Mikko Nuutinen: Prišiel čas skúsiť niečo nové

Autor: HKM Zvolen Dátum: 27.6.2020

Nie je veľa hráčov, ktorí by po piatich sezónach v najvyššej fínskej súťaži zamierili priamo na slovenské klziská. Vedeniu HKM sa však podarilo z krajiny tisícich jazier prilákať zaujímavú ofenzívnu posilu a 29-ročný rodák z Kuopio Mikko Nuutinen si prvýkrát v kariére vyskúša hokej mimo rodnej krajiny.

 

Po tom, čo ste doteraz pôsobili len vo Fínsku, sa rozhodnutie prísť do Zvolena javí ako pomerne prekvapivé. Čo je za ním?

Myslím, že prišiel dobrý čas na to, aby som skúsil niečo nové, predsalen som zatiaľ inde nehral. Vždy som chcel v kariére vyskúšať aj inú krajinu a ligu v Európe a Zvolen mi dal tú šancu.

Odkiaľ ste čerpali informácie o novom prostredí?

O klube som od svojho agenta počul veľa dobrých vecí. Taktiež som si o klube a meste vyhľadal informácie na internete. Rozprával som sa s brankárom Denisom Godlom, ktorý bol môj spoluhráč. On aj môj agent súhlasili, že Zvolen bude pre mňa dobrý krok, takže keď prišla ponuka, prijal som ju. Samozrejme, potreboval som si zobrať trochu času na premyslenie, nakoľko ide o môj prvý klub mimo Fínska. 

V KaIPa Kuopio bol vašim spoluhráčom aj Mathew Maione, ktorý na Slovensku zažil náramne vydarenú sezónu. Rozprávali ste sa aj s ním?

Áno, boli sme spoluhráči a viem, že tu mal úspech. Ja som sa ale rozprával najmä s Denisom a ten mi o Slovensku a o Zvolene povedal veľa pozitív. 

Čo myslíte, že tu bude pre vás najväčšou výzvou?

Zrejme najväčšia výzva bude už len to, že budem prvýkrát hrať a žiť mimo rodnej krajiny. Čaká ma teda spoznávanie novej kultúry, ale som si celkom istý, že všetko bude v poriadku.

Hráčsky skaut HKM Patrik Ryba vás opísal ako dynamického rýchleho korčuliara s citom pre hru, ktorý sa napriek nižšiemu vzrastu nebojí bojovať pred bránou či pri mantinely. Sedí to na vás?

Pre mňa je vždy trochu ťažké hodnotiť sám seba. Myslím však, že pán Ryba má pravdu. Taktiež myslím, že som dobrý strelec a verím, že gólmi pomôžem aj v novej sezóne. 

S akými cieľmi idete do sezóny?

Vždy si pred sezónou stanovím svoje ciele, no taktiež si ich vždy nechávam pre seba. 

Navštívili ste predtým Slovensko?

Na Slovensku som ešte nikdy nebol a o to viac sa tam teším.

Mali ste aj vy počas uplynulých mesiacov sťažené podmienky na prípravu? Naši hráči trénovali doma alebo v prírode, posilňovne či športoviská boli zatvorené. 

U mňa to bolo podobné. Dva mesiace som trénoval doma, ale som rád, že konečne môžem ísť do posilňovne. 

Tipsport liga bude túto sezónu čiastočne uzavretá, posledný tím nezostúpi. Nezostupový model funguje aj vo Fínsku Čo si o ňom myslíte? 

Táto sezóna bude asi všade a pre každého trochu iná, no treba sa s tým skrátka vyrovnať. Ja osobne nie som fanúšik takéhoto systému. Pre klub je dobré, keď už s istotou vie, že do playoff nepostúpi a môže tak predať hráčov a ušetriť nejake peniaze. Zároveň je to zlé pre fanúšikov, ktorí chcú pochopiteľne vždy vidieť čo najlepšiu zostavu. Nemám na to jednoznačný názor, no myslím, že celkovo je takýto systém pre ligu horší. 

Čo by ste o sebe fanúšikom povedali?

Som priateľský chalan z Fínska, ktorý v lete rád chodí na ryby a na turistiku. Počas sezóny toho príliš veľa nestíham, skôr pozerám Netflix alebo čítam knihy. 

Chcete im ešte niečo na záver odkázať?

Som naozaj šťastný za túto príležitosť. Už sa teším na fanúšikov a dúfam, že v októbri odštartujeme sezónu. Prajem vám krásne leto!