Nuutinen po hattricku: Nebolo to také ľahké

Autor: HKM Zvolen Dátum: 25.11.2020

V Tipos Extralige aktuálne korčuľuje trinásť Fínov v siedmich tímoch. Tým najproduktívnejším je zvolenský Mikko Nuutinen. Už pred sezónou bolo zrejmé, že 30-ročný krídelník s vyše 300 zápasmi v Liige bude jednou z najatraktívnejších posíl našej súťaže, ktorej kvality svojím korčuľovaním, prácou s pukom a výbornou strelou nepochybne presahuje. 

V utorkovej dohrávke 3. kola prispek k demontáži Liptovského Mikuláša mierou vrchovatou, keď sa podieľal na polovici z desiatich zásahov svojho tímu. K hattricku pridal dve asistencie a je piatym hráčom v tejto sezóne, ktorý v jednom zápase nazbieral päť bodov. Trojgólové predstavenie začal jemu vlastnou strelou zápästím, umiestnenej s chirurgickou presnosťou. Aj druhý zásah pridal v presilovke, prudká strela z prvej sa obtrela o brankára a napokon prepadla. Hattrick si nadávkoval do všetkých tretín a v 47. minúte ho zavŕšil do odkrytej brány po naservírovanom puku od McPhersona. Aj Nuutinen už dobre vie, čo podobný počin v našich končinách obnáša: „Viem, že to nebude zadarmo," usmieval sa rodák z Kuopio. „Jeden či dva hattricky som už strelil vo fínskej Mestis, ale tento bol určite prvý po veľa rokoch."  

3:2 po nájazdoch a 10:3, to sú výsledky, ktorými Zvolenčania zdolali doma Liptákov v priebehu jedného týždňa. Je jasné, že aby sa zrodil ten druhý, bolo treba sa z prvého poučiť. „Výsledok hovorí o ľahkom zápase, ale myslím, že také v tejto lige nie sú. Začali sme rýchlym gólom, ďalšie dva pekné potom pridal Juraj Mikúš a ťažili sme z výborného začiatku. Z našej strany určite dobrá výhra, no nepovedal by som, že ľahká," hodnotil Nuutinen. V čom videl hlavný rozdiel dvoch vzájomných zápasov? „Oveľa lepšie sme zvládli presilovky. Aj predtým sme mali veľa šancí, no tentokrát sme ich dokázali premeniť." 

S 12 bodmi za 6 gólov a 6 asistencií patrí nízkemu, no šikovnému Fínovi pozícia druhého najproduktívnejšieho "rytiera". Prvým je jeho spoluhráč z útoku Allan McPherson. Fínsko-kanadskú dvojičku momentálne dopĺňa na centri Peter Zuzin. „Spoluprácu si veľmi chválim, s obidvomi si určite rozumiem a vieme si pomôcť." Spokojnosť vyjadril Nuutinen aj s celým doterajším pôsobením na Slovensku, ktoré je jeho prvé v kariére mimo rodnej krajiny: „Všetko je zatiaľ výborne, cítim sa tu veľmi dobre. Samozrejme, ten dojem trochu kazí fakt, že hráme bez divákov. Dúfam, že to nepotrvá dlho a budú sa môcť vrátiť."

Vynútená koronaprestávka je už minulosťou, od jej skončenia stihli zverenci Petra Oremusa štyri zápasy, z nich tri víťazné. Mierne následky sa však ešte predsa len ozvú: „Popravde, teraz sa cítim trochu unavene, keďže sme boli tri týždne mimo zápasov. Chce to ešte trochu času, kým sa všetko opäť ustáli, ale to príde čoskoro. Dôležité je, že vyhrávame," zakončil Nuutinen.