú tvrdosť, dôraz a agresivitu. „Je to defenzívne ladený obranca, ktorý rád rozdáva hity a blokuje strely. Neváha ani zhodiť rukavice. Môže mať nedostatky v iných oblastiach, no má veľký charakter," znie report skautov na stránke eliteprospects. Všetky tieto atribúty by Mark Fraser mohol ukázať už v nedeľnom pohronskom derby. V roku 2005 bol tento 193 centimetrov vysoký a 100 kilogramov vážiaci obranca draftovaný do NHL z 84. miesta, vybralo si ho New Jersey Devils. V najlepšej hokejovej lige sveta odohral 223 zápasov so ziskom 23 bodov (4+19) a 309 trestných minút. 458 štartov nazbieral v nižšej AHL, kde má na konte 76 bodov (13+63) a 795 trestných minút. V NHL obliekal dresy Toronta, Edmontonu a New Jersey. Pred odchodom do Európy plnil úlohu asistenta kapitána na farme Ottawy a Edmontonu, následne sa v sezóne 2017/18 presunul do fínskeho TPS Turku, kde s tímom tesne prehral zápas o bronzové medaily proti HIFK Helsinki. V aktuálnom ročníku pôjde o prvé pôsobisko tohto 32-ročného Kanaďana, ktorý sa v šatni pridá k štvorici krajanov Mitchell, Pufahl, Vandane, Skapski. Okrem hokejového životopisu isto na prvý pohľad zaujme aj Markov mierne exotický vzhľad, za ktorý vďačí svojmu otcovi, rodenému Jamačanovi a bývalému olympijskému šprintérovi na 200 metrov, Hughovi Fraserovi, ktorý v roku 1976 reprezentoval Kanadu na olympiáde v Montreale. Mark Fraser bude na zvolenskom drese nosiť číslo 2. 

S novým príchodom, žiaľ, oznamujeme aj jeden odchod, na vlastnú žiadosť ukončil pôsobenie vo Zvolene útočník Patrik Lušňák. 30-ročný rodák z Piešťan, ktorý má na konte 77 reprezentačných štartov, vynechal pre známe zdravotné problémy celú sezónu 2017/2018. Po dlhej príprave na návrat do súťažného hokeja dostal príležitosť tam, kde pred nehodou pôsobil naposledy, teda v klube HKM. V tíme Andreja Podkonického odohral väčšinu prípravných zápasov, v ktorých sa dvakrát aj strelecky presadil. V 29 zápasoch základnej časti si pripísal 5 gólov a 8 asistencii. Naposledy skóroval ešte 1. novembra, "doma" v Piešťanoch proti dvadsiatke, potom sa na deväť zápasov gólovo odmlčal. Vzhľadom, na to, že Paťo necítil ideálnu a potrebnú hernú pohodu a návrat po neľahkom období nevychádzal podľa jeho predstáv, rozhodol sa požiadať o predčasné ukončenie zmluvy, pričom vedenie klubu jeho žiadosti vyhovelo. Obidve strany sa však rozchádzajú v dobrom a v mene všetkých fanúšikov i nášho klubu ďakujeme Paťovi za jeho snahu a odvedené služby a prajeme mu v ďalšej kariére len všetko dobré, najmä veľa zdravia!  

Štatistiky Marka Frasera nájdete TU.