Nick Ross: Pustý hrad je krásny, Európu som si zamiloval

Autor: HKM Zvolen Dátum: 2.12.2017

V priebehu uplynulého mesiaca ovládol bodovanie obrancov Tipsport Ligy, keď v 9-tich zápasoch nazbieral 14 bodov. V posledných 5-tich zápasoch bodoval 10-krát a zaznamenal 13 plusových bodov. Na ľade strávi v priemere takmer 20 minút na zápas a podľa štatistík je najvyťažovanejším korčuliarom súťaže. V rozhovore pre náš web hovorí 28-ročný kanadský obranca Nick Ross o súčasnom fungovaní mužstva ale tiež o tom, že je vášnivým cestovateľom a zvyšok kariéry by rád spojil s európskym hokejom.

Zápas proti Banskej Bystrici bol vyrovnaný a náročný po fyzickej stránke, keďže to bol pre mužstvo druhý zápas za dva dni. Čo v ňom bolo dôležité?

„Nehráme v takomto rozpise často, bolo preto dôležité hlavne hrať jednoducho. Najmä, keď ide o tak silného súpera. Hráte jeden večer a druhý už nemusíte mať toľko energie, aj keď sa veľmi snažíte. Vtedy treba hrať s pukom jednoducho, radšej ho nahodiť miesto toho, aby ste ho len odovzdali alebo stratili. S jednoduchou hrou môžete uspieť, aj keď máte menej síl."

V novembri prehral tím iba jeden zápas a momentálne je na víťaznej vlne, ktorá ho vyniesla na tretie miesto. V čom hľadať príčinu veľkej zmeny oproti nevydarenému začiatku sezóny?

„Myslím, že je to z veľkej časti o nájdení správnej chémie a dobre fungujúcich formáciách. Na začiatku tu bolo niekoľko hráčov, ktorí príliš nezapadli do systému, ktorý chceme hrať. Postupne sme našli správne kombinácie a všetci si zvykli. Slovenskí hráči si zvykli hrať po boku zahraničných a naopak. Sú to iné štýly ale myslím, že teraz to spolu funguje dobre. Napríklad ja a môj parťák v obrane Adam Drgoň. Vieme sa dorozumieť a vieme, čo robia na ľade ostatní. Dobre nám to ide s Coffyho útokom, ktorý je naozaj výborný. Naša formácia sa snaží o dobrý pohyb a kombinácie, no keď to nejde, jednoducho si to hodíme dopredu a snažíme sa útočiť a útočiť. Veľa obrancov súpera potom stráca puky, keď sú pod tlakom. Aj ostatné formácie našli súhru. Tiež je veľmi dôležité byť na rovnakej vlne, vedieť čo robia ostatní a fungovať ako tím. To je veľký rozdiel oproti začiatku sezóny."

Momentálne si najproduktívnejší obranca ligy, november ti vyšiel vynikajúco. Cítiš, že si sa dokázal naplno adaptovať?

„Áno, cítim sa na ľade dobre. Aj na začiatku sezóny som sa snažil pomáhať ofenzívne, no teraz sa našej formácii naozaj darí. Na začiatku novembra sme mali veľa zranených a často sme hrali na tri útoky. Aj vďaka tomu som mal veľa priestoru a viac bodov. Základ je nájsť správne zloženie, čo môže chvíľu trvať. Teraz všetci pracujú spolu a keď vyhrávate a zbierate veľa bodov, je to zábava. Musíme pokračovať v tvrdej práci a ísť ďalej rovnakým spôsobom. Keď sa vám darí, veľakrát si dovolíte aj niečo navyše, skúsite ťažkú prihrávku miesto jednoduchšieho riešenia. Kým sa nám podarí takto tvrdo pracovať a plniť jednoduché veci, budeme úspešní."

Ako by si charakterizoval seba ako hráča?

„Považujem sa za obojsmerného obrancu, ktorý vie útočiť, ale aj dobre brániť. Mám dobrú prihrávku. Niekedy možno prihrávam až príliš, keď by som mal radšej strieľať. Niekedy tiež môžem lepšie vystihnúť, či je prihrávka príliš ťažká a radšej iba vystreliť. Strela potom môže prejsť, alebo môžu ostatní dorážať. O tom sa snažím stále premýšľať. Ale prihrávky sú dôležitá časť mojej hry, takže nechcem všetko iba strieľať. Treba v tom nájsť rovnováhu a na tom stále pracujem."

Pred príchodom na Slovensko si hral EBEL v Rakúsku, či nemeckú DEL. Ako by si porovnal tieto ligy s našou?

„V Rakúsku má každý tím aj dve formácie severoamerických hráčov, tomu zodpovedá aj štýl hry. Viac sa nahadzuje, chodí sa do súbojov, hra je jednoduchšia. Tu sa hrá viac kombinačne. Je tu ale veľa podobností, všetko sú to dobré ligy s dobrými hráčmi, ktorí by mohli hrať v hociktorej z nich. Keď zoberiete 4-5 najlepších tímov z tejto ligy a dáte ich do EBEL či Nemecka, môžu v pohode vyhrávať. Rovnako si budú počínať tímy, ktoré sú dole. Je to veľmi podobné v každej lige."

Prečo si sa po troch sezónach v Innsbrucku rozhodol pre príchod do Zvolena?

„Pôvodne som sa pripravoval s tímom v Nemecku, kde som chcel získať aj nemecké občianstvo, ktoré má aj môj brat. Minulý rok som sa teda učil po nemecky, čo bolo naozaj ťažké. Záverečný test v nemčine som nespravil a nevyšlo to. Innsbruck už o mňa nemal záujem, mali veľa obrancov. Môj nový agent mi povedal, že Zvolen hľadá obrancu a mňa zaujala príležitosť v novej lige. Hneď som súhlasil a zatiaľ som spokojný."

Hovoríš, že nemčina je ťažká, no slovenčina zrejme ešte ťažšia...

„To teda áno...Ani sa nepokúšam ju naučiť." (smiech)

Čo z nej zatiaľ vieš?

„Poznám farby, pretože ich tréner hovorí na tréningu. Napríklad „žltí“. To je naša formácia, takže keď počujem „žltí“, viem, že ideme. Viem aj „modrí“. Viem, čo znamená "obranca". Väčšinou len hokejové termíny. Inak veľa neviem, možno sa neskôr naučím."

Spomenul si trénera. Aký je?

„Je dobrý. Keď cíti, že je to potrebné, postará sa, aby sme dostali dobrý preklad. Odvádza kvalitnú prácu, komunikácia funguje. V Rakúsku mali tréneri iné cvičenia, u nás doma zase iné a tu tiež iné. To je pre mňa zaujímavé spestrenie. Stále sa snažím pozorovať a učiť, ktoré cvičenia sa mi páčia, ktoré až tak nie a pokúšam sa vybudovať si nejake herné znalosti. Užívam si to, pretože niektoré cvičenia som predtým nikdy nerobil a potom si poviem: „Hm toto sa mi páči.“ Po kariére by som totiž chcel byť tréner, je preto skvelé mať množstvo vedomostí z rôznych krajín, ktoré mi v tom pomôžu."

Tréner Mikula je vraj veľký detailista.

„Áno je. Samozrejme, pre chalanov je niekedy ťažké preložiť všetko, čo hovorí, takže sa snažím sledovať to na tabuli. Je ale dobré, že necháva našu formáciu povedať si veci medzi sebou, predsa len, stále je to hokej. Ak treba, povie niektorému z hráčov, aby nám to preložil. Ale veľa dokážem odsledovať a zistiť sám. Určite sú detaily, ktoré mi uniknú, pretože neovládam jazyk, ale väčšinou je jednoduché zistiť, o čo ide."

Kto z tímu má najlepšiu angličtinu?

„Veľa chalanov rozpráva dosť dobre. Napríklad Lukáš Jurík či Janis Andersons, tiež Matúš Matis. Samozrejme, Fíni a Oscar. Tiež Milan Kytnár, naňho by ste ani nepovedali, že je Slovák. Aj Adam Drgoň hovorí celkom dobre. Komunikácia nie je problém, dokonca ani v našej päťke. Petr síce veľa nevie, ale stále je to hokej, takže keď si niečo povieme, rozumieme si. Tých vecí, ktoré treba prekladať, naozaj nie je veľa."

V roku 2007 si bol draftovaný do NHL v 1.kole, čo je zrejme snom každého hráča. Ako si na to spomínaš?

„Bol to skvelý pocit. Prvé kolo draftu trvá jeden deň, ostatné kolá prebehnú na ďalší. Agent mi vtedy povedal, že mám malú šancu na prvé kolo, veľkú na druhé a zase malú na tretie. Rozhodol som sa teda ostať doma s rodinou, pretože nechcete cestovať, aby vás nakoniec nevybrali. Ale vybrali ma, bolo to super. Moje prvé profesionálne sezóny ale neboli ideálne, nenapredoval som tak, ako som si predstavoval. Rozhodol som sa ísť do Európy, kde som chcel rozvinúť kariéru a zarobiť si. Skúsenosť v Severnej Amerike ale bola určite dobrá, veľa som sa naučil. V Európe som zo začiatku nedostával veľa priestoru, ale postupne som sa vypracoval. Samozrejme, spätne by som urobil niektoré veci inak a skúsil sa dostať do NHL. To už ale nezmením, môžem sa len zlepšovať každým dňom tak, ako to skúšam teraz."

Tu máš aspoň šancu na olympiádu...

„Áno, uvidíme čo príde." (smiech)

So svojím rozhodnutím si teda spokojný.

„Áno. Mal som dobrú poslednú sezónu v AHL ale v tíme mali inú predstavu. Navyše, vtedy hrozil lockout. Mal som pár ponúk ale zvažoval som, či chcem ísť do nového tímu s novými hráčmi, kde možno znova nebudem hrať alebo skúsim niečo iné. Nie je jednoduché chodiť na ľad každý deň a nevedieť, či budete hrať. Salzburg mi ponúkol zmluvu. Rozhodol som sa teda ísť do Európy. Mne sa Európa naozaj páčila a išiel som za svojím šťastím. Hráva sa tu o niečo menej zápasov, môžete cestovať. Viac si to užívam, hrá sa tu dobrý hokej. Rozhodol som sa zotrvať v Európe po zvyšok kariéry."

Takže tunajší štýl hokeja ti vyhovuje viac?

„Určite áno. Hrá sa tu menej zápasov, hra je rýchlejšia, otvorenejšia. V AHL máte štvrtý útok zložený z veľkých hráčov, ktorí vás zrážajú každý tréning, a to jednoducho nie je pre mňa. Nie som najväčší ani najsilnejší, toto je lepšie pre moje telo a viac to sedí mojej hre. Tam by som vydržal možno do 30-ky, tu môžem hrať až do 40-ky. Plat je v eurách, čo je fajn, lebo je to o čosi viac ako kanadský dolár. Veľa som toho videl, žil som na veľa miestach. Myslím, že vďaka tomu si život viac užívam."

Na čo si si na Slovensku najťažšie zvykal?

„Nič nebolo vyslovene ťažké. Jedlo je iné, ale chutí mi. Možno bývanie v byte, keďže teraz som si prvýkrát zobral so sebou môjho psa. Musím chodiť hore-dole, aby som ho vyvenčil miesto toho, aby som ho len pustil na záhradu. Niekedy chcete iba ležať na gauči a pozerať telku, ale musíte ísť. A ešte čipsy. Doma máme toľko druhov a tu len paprika, paprika..."

Ale máme aj cibuľové, smotanové...

„Hm, to áno. Ale doma máme oveľa viac druhov."

Páči sa ti život vo Zvolene?

„Je tu pekne. Čoskoro sa nám so ženou narodí dieťa, takže je trošku ťažšie niekam chodiť, ale snažíme sa. Centrum je veľmi pekné, banky sú blízko, napríklad do Bratislavy sa dostanete rýchlo. V porovnaní s Rakúskom je tu oveľa lacnejšie. Mali sme obedové menu v niekoľkých reštauráciách a bolo naozaj dobré. Je to podobné ako inde v Európe, ktorú máme radi, takže všetko je super."

Aké miesta si zatiaľ navštívil?

„Boli sme v niekoľkých jaskyniach. Boli sme na Pustom hrade, je odtiaľ nádherný výhľad. Manželka bola v siedmom mesiaci, takže nám to chvíľu trvalo, ale hore to bolo úžasné. Cestou do Krakowa sme navštívili Oravský hrad. V blízkej dobe sa chystáme na Donovaly. Máme radi cestovanie, užívame si ho počas každého voľna. V Európe je toho veľa, čo by sme chceli vidieť. Uvidíme, aké to bude aj so psom a dieťaťom."

Aké sú tvoje ciele v tejto sezóne?

„Chcem byť najlepší obranca v lige. Nie však len teraz ale chcem sa udržať hore celú sezónu. Ja osobne chcem vyhrať majstrovský titul, ale to je tu cieľ nás všetkých. Preto som sem prišiel. Povedali mi, že sa skladá tím na titul a ja myslím, že na to máme. To je hlavný cieľ."