Musíme byť prekvapiví a rýchli, nabáda Podkonický útočníkov

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.3.2019

Semifinálová séria sa v piatok za stavu 1:1 presúva pod Zobor. Pred tretím zápasom sme sa rozprávali s Andrejom Podkonickým, ktorý sa vo štvrtok stal oficiálne jedným z asistentov reprezentačného trénera Craiga Ramsayho na tohtoročnom domácom svetovom šampionáte

 

Gratulujeme k reprezentačnej nominácii! Aký je to pocit dostať sa v prvej sezóne, ktorú ste na poste hlavného trénera, na domáce majstrovstvá sveta? 

„Neskutočný, som veľmi šťastný za takú šancu. Bude to pre mňa veľká škola. Na majstrovstvách sveta som bol ako hráč, no ako tréner je to úplne o niečom inom. Teším sa na to, ale ešte mám pred sebou iný cieľ a inú prácu, na ktorú sa musím sústrediť."

Vráťme sa k poslednému zápasu. Nebolo to prvýkrát v playoff, keď sa po vašom výbornom úvode a prevahe dokázal súper vrátiť do zápasu a takmer ho aj otočiť. V čom hľadať príčinu? 

„Vidím ju len v jednej veci, a tou je premieňanie šancí. Mali sme ich neúrekom, je to len o góloch. Nitra sa dostala do zápasu gólom a je to taktiež silný tím, ktorý, keď dostane šancu, vie ju využiť. Majú šikovných útočníkov, ktorým stačí málo na góly. Tie sa nám teraz nedarí dávať, v porovnaní napríklad s úvodom sezóny, keď nám padalo všetko. V playoff sa nehrá na to, že máte tlak, alebo hráte väčšinu zápasu v útočnom pásme. Hrá sa na výsledok, ten je najdôležitejší. My musíme byť trpezliví. Do šancí sa dokážeme dostať, treba ale viac pokoja v koncovke. Samozrejme, aj pozornosť v defenzíve, keďže naposledy sme inkasovali góly z podobných situácii. Druhý zápas sme mohli vyhrať 6:1, ale tiež sme ho mohli prehrať dve minúty pred koncom, keď mal Lantoši obrovskú šancu medzi kruhmi. Takto sa dá prehrať vyhratý zápas a nikto sa nebude pýtať na jeho priebeh."

Chýba okrem pokoja v zakončení aj niečo iné? Napríklad väčší dôraz pred bránou, alebo streľba z iných pozícii? S výnimkou prvého štvrťfinálového zápasu ste v 60 minútach nedali viac, než dva góly.

„Niekedy musíme skôr strieľať, dlhšie čakáme a dáme šancu brankárovi, alebo inému hráčovi na zblokovanie strely. Je to aj o šťastí a centimetroch. Potrebovali by sme, aby nám padli napríklad také góly, ako Trenčínu proti Nitre. Chodíme pred bránu, strieľame, no aj veľa striel od modrej máme zblokovaných a tečovaných. Myslím, že tomu ideme naproti. Od útočníkov ale potrebujeme viac prekvapivých a rýchlych striel." 

Obrancovia doteraz v playoff nepridali ani jeden gól. Chýba vám z ich strany väčšia podpora v útočnej fáze?

„Myslím, že obrancovia podporujú ofenzívu dosť, ale skrátka to nepadá. Stále hráčov nabádame, aby boli dvaja pred bránou a obrancov k čo najčastejšej streľbe. Ako som povedal, nepadá to." 

V druhom zápase ste inkasovali podobné góly, z priestoru medzi kruhmi, V závere z podobnej pozície mohol rozhodnúť Lantoši. Povedali ste si niečo k týmto situáciám?

„Buček dostal trochu viac času. Lantoši mal na sebe dve hokejky, a to je veľkosť hráča. Nevadilo mu to, strieľal z prvej. To som hovoril aj našim útočníkom, aby zakončovali aj z horších pozícii, alebo skúsili strieľať z horších prihrávok. Musíme byť rýchlí a prekvapiví."

Ako ste zatiaľ spokojný s hrou v nerovnovážnom stave?

„Myslím, že počas sezóny sme hrali oslabenia o čosi lepšie, no stále na nich pracujeme. V presilovkách vidím najväčší problém pri založení útoku a prechode do pásma. Keď už sa tam dostaneme, je to lepšie, často strieľame a vieme si vypracovať šancu." 

Semifinále ste začali v inej zostave, v akej ste skončili. Chceli ste rozložiť silu v útoku, v dôsledku čoho ste rozdelili prvú obranu. Následne prišli opäť zmeny, s akým zámerom?

„Áno, v prvom zápase sme chceli mat vyvážené štyri útoky. Myslel som, že náš štvrtý útok s Halamom, Zuzinom a Obdržálkom prevalcuje ten nitriansky. Nevyšlo to podľa predstáv, hoci treba povedať, že zápas poznačili góly rýchle góly, ktoré sme inkasovali. Ďalší zápas som sa chcel vrátiť k predošlej zostave. Dali sme šancu aj Marcelovi Holovičovi, ktorý mal celú sezónu ťažkú pozíciu, nakoľko to nie je typ hráča do štvrtej päťky. Na to, ako dlho nehral, podal veľmi dobrý výkon. Dal aj gól, celkovo však odohral štvrtý útok dobrý zápas." 

Boli teda dôvody na ďalšie zmeny pred tretím zápasom? 

„Zmenili sme niektoré obranné dvojice, keďže jedna inkasovala trochu viac gólov. Uvidíme, aký bude efekt." 

Všetky doterajšie zápasy odchytal Mackenzie Skapski. Možno práve po prvom zápase s Nitrou sa čakala jeho výmena, hoci prehru ťažko dávať za vinu len jemu...

„Nerád sa starám do brankárov, keďže viem, akí sú špeciálni. Nitra vymenila brankárov v playoff už dvakrát a veľa trénerov by zrejme Skapsa po treťom góle v prvom zápase vymenilo, aby priniesli nejaký impulz s tým, že ďalší zápas by začínal druhý brankár. Tomáš je určite veľmi kvalitný brankár. Skapski je typ, ktorý chce veľmi vyhrávať a chceli sme vidieť, ako zareaguje. Boli sme si istí, že ďalší zápas dá do toho sto percent, čo aj potvrdil. Aj pri Lantošiho šanci sme mohli vidieť, aký bol nahnevaný na obranu. Samozrejme, aj Tomáš by si určite zaslúžil šancu, vidím na ňom, že by chcel chytať a je to preňho ťažká pozícia. Zatiaľ ideme so Skapskim, ale nikde nie je napísané, že Tomáš nemôže chytať ďalší zápas, alebo aj zvyšok playoff. V majstrovskej sezóne Nitry začal playoff Valent a finále dochytal Lakosil, keď Valent vybuchol v prvom zápase. Máme vyrovnanú brankársku dvojicu a aj keď to Tomáš nemá ľahké, stále na sebe pracuje a ostáva pozitívny. V otázke brankárov je to do veľkej miery vec konzultácie Danom Makónim. Ja som brankárom nikdy nebol, takže netvrdím, že im úplne rozumiem, preto do tejto otázky nerád zasahujem."

Na rozdiel od Budapešti, do Nitry necestujete deň vopred, ale až v deň zápasu. Chceli ste ešte ranný tréning absolvovať doma? 

„Áno, myslím, že pre hráčov je dôležité, aby boli doma. Ja som ako hráč tieto výlety nemal rád, keď musíte deň pred zápasom ležať na hotely a v hlave máte len hokej. Doma sa človek viac odreaguje a príde na iné myšlienky. Nitra je blízko a cesta je rýchla."