Mládež začína trénovať, Podkonický sa teší na novú výzvu

Autor: HKM Zvolen Dátum: 4.5.2020

Uvoľňovanie opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu umožnilo, i keď s výraznými obmedzeniami, štart skupinovej letnej prípravy na suchu pre mládežníckych hokejistov. Mladí „rytieri“ sa do nej vrhnú od prvého májového pondelka. Ako bude vyzerať, priblížil v rozhovore nový šéftréner mládeže HKM Andrej Podkonický.

 

Aké boli vaše prvé týždne v novej funkcii?

Venoval som sa vypracovaniu špecifickému systému letnej prípravy, ktorá je, samozrejme, poznačená koronavírusom. Určite teda bude iná, ako bývala. Zatiaľ môžeme trénovať len vo vonkajších priestoroch, za prísnych hygienických podmienok, kde musíme nahrádzať aj posilňovňu, je to teda o niečo náročnejšie. Teším sa však na prácu s mladými chalanmi, bude to pre mňa zmena.

Čo pre vás zahŕňa pozícia šéftrénera mládeže?

Čo najviac komunikovať s ostatnými trénermi a stále pracovať na zlepšení v rámci tréningov, aby sme prilákali čo najviac malých detí. Mám svoju predstavu o tréningoch a práci s mládežou, ktorú by som chcel naplniť. Keď ľudia uvidia zlepšenie v tréningovom procese, môžeme zvýšiť záujem o hokej a ukázať, že v HKM sa stále snažíme napredovať. Lukáš Jurík s Miroslavom Brumerčíkom urobili za posledné dva roky kus práce, okrem iného v nastavovaní procesov a materiálom zabezpečení tréningov, a chceme na ňu nadviazať aj v nasledujúcej sezóne. Samozrejme, všetko sa nedá hneď a ľudia v klube, okolo neho, aj rodičia musia byť trpezliví. Myslím však, že sme na správnej ceste.

Stanovili ste si už v rámci mládeže stanoviť konkrétne ciele pre nasledujúcu sezónu?

Podrobnejšie zatiaľ nie, na to je ešte čas. Primárne sme doteraz riešili veci okolo prípravy, tréningov na suchu, na ľade a podobne. Mojim cieľom je čo najlepšie pripraviť chlapcov pre mužský hokej, aby sa za ten rok čo najviac naučili a zlepšili. Na to budem dbať na každom tréningu.

Ako by mala pri momentálnych opatreniach a nariadeniach prebiehať letná príprava?

Začíname na futbalovom ihrisku a trávnatej ploche pri hoteli Tenis. Juniori budú rozdelení na dve skupiny. Na každú z nich máme 75 minút. Čo sa týka posilňovania, v exteriéri máme obmedzené možnosti, čo sa týka náradia aj priestoru. Samozrejmosťou sa stanú dezinfekčné prostriedky, vlastné fľaše a uteráky. Prvé dva-tri týždne prípravy budú skôr aklimatizačné. V týchto tréningoch budeme pracovať na posilňovaní stredu tela a strečingu. Celá príprava bude zrejme dlhšia, než zvyčajne, keďže začiatok sezóny by mal byť mierne posunutý. Dvakrát týždenne budeme na ihrisku, kde budeme robiť  cvičenia ako štarty, skoky, cvičenia s prekážkami, bežecké prvky a podobne. Dvakrát týždenne máme naplánovanú posilňovňu a stredy by mali byť regeneračné so zapojením behu. Chceli by sme zapojiť do prípravy aj fyzioterapeutov. V príprave úzko spolupracujeme s kondičným trénerom Richardom Pinkom, ktorý má na starosti letnú prípravu na suchu. Bolo by dobré, keby bolo možné od júna možné pridať tréningy na ľade, to však momentálne nevieme predpovedať. Zatiaľ teda tréningy povediem spolu s Rišom, ktorý určite zapracuje moderné prvky a urobí pre chlapcov kvalitnú prípravu.

Čo napokon rozhodlo, aby ste popri iných trénerských ponukách prijali práve tú zvolenskú?

Veľa ľudí mi povedalo, že je to krok späť a mal by som ostať pri mužskom hokeji. Rozhodovanie nebolo jednoduché. Som však doma pri rodine, a to rozhodlo. Páčila sa mi tiež vízia získania skúseností pri mládeži a juniorskom hokeji a komunikácia s ostatnými klubovými trénermi, aby sme spoločne veci zlepšili. Je to pre mňa nová výzva.

V hráčskej kariére ste pochodili niekoľko klubov, doma aj v zahraničí. Stihli ste v niektorých aj odpozorovať prácu v rámci mládežníckych organizácii a nabrať inšpiráciu?

Samozrejme. Všetko je ale o financiách. V Liberci som bol sedem rokov a hral som ešte na ich starom štadióne, krátko po postupe do extraligy. Tamojší majiteľ budoval klub úplne od základov a jeho snom bolo vyhrať titul a urobiť z Liberca rešpektovanú značku. To sa mu podarilo. Čo sa týka zázemia a všetkého okolo mládeže, v tomto smere je to pre mňa top európsky klub. To, čo ponúkajú mládeži, nemá v Česku nikto. Majú vybudovaný výborný komplex, ktorý ponúka široké možnosti. Atletické a bežecké dráhy, umelé trávniky, strelnicu pre mládež, niekoľko telocviční...Ako som povedal, je to záležitosť financií. Majú samostatných šéftrénerov v kategórii od prípravky po 4. ročník, ďalšieho od 5. po 8. ročník a ešte ďalšieho v rámci dorastu, juniorky a A-tímu. Na tréningu je bežne päť či šesť trénerov. Všetko je na špičkovej úrovni a do mládeže dávajú z rôznych zdrojov obrovské peniaze. Ja som si odtiaľ zobral veľmi veľa. Dôležitá je ochota pracovať s mládežou a investovať do nej. Je to náročné, keď my nemáme k dispozícii telocvičňu a deti nemajú po tréningu kde robiť strečing a pracovať na ďalších veciach mimo ľadu. Napriek tomu, že sa snažíme riešiť off ice alternatívnymi spôsobmi, telocvičňa veľmi chýba. Snažíme sa to ale zmeniť a spoločne hľadáme možnosti aj na výstavbu telocvične a pieskovej plochy. 

Čo hovoríte na nových trénerských kolegov pri A-tíme, Petra Oremusa a Andreja Kmeča?

Myslím, že obaja sú výborní tréneri aj ľudia a som rád, že s nimi môžem spolupracovať. Je otázne, kedy sa začne sezóna, aký káder budeme mať k dispozícii a ako klub zasiahne ekonomická situácia. Ja sa ale na túto spoluprácu teším, je pred nami veľa práce.