Nadviazať na defenzívu, zlepšiť presilovky

Autor: HKM Zvolen Dátum: 10.1.2019

V novom roku zatiaľ zverenci Andreja Podkonického neokúsili chuť prehry a toto tvrdenie chcú udržať v platnosti aj v treťom januárovom domácom zápase. Do náročného súboja s trenčianskou Duklou idú s cieľom nadviazať na poctivú defenzívu z posledných zápasov. Viac už hlavný tréner. 

 

Od zápasu v Detve ste z 12-tich tretín v 11-tich nedostali gól, na čom majú, samozrejme, podiel aj výborní brankári. Čo však hľadať za zlepšenou defenzívou?

„Myslím, že brankári sú oporou v každom zápase. V Detve som chcel skôr dať impulz tímu, no striedať Skapskiho za stavu 2:3 zrejme nebolo šťastné riešenie. Celkovo sme zaostávali v obrane, robili sme viac oblúky, než by sme štartovali proti hráčom, nedohrávali a prehrávali sme súboje v našej tretine a všade sme boli neskôr. To sa nám proti Detve nemôže stávať. Boli sme pomalší a slabší. preto sme dostali toľko gólov. Po tom zápase sme začali viac pracovať na našom obrannom pásme a hre krídiel, pretože slabo blokovali strely a súperovi obrancovia vracali puky pred našu bránu alebo do rohov. Stále apelujem na krídla, aby zlepšili hru v našom pásme. Myslím, že zlepšenie nastalo, čo ukazuje aj počet inkasovaných gólov, no stále pracujeme, aby sme na to nadviazali."

Dukla sa dlhodobo trápi v ofenzíve, strelila najmenej gólov, u súperov sa jej nedarí. Naproti tomu spolu s vami druhý najnižší počet inkasovala. Čo čakať od dnešného súpera?

„Trenčín stále považujem za nepríjemného súpera, ktorý ma silný útok. Vpredu vedia narobiť problémy a sú agresívni. V obrannom pásme sú silní a ťažko sa tam presadzuje. Vo všetkých doterajších zápasoch nám to sťažili dobrým napádaním, ich hráči stále jazdia, sú silní s pukom a v rohoch. V tom teda musíme byť lepší a ja očakávam opäť ťažký zápas."

Proti Novým Zámkom ste po prvej tretine vrátili Miša Chovana na krídlo. Prečo?

„Bolo 0:0, nešli nám presilovky a chýbala mi kreativita v hre päť na päť. Chcel som ju teda priniesť do prvých dvoch útokov. Miloš Kelemen mal za sebou šampionát a šesť dní nebol na ľade, bolo to na ňom vidieť, nebol to on, ako ho poznáme. Chcel som urobiť zmenu, vytvoriť dva technickejšie útoky a dal som spolu Špirka s Chovanom. Výborný zápas odohral aj Peťo Obdržálek v treťom útoku."

Pre absencie v obrane dostal šancu Matt Pufahl, ktorý hral aj presilovky. Ako hodnotíte jeho výkon?

„Odohral dobrý zápas a svojej šance sa určite chopil. Verím, že v tom bude pokračovať a uvidíme, aká bude situácia po návrate ostatných obrancov."

Pokiaľ ide o presilovky, v posledných štyroch zápasoch ste z dvanástich využili jedinú. Je teda stále na čom pracovať.

„Proti Zámkom sme po prvej tretine hráčom ukázali, ako zahrať presilovku, nakoniec ju zahrali úplne inak. Máme veľa kreatívnych hráčov, na ktorých musíme stavať. Stále ich hráme príliš komplikovane, hoci prvé dve proti Zámkom neboli zlé, viackrát chýbalo len málo. My sme napríklad veľakrát inkasovali po jednoduchom tečovanom nahodení od modrej. Nám také puky neprechádzajú do brány. Treba ale skúšať ďalšie zmeny, presilovky musíme určite zlepšiť. Paradoxne si vytvoríme viac šancí v rovnovážnom stave. Potom príde presilovka a pomaly zahrozí skôr súper, než my, potom nás to v zápase pribrzdí."