Mladých rytierov vyučoval Summanen

Autor: HKM Zvolen Dátum: 16.4.2018

Svoju misiu vo zvolenskom HKM ukončil trénerský svetobežník Raimo Summanen.

Veľkú zásluhu na dotiahnutí tohto fínskeho odborníka pod Pustý hrad má prezident klubu Dušan Mráz, ktorému záleží na tom, aby zvolenský hokej napredoval nielen na seniorskej úrovni, ale predovšetkým na úrovni mládežníckych tímov. Päťdesiatšesťročný Summanen má za sebou pozoruhodnú hráčsku i trénerskú minulosť a jeho poslaním bolo pomôcť pri nastavení koncepcie mládežníckeho hokeja v našom klube.

Víťaz Stanley cupu z roku 1984 hýril počas štyroch týždňov na tréningoch aktivitou, na ľade i mimo neho školil nielen hokejové nádeje HKM, ale hlavne pomáhal trénerom jednotlivých mládežníckych kategórií posunúť ich vedomosti na ešte vyšší level. Výsledky jeho pôsobenia by sa mali prejaviť už v najbližších mesiacoch počas blížiacej sa letnej prípravy na novú sezónu.

Od koho sa to vlastne malí i veľkí Zvolenčania mali možnosť učiť? Raimo Summanen zavesil hráčske korčule na klinec v máji roku 1995 štýlovo – ziskom zlatej medaily z majstrovstiev sveta. Dovtedy ešte stihol získať dva klubové majstrovské tituly v rodnom Fínsku a predovšetkým Stanley cup ako krídelník Edmontonu Oilers. V NHL obliekal tiež dres Vancouveru Canucks, v najprestížnejšej lige sveta odohral celkom 161 duelov. Počas svojej kariéry nazbieral viacero individuálnych hráčskych ocenení. Päťkrát reprezentoval svoju krajinu na majstrovstvách sveta, v roku 1984 aj na zimnej olympiáde v Sarajeve.

Tento člen fínskej Hokejovej siene slávy začínal ako tréner v roku 1996 na poste asistenta reprezentačnej „osemnástky“. V pozícii hlavného trénera sa prvýkrát objavil na striedačke Jokeritu Helsinki (2001) a zatiaľ naposledy viedol tím Avangardu Omsk v KHL (2015). V roku 2004 bol Summanen hlavným trénerom fínskeho národného mužstva na svetovom šampionáte. Na prelome marca a apríla 2018 odovzdával tento hokejový srdciar svoje skúsenosti Zvolenčanom, z čoho mali úžitok obidve strany. Je preto možné, že spolupráca HKM s fínskym odborníkom bude pokračovať aj v novej sezóne.