Nováčik z Detvy na Zvolen nestačil

Autor: HKM Zvolen Dátum: 15.9.2017

Prvé, čestné buly na zvolenskom ľade vhodil majster sveta 2002 a majster SR 2013 Ladislav Čierny * Domáci „rytieri“ v zápase štyrikrát prehrávali o gól, vždy však dokázali kontrovať * Víťazný gól duelu si pripísal Milan Kytnár * HKM si za víťazstvo pripísal prvé tri body do tabuľky * Strely na bránu 36:39.

HKM Zvolen - HC 07 Orin Detva 5:4 (1:2, 3:2, 1:0)
Góly: 13. Obdržálek (Chovan, Coffman), 25. Asuchak (Bokroš, Dziurzynski), 37. Michal Chovan (Coffman, Obdržálek), 52. Matis (Ross, Kytnár), 60. Kytnár (Török, Matis) - 12. Videlka (Ščurko), 16. Gašpar (Ščurko), 27. Halás, 40. Gachulinec (Videlka).

Rozhodcovia Kalina, Lauff - M. Korba, Rojík, vylúčení 5:7, navyše Žilka (Detva) 10 min za nešportové správanie, presilovky 1:1, v oslabení 0:1, 4080 divákov.

zostavy:
Zvolen: Climie - Hraško, Ross, Ťavoda, Wharton, Drgoň, Ivan, Novák, Bokroš - Obdržálek, Coffman, Chovan - Kelemen, Kytnár, Matis - Asuchak, L. Jurík, Dziurzynski - Török, Síkela, Ďaloga
Detva: Larose - Gachulinec, Šimon, F. Fekiač, Sládok, Strukoff, Macejko, Fedosov - Videlka, Gašpar, Ščurko - Milý, Matúš Chovan, Žilka - M. Surový, Murček, Halás - Ondris, Srnka, Huňady

V regionálnom derby si domáci užili spočiatku veľa gólových šancí, no využili z nich iba jednu. Detvania začali aktívne, Zvolenčania len čakali na protiútoky a v brejkoch neustále ohrozovali brankára Laroseho. Od 1. min. sa pri veľkých príležitostiach vystriedali Michal Chovan, Ďaloga i Obdržálek, v 9. min. v prečíslení blafák Coffmana vykryl Larose. V 12. min. po šanci Ščurka sa dostal rovnaký hráč opäť k puku, stihol aj nahrať pred bránku a Videlka otvoril skóre. Domáci odpovedali rýchlo, keď v 13. min. Obdržálek po nahrávke od Michala Chovana zblízka vyrovnal. Zbytočnými chybami si však domáci neustále komplikovali život, v 16. min. dokonca v presilovke umožnili Detvanom nakorčuľovať si do prečíslenia a Gašpar pridal v oslabení ďalší gól hostí. Obe mužstvá túžili po premiérovom víťazstve a aj po presnejšej streľbe, ktorou by si zlepšili predchádzajúce žalostné skóre. V 25. min. Asuchak využil obrovskú chybu v defenzíve hostí, opäť vyrovnal, ďalší gól o minútu neskôr mohol pridať Obdržálek, potom Kytnár. Tretíkrát išli hostia do vedenia pri hre štyroch na štyroch v 27. min., keď po chybe Nováka v prečíslení Halás na dvakrát prekonal brankára Climieho. Ďalší gól mal na hokejke v 29. min. Gašpar pri samostatnom nájazde, v 31. min sa Ščurko chytal za hlavu po tom, čo zblízka trafil žŕdku, v 33. min. Halás zlyhal pri ďalšom samostatnom nájazde a Zvolenčania sa v chybách neustále utápali. Do tretice sa domáci tešili z vyrovnania v 37. min., po strele Coffmana dorazil puk do prázdnej bránky Michal Chovan, no ešte do prestávky hostia stihli opäť viesť. Presne 21 sekúnd pred sirénou v presilovke piatich na troch trafil sieť po tečovanej strele Gachulinec.

V tretej tretine Jurík v 48. min. už po štvrtý raz v zápase vo veľkej šanci skóre nevyrovnal, ani Obdržálek v presilovke, keď v 52. min. trafil len bočnú sieť. Až Matis si v 52. min. dravo nakorčuľoval pred bránku, Laroseho prekonal a dodal zápasu ďalšiu zápletku. V 58. min. nerozhodol v samostatnom nájazde hosťujúci Halás, no Kytnár sa 20 sekúnd pred koncom v brejku nemýlil a zabezpečil Zvolenu tri body.

Hlasy po zápase:
Peter Mikula, tréner Zvolena: "Húževnatosťou, veľkou snahou a mobilizáciou v tretej tretine sa nám podarilo zápas otočiť. Je to kruté pre súpera, viem, ale taký býva šport, hlavne hokej. V tomto zápase nám chýbala ľahkosť, dynamickosť, viazla medzihra. Súpera sme nakoniec zlomili, pre nás je víťazstvo cennejšie o to viac, že sa zrodilo v závere, bolo to aj o morálnej sile, hlade po víťazstve po dvoch pokazených predchádzajúcich zápasoch."

Miroslav Chudý, tréner Detvy: "Mne sa ťažko hovorí, zápas sme mali jednoznačne vyhrať. Neustále sme viedli, súper doťahoval, chlieb sa lámal v druhej tretine, keď sme mali súperovi odskočiť o viac ako gól. V tretej tretine sme nepremenili samostatný nájazd, súper vyrovnal z ničoho a gól, ktorý sme inkasovali v samom konci, bol pre nás krutý. Máme len jeden bod z troch celkom dobrých zápasov, zaslúžili sme si viac."

Milan Kytnár, strelec rozhodujúceho gólu Zvolena: "Prežívame dvojnásobnú radosť, neustále sme doťahovali stav. O to viac si vážime, že sme prvý domáci zápas zvládli víťazne. Prvé dva zápasy nám nevyšli, hodili sme ich za hlavu, derby bolo pre nás veľmi dôležité. Oba fankluby boli vynikajúce, všetci sme ich cítili."