Obranca Michal Ivan opäť rytierom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 9.9.2020

Obranca Michal Ivan sa po troch rokoch vracia pod Pustý hrad. S HKM sa dohodol na pôsobení do konca sezóny 2020/21.

Zvolenský odchovanec debutoval v A-tíme Zvolena ešte v okóbri 2015, v tom čase ako vôbec najmladší hráč v histórii samostatnej slovenskej súťaže vo veku 15 rokov. Počas troch sezón v áčku HKM nastúpil spolu na 69 zápasov. Zvolen opustil v úvode sezóny 2017/18, keď zamieril do kanadskej juniorskej ligy QMJHL, kde s tímom Acadie-Bathurst Titan získal v tom istom ročníku prestížny Memorial Cup. Podarilo sa mu to ako desiatemu Slovákovi v histórii a druhému odchovancovi Zvolena, tým prvým bol Andrej Podkonický. Ako nedraftovaný hráč sa Ivan následne zúčastnil kempu Los Angeles Kings. 20-ročný rodák zo Žiaru nad Hronom má za sebou dva dorastenecké a dva juniorské svetové šampionáty. 

V minulej sezóne debutoval aj v seniorskej reprezentácii, v ktorej nastúpil na dva prípravné zápasy. Bol hráčom českého extraligistu HC Dynamo Pardubice a s týmto tímom mal zmluvu aj pre sezónu 2020/21. Nakoniec ju ale odohrá v materskom klube. 

 „Ide o klasický transfer, zatiaľ som tu do konca sezóny," začal Ivan, ktorý sa spolu s ďalšou čerstvou posilou, brankárom Adamom Húskom, pripojil k tímu na stredajšom tréningu. „Som tu krátko, len o tretej v noci som prišiel domov, ešte teda pociťujem únavu. Potrebujem si ešte doriešiť niektoré osobné veci a zabehnúť sa v tíme. Zatiaľ mám ale veľmi pozitívne pocity."

Ako sa zrodil návrat domov? „Letnú prípravu som začal v Pardubiciach, s tímom som trénoval aj na ľade. Potom klub zmenil majiteľa a do kádra pribudli dvaja starší obrancovia. Rozprával som sa s generálnym manažérom, ktorý mi narovinu povedal, že v prvých troch obranách nemám miesto. Zhodli sme sa na tom, že sedieť a čakať na šancu pre mňa nemá význam, potrebujem hrať. Najprv sme spoločne hľadali niečo v Česku, čo bolo náročné, keďže v auguste už sú tímy celkom plné. Rozhodol som sa teda pre návrat do Zvolena, aj na základe toho, že klub chce teraz pracovať s odchovancami."

Víťaz Memorial Cupu z roku 2018 si uvedomuje, že neľahká konkurencia ho čaká aj v staronovom pôsobisku. Spolu s ním je na súpiske deväť obrancov. „S trénerom zatiaľ prebehlo len prvotné privítanie a zoznámenie, na bližšie rozhovory ohľadom mojej úlohy ešte bude čas. Všetko závisí hlavne na mojich výkonoch." Zatiaľ čo vo Zvolene čakajú Ivana najvyššie ciele, v uplynulej sezóne mal jeho tím opačné starosti. Pardubice len tesne zachránili extraligovú príslušnosť. „Bola to náročná sezóna. Tím bol na chvoste tabuľky a tlak bol veľký, keďže z ligy sa vypadávalo priamo. V zápasoch to bolo cítiť, nehrali sme dobre. Na druhú stranu myslím, že ma tá sezóna hokejovo posunula." 

Michal Ivan bude na zvolenskom drese opäť nosiť číslo 29. S novým tímom by teoreticky mohol nastúpiť už na štvrtkový zápas Tipsport Kaufland Cupu v Trenčíne, nechce však nič uponáhľať. „V tejto chvíli ťažko povedať, všetko záleží od toho, ako sa stihnú vybaviť potrebné administratívne záležitosti ohľadom transferu. Taktiež si potrebujem doriešiť poistku. Ak sa to nepodarí teraz, myslím, že ďalší týždeň už by som mohol nastúpiť,"  hovorí mladý obranca, ktorý aj na ďialku nezabudol sledovať, ako sa darí jeho materskému klubu. „Samozrejme, vždy, keď bola možnosť, pozeral som prenosy. Škoda posledných dvoch vypadnutí v semifinále. Verím, že túto sezónu sa posunieme ešte ďalej."