Juraj Mikúš: Záujem Zvolena rozhodol

Autor: HKM Zvolen Dátum: 24.1.2020

Ofenzívna posila rytierov má za sebou prvý deň s novým tímom. 32-ročný útočník Juraj Mikúš v stredu rozviazal zmluvu s Litvínovom, hneď nato prikývol na zvolenskú ponuku. Vracia sa tak do najvyššej slovenskej súťaže, ktorú opustil ešte v roku 2009. Fanúšikom HKM sa predstaví v nedeľu v domácom zápase s MAC Újbuda. Zatiaľ ešte v inom drese, než aký bude obliekať po zvyšok sezóny, keďže jeho číslo 71 je momentálne vo výrobe. Prvý tréning absolvoval ako center tretieho útoku medzi Garrettom Thompsonom a Brunom Mrázom, o jeho mieste v zápasovej zostave je však nateraz predčasné hovoriť. 

 

Litvínov momentálne bojuje o udržanie najvyššej súťaže. Bolo rozhodnutie o ukončení zmluvy vzájomné, alebo skôr jednostranné?

Situácia nebola ideálna od začiatku sezóny. Chvíľu bolo dobre, potom zas horšie. Litvínov potreboval urobiť zmenu, pretože momentálne ťahá dlhú sériu prehier. V podstate išlo o vzájomnú dohodu, napriek tomu, že som mal zmluvu aj na ďalšiu sezónu. Chceli podniknúť nejaké kroky k tomu, aby sa zachránili a takto to dopadlo.

V klube ste strávili takmer tri roky. Bol to ťažký odchod? 

Bol. Prišiel som tam zo Slovana, čo je top organizácia pokiaľ ide o fungovanie klubu a zázemie. V Litvínove to bolo trochu iné, takže som si chvíľu zvykal. Na poslednú chvíľu sme zachránili najvyššiu súťaž, ja sám som hral naozaj veľa, za čo som bol rád. Potom mi Jiří Šlégr predstavil nejakú dlhodobejšiu víziu klubu s tým, že priviedol hráčov ako Petružálek, či brankár Janus. V tej sezóne to začalo fungovať, náš útok si sadol. Postupne som ale akoby strácal svoju pozíciu a táto sezóna jednoducho nebola dobrá. 

So Zvolenom ste boli údajne v kontakte už dlhšie. Zavážil teda po odchode z Litvínova tento dlhodobý záujem zo strany klubu? 

Myslím, že áno. Prvý kontakt so Zvolenom prebehol pred Vianocami. V Litvínove to bolo ako na hojdačke. Chvíľu sa zdalo, že všetko už bude v poriadku, potom prišla výmena trénera a moja pozícia začala postupne slabnúť. Nad zmenou som začal premýšľať začiatkom januára. Záujem Zvolena pretrvával a počas tohto týždňa sme sa dohodli.

Prišli aj iné ponuky?

Pokiaľ ide o Česko, nič také sa ku mne nedostalo. Možno nejaké špekulácie, ale nič vážne. Viem, že niekedy v októbri bol v hre Zlín, ale po zmene ich trénera to padlo. Nejaké ponuky boli aj zo Slovenska, no veľa z nich boli skôr také špekulácie, ktoré neviem potvrdiť. Žiadna nebola v podstate tak konkrétna a vážna ako zvolenská. Veľa klubov zrejme ani nevedelo, že v Litvínove končím. Zvolen poznal moju situáciu dlhšie, a preto reagoval. 

Aké sú prvé dojmy z nového prostredia, tréningu a spoluhráčov?

Ťažko bližšie hodnotiť, som tu len pár hodín. Štyri dni som nebol na ľade, takže sa do toho potrebujem dostať. Pre mňa je zmena vždy ťažká a chvíľu trvá, kým si hlava zvykne na nové prostredie, nových ľudí. Nejaký čas sa budem musieť pozerať na menovky v šatni, aby som väčšinu chalanov spoznal. Prvý dojem je ale určite dobrý, prostredie príjemné. Priznám sa, že som na štadióne čakal väčšiu zimu. V porovnaní s Litvínovom je to podobné.

Niektorých spoluhráčov už ale z bývalých klubov poznáte osobne.

Áno, poznám Rasťa Špirka z reprezentácie a Levu Poprad, Ivana Švarného a Andreja Šťastného zo Slovana, Bruna Mráza zo Skalice a Adama Drgoňa, s ktorým som absolvoval pár letných príprav v Trnave.

Čo očakávate od návratu do slovenskej ligy po desiatich rokoch? Sledovali ste ju? 

Ligu dobre sledujem. Bývalí spoluhráči si zo mňa robili srandu, že som chodiaci eliteprospect, lebo sledujem všetky štatistiky a výmeny, mám prehľad. V Česku som pozeral zápasy na Sport 1 a Sport 2. Myslím, že hokej sa stále mení. V lige je teraz viac mladých hráčov, než kedysi. Ťažko sa mi ale vopred hodnotí, sám som zvedavý, aké to bude. Nemám nijaké očakávania a idem do toho s čistou hlavou, chcem čo najviac pomôcť tímu.

Viete hrať na poste centra i krídla. Rozprávali ste sa už trénerom o zaradení do zostavy?

Tréner sa zatiaľ iba pýtal, kde som naposledy hral. V Litvínove som bol center, krídlo som naposledy hral v Slovane pod trénerom Zankovcom. Chvíľu mi trvalo sa prispôsobiť, ale aj tá pozícia sa mi páčila. Každý post má svoje špecifiká. Ako center hráte viac s pukom, ste viac v hre. Na druhej strane, máte aj viac defenzívnych povinností, väčšinou sa center vracia prvý. Ako krídlo viac napádate a hráte aktívne. Všetko má svoje pre a proti.

Ako sa cítite po zdravotnej stránke?

Musím zaklopať, všetko je v poriadku a verím, že to vydrží.

Je pre vás výzva prísť z Litvínova do klubu, ktorý má ambície na opačnej strane tabuľky?

Je to určite veľká výzva, ako je pre mňa vždy, keď prídem do nového prostredia. Chcem dokázať, že som dobrý hokejista a môžem pomôcť tímu.