Lukáš Jurík: Sezónu hodnotím kladne, no takýto záver už nikdy viac

Autor: HKM Zvolen Dátum: 23.3.2020

Nepríjemná situácia spôsobená pandémiou sa dotkla nielen seniorského tímu, ale aj zvolenskej mládeže. Jej manažér a kapitán majstrov z roku 2013 Lukáš Jurík v rozhovore bilancoval uplynulú sezónu, ktorá sa pre viacero mládežníckych kategórii vyvíjala sľubne, o to viac mrzí jej predčasný koniec.

 

Čo znamená predčasný koniec sezóny pre mladých hokejistov a ich tréningový režim?

Koniec sezóny nás, ako všetky kluby na Slovensku, zaskočil a zarmútil. V rámci ochrany zdravia sme museli v podstate zo dňa na deň ukončiť tréningový proces, vyprázdniť šatne a poslať všetkých hráčov a ich trénerov predčasne domov. S takýmto koncom sezóny som sa ešte nestretol a pevne verím, že už ani nestretnem. Popri vrchole sezóny našich áčkarov, na ktorý sme sa všetci tešili, nám vrcholili aj žiacke či mládežnícke súťaže a viaceré tímy mali našliapnuté na výborné umiestnenia. Mladí hokejisti dostali nateraz voľno do konca apríla. V prípade priaznivej situácie by letná príprava začala začiatkom mája, v najlepšom prípade ešte koncom apríla. To je však teraz veľmi ťažké predpovedať. Uvidíme, aký bude vývoj pandémie, podľa toho budeme reagovať.

Ako celkovo bilancujete uplynulú sezónu pre mládež HKM a do akej miery sa vám podarilo naplniť predsezónne ciele?

Sezónu z pohľadu mládeže hodnotím ako úspešnú. Myslím, že všetky stanovené ciele sa nám podarilo úspešne naplniť a v každej kategórii máme talentované deti s veľkou perspektívou. Všetky žiacke tímy hrali vo svojich súťažiach top skupiny, juniorka sa umiestnila v prvej šestke extraligy a dorast dominoval v 1. lige a následne suverénne viedol aj baráž o postup do najvyššej súťaže. V tomto prípade stále netrpezlivo čakáme na vyhodnotenie súťaže orgánmi SZĽH, aby sme naplnili náš posledný a najhlavnejší predsezónny cieľ, ktorým bol postup dorastu medzi elitu. Okrem toho sa nám v klube podarilo zvýšiť počet mládežníckych reprezentantov a myslím, že sme sa celkovo opäť posunuli vpred.

Čo sa vám nepodarilo naplniť podľa predstáv a kde vidíte priestor pre zlepšenie?

Vždy je čo zlepšovať. Ja som maximalista a určite v klube nie sme naivní a nemyslíme si, že všetko robíme super. Tréningový proces potrebujeme neustále zlepšovať, aj preto ma teší tohtosezónna spolupráca s Róbertom Domem a Borisom Žabkom a verím, že na ňu nadviažeme aj v nasledujúcej sezóne. Taktiež potrebujeme zvyšovať našu konkurencieschopnosť v rámci celého Slovenska, a tým zlepšovať našu mládežnícku značku. Myslím, že sme na správnej ceste, nastavenie trénerov je jednotné. Mne osobne zatiaľ chýba väčší objem tréningov mimo ľadu. Tie by mali byť v podstate ku každému tréningu na ľade, ako je to aj v zahraničí, inak povedané, telocvičňa priamo na zimnom štadióne. Toto mi naozaj chýba a utvrdzuje ma to v tom, aké parádne podmienky sme tu za mojich mladých čias mali, vtedy sme si to ani neuvedomovali. Počas leta budeme na to opäť naplno využívať druhú plochu. Okrem toho ma stále trápi osud juniorky, ktorú sme v závere sezóny "obetovali" pre vyšší cieľ v Žiari nad Hronom, resp. pre postup dorastu. Dovolím si tvrdiť, že v plnej sile by naša juniorka, ako výkladná skriňa celej mládeže, mala túto sezónu na semifinále.

Čo vám osobne dala druhá kompletná sezóna vo funkcii manažéra mládeže?

Dala mi ďalšie nové skúsenosti, každým rokom sa stále učím a posúvam vpred. Veľmi som si prial absolvovať zahraničnú stáž v kvalitnej akadémii, kde by som získal nové vedomosti o fungovaní a vylepšení mládežníckej organizácie. Žiaľ, keď už bola na dosah, všetko padlo pre vírus. Verím, že sa to podarí v ďalšej sezóne.

Viete už teraz definovať stanovené ciele a plány pre budúcu sezónu?

Ciele už v hlave mám, no zatiaľ by som nerád predbiehal. Najprv si chcem celú sezónu poriadne zhodnotiť a uzavrieť so všetkými trénermi a následne si nastavíme tú ďalšiu. Dúfam, že to bude čoskoro, lebo už ma doma svrbia ruky aj nohy. Ešte doplním, že sme v závere sezóny pripravili jedno prekvapenie. Ide o špeciálne ocenenie, ktoré odovzdáme v najbližších dňoch a symbolicky ním uzavrieme túto sezónu pre mládež. 

V ktorých hráčoch vidíte v blízkej budúcnosti perspektívu na to, aby nasledovali kroky tých, ktorí sa v uplynulých sezónach zapracovali v A-tíme?

Nerád by som menoval jednotlivcov, ale od ročníka 2003 a mladších máme kvalitných chlapcov, ktorí majú veľkú perspektívu. Verím, že im Jakub Kolenič dal motiváciu a ukázal cestu, aby videli, že tvrdou prácou si v našom klube tú možnosť vybojujú a že je to zároveň memento pre ďalších talentovaných chlapcov v zahraničí, pri ktorých by som si želal, aby sa vrátili a popasovali sa u nás o podobný výkonnostný rast. Dobrým príkladom je napríklad Dalibor Dvorský, ktorý neváhal v závere sezóny opustiť Švédsko a pomôcť svojmu materskému klubu, konkrétne nášmu dorastu. Raz z neho môže byť veľmi kvalitný „rytier“.

Môžete objasniť aktuálnu situáciu okolo Žiaru nad Hronom a budúcej farmárskej spolupráce?

Pokiaľ mám správne informácie, dohoda o farmárskej spolupráci medzi HKM a žiarskym klubom stále platí. Oba kluby čakajú len na to, či HK MŠK Žiar nad Hronom získa miestenku v SHL (1. lige). Následne sa môže táto spolupráca naplniť, čo by bola pre našich mladých hráčov v budúcnosti obrovská výhoda pri prechode z juniorského hokeja medzi seniorov.

 

Fotografia k článku je ilustračná. Klub HKM Zvolen plne rešpektuje a dodržuje nariadenia a ochranné opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu.