Kubát spomína na bitku s Podkonickým, Zvolenu chce pomôcť v ofenzíve

Autor: HKM Zvolen Dátum: 29.1.2020

Len pred pár dňami obaja skončili v tíme českého extraligistu z Litvínova. Netrvalo dlho a opäť sa stretli v jednej kabíne. Prvý zamieril pod Pustý hrad útočník Juraj Mikúš, o štyri dni neskôr pribudol aj obranca Karel Kubát. Obaja tak dohrajú sezónu ako spoluhráči, pričom z klubu, ktorý aktuálne bojuje o udržanie najvyššej súťaže prichádzajú do omnoho ambicióznejšieho prostredia.

Neľahkú situáciu v bývalom klube potvrdil aj 31-ročný český zadák: „Sezóna bola ťažká, čo sa odrazilo aj na zmenách v tíme. Bol som vyradený zo zostavy, potom mi Litvínov povedal, aby som si hľadal nový klub, do ktorého by som chcel ísť. Ozval sa Zvolen, ktorý komunikoval aj s Litvínovom, celé sa to nejak rýchlo zbehlo, a tak som tu. Samozrejme, určite má na tom podiel aj Juraj Mikúš."

V západočeskom klube strávil rodák z Ústí nad Labem väčšinu hokejovej kariéry a patril k ikonám litvínovského hokeja. V počte odohratých zápasov v histórii klubu mu patrí ôsme miesto, medzi obrancami druhé. V roku 2015 sa v žlto-čiernom drese tešil z majstrovského titulu. Aké pocity zažíval pri odchode? „V Litvínove som bol od šiestej hokejovej triedy a nikdy som odtiaľ neodišiel na dlhšie ako jednu sezónu. Vzhľadom na situáciu, aká bola počas tejto sezóny a na to, čo som zažil ale nebolo príliš ťažké odísť," hovorí Kubát, ktorý priznáva, že o novom pôsobisku toho zatiaľ veľa nevie a ako to už s blížiacim sa termínom prestupovej uzávierky chodí, celý príchod sa udial rýchlo. Po prvom utorkovom tréningu stále len spoznával nové prostredie a všetky potrebné veci mu ochotne ukázal už pár dní zabývaný Juraj Mikúš. „Poviem úprimne, zatiaľ som podrobnejšie informácie nezisťoval. Viem, v akej situácii je tím v tabuľke, z čoho momentálne vyplýva jasný cieľ, ktorým je priamy postup do playoff. V ňom chceme, samozrejme, ísť čo najďalej."

Okrem staronového spoluhráča Mikúša našiel Kubát vo Zvolene aj ďalšie známe tváre. Vrátane jedného z trénerov, s ktorým si kedysi neváhal zmerať sily v pästnom súboji. „V Litvínove som ešte zažil Ivana Švarného. Z Ústi nad Labem poznám Rasťa Špirka a zo zápasov proti Libercu poznám aj trénera Podkonického. Dokonca som sa s ním raz pobil. Bohužiaľ, vyhral on," zaspomínal s úsmevom český obranca.

Po vydarenom úvode minulej sezóny sa mu naskytla zaujímavá príležitosť. Zamieriť do najvýchodnejšieho klubu KHL možno na prvý pohľad nevyzerá lákavo, Kubát si však pochvaľuje: „Bola to úžasná skúsenosť. Škoda, že sa mi nepodarilo tam ostať. Vladivostok je síce naozaj ďaleko, ale je to krásny a obrovský. Mal som možnosť spoznať jednu kamarádku, ktorá mi ukázala celé mesto a naozaj sa mi tam páčilo." V drese Admiralu si v 47 zápasoch pripísal 4 góly a 10 asistencií.

Ešte väčšie čísla v produktivite z českej súťaže naznačujú, v čom by mal byť prínos tohto skúseného obrancu. „Túto sezónu som zatiaľ nehral toľko, koľko by som si predstavoval. Chcel by som nadviazať na to, čo si myslím, že mi ide najlepšie, a to je hlavne podpora útoku a presilovky." Príležitosť ukázať ofenzívne kvality dostane aj podľa slov trénera Andreja Podkonického: „Je to šikovný obranca s dobrou strelou, ktorý vie podporiť smerom dopredu, a to od neho očakávame. Mal by dostať priestor v presilovke s Corrinom." Podkonický zároveň dodal, že vo zvolenskom kádri bude po jeho uzavretí figurovať viac, než sedem legionárov, čo je povolený zápasový limit a tréneri sú pripravení aj na túto situáciu. Karel Kubát je aktuálne ôsmym cudzincom v tíme. Ešte pred jeho príchodom podpísal zmluvu do konca sezóny po dvojtýždňovej skúšobnej dobe kanadský obranca Logan Stephenson.