Marek Šimko: Klobúk dole pred spoluhráčmi, veľmi mi to uľahčili

Autor: HKM Zvolen Dátum: 16.10.2017

Rytieri natiahli pod Poľanou bodovú sériu na päť zápasov, po strate bodov s „dvadsiatkou“ a Nitrou však tentokrát zabrali naplno.

Úvod mohol patriť domácim, ktorým štvorminutové vylúčenie Lukáša Dubeňa dalo šancu na otvorenie skóre. Nestalo sa, a tak prví udreli Zvolenčania. HKM dostal do vedenia, kto iný, ako Peter Šišovský. „Šišovi“ hokej po návrate poriadne chutí, bol to už jeho siedmy gól v siedmych zápasoch, navyše mal prívlastok víťazný. O necelé dve minúty sme už viedli 2:0, keď v presilovke od modrej pálil Drgoň. Aj prostredná tretina priniesla dva góly, opäť len na strane hostí. V 26. po návrate z trestnej lavice unikol Lukáš Jurík, a na 4:0 zvýšil v presilovke Oscar Steén, ktorý tečoval Drgoňovu strelu, hoci v oficiálnom zápise figuruje ako autor gólu práve Drgoň. Tretia tretina priniesla dve nepremenené trestné strieľania, najprv na strane Zvolena neuspel Coffman, o chvíľu na to Šimka neprekonal Ščurko. „Bryndziari“ už len kontrolovali zvyšok zápasu a v 55. minúte ešte stanovil konečnú podobu skóre Martin Ďaloga.

Výsledok 5:0 na prvý pohľad hovorí jasnou rečou, podľa kapitána Lukáša Juríka sa ale nerodil až tak jednoducho. „Je pekný, ale Detva bola veľmi húževnatá. Zlomová bola štvorminútová presilovka na začiatku. Paradoxne, ich utlmila a nás naštartovala, keďže sme ju vydržali. Prvým a druhým gólom sme dostali na hokejky pohodu a istotu. Myslím, že potom už sme boli zvyšok zápasu lepší. 5:0 je možno pre Detvu kruté, my sme ale už potrebovali takýto zápas, v ktorom by nám to napadalo,“ povedal autor gólu na 3:0. Zápasy v Detve so sebou prinášajú špecifické prostredie, s ktorým sa hosťujúce tímy musia vyrovnať. Derby zápas bol navyše okorenený tým, že išlo o prvý vzájomný súboj týchto dvoch tímov v Tipsport lige na detvianskom ľade. „Už od rána sme si hovorili, že sa tým nenecháme uniesť a bude to pre nás zápas, ako každý iný. Samozrejme, atmosféra bola super, obidva fankluby boli fantastické. Každému sa takto hrá vynikajúco, malo by to tak byť všade.“ Zvolenčania bodovali päť zápasov v rade, dôvod na dobrú atmosféru preto nemusí byť len na tribúnach ale aj v šatni. „Nálada je dobrá. Škoda strateného bodu proti 20-ke a Nitre, s ktorou sme mohli aj prehrať bez bodu, ale aj dva získať. Myslím, že forma postupne stúpa. Snažíme sa držať pri zemi a pripravovať sa poctivo na každý zápas, pretože stále nie sme v tabuľke tam, kde chceme byť.“ Útok s Lukášom Juríkom na centri sa musí vyrovnať s niekoľkotýždňovou absenciou Michala Chovana, ktorého miesto dočasne zastal Petr Obdržálek. „Mišo určite chýba celému tímu, tak isto Milan Kytnár. S „Obdržom“ sme spolu hrali už aj predtým, takže sme sa do toho rýchlo dostali. Obaja ale určite chýbajú, musíme zamakať aj za nich, kým sa vrátia. Ak to takto pôjde ďalej, bude to dobré, aj im sa bude potom ľahšie naskakovať naspäť,“ komentoval stratu šikovného krídelníka zvolenský kapitán.

Šancu v bráne dostal po dlhej dobe Marek Šimko. Ten naposledy nastúpil v zápase 2.kola na ľade Nitry. Vtedy jeho tím prehral 1:6, no proti nováčikovi z Detvy podal on i jeho spoluhráči výborný a spoľahlivý výkon. Mareka tak neminie príspevok do tímovej kasy za čisté konto, ktorý určite rád zaplatí. Ani podľa neho ale zápas nebol zo začiatku tak jednoznačný, ako napovedá výsledok. „Detva bojovala, my sme našťastie dali prvý gól. Potom sa zápas odvíjal viac-menej v náš prospech. Podali sme špičkový kolektívny výkon. Zblokovali sme veľa striel, výborne sme bránili oslabenia,“ hodnotil zvolenský gólman, ktorému podľa jeho slov spoluhráči značne uľahčili prácu po dlhšom zápasovom výpadku.„Naozaj klobúk dole pred nimi za to, čo predviedli. Dlho som nechytal a oni mi to uľahčili, chcem sa im týmto poďakovať. Nebolo to ľahké, som tu však na to, aby som si urobil svoju prácu, keď mi tréner dá dôveru. Som rád, že chlapci predo mnou to takto odmakali a pomohli mi,“ povedal Šimko, ktorý za svoj chrbát nepustil ani jednu z 27 striel súpera.