Juraj Mikúš so šancou pokračovať vo Zvolene

Autor: HKM Zvolen Dátum: 21.9.2020

K tímu HKM sa v pondelok pripojil útočník Juraj Mikúš. Do Zvolena prichádza na žiadosť trénera Petra Oremusa a počas tohto týždňa nastúpi na obidva prípravné zápasy. 

33-ročný rodák zo Skalice počas leta neuspel na skúške v českom extraligovom Třinci a novú sezónu by tak mohol začať tam, kde skončil tú predošlú. Po príchode v januári tohto roka nazbieral vo zvyšných 14 zápasoch sezóny 2019/20 šesť gólov a štyri asistencie. Vicemajstra sveta z roku 2012 čakajú dva prípravné zápasy, v ktorých môže presvedčiť trénerov i vedenie HKM o svojej pripravenosti a vybojovať si tak celosezónny kontrakt. 

Staronovú tvár v tíme dobre pozná tréner Peter Oremus, ktorý dal Jurajovi Mikúšovi počas pôsobenia v Skalici šancu po boku Žigmunda Pálffyho. Úspešná sezóna následne posunula Mikúša do reprezentácie a kvalitných zahraničných súťaží ako AHL, KHL, fínska Liiga a česká extraliga. Zvolenský tréner verí, že účastník piatich seniorských MS si získa pevné miesto v zostave: „Poznáme sa zo Skalice aj z reprezentácie. Je to kvalitný hráč a verím, že je aj dobre pripravený, prijme svoju úlohu a bude platný pre mužstvo. Všetko ale uvidíme až v závere týždňa. Má kvalitu aj skúsenosti, ktoré potrebujeme." 

O svoje dojmy z návratu do známeho prostredia sa Mikúš podelil bezprostredne po pondelkovom tréningu. „Niektorých chalanov poznám, káder sa však obmenil. Ako výhodu vnímam, že máme slovenských trénerov, hoci s angličtinou v tíme nie je žiadny problém. Dúfam, že vytvoríme dobrú partiu. Pocity sú zatiaľ pozitívne."

Juraj Mikúš ozrejmil aj okolnosti svojho príchodu: „Z Třinca som mal stále ponuku na dvojcestnú zmluvu. Keďže tam ale teraz prišli aj hráči z NHL, moja šanca sa tým znížila a nikto nevie, kedy NHL začne. Záujem ostať vo Zvolene som mal už po minulej sezóne, ktorá však bola vzhľadom na ambície klubu dosť neúspešná. Prišlo teda k obmene kádra a záujem zo strany klubu utíchol. Po skončení v Třinci som chvíľu trénoval sám, následne sa ozval tréner Oremus." Mikúš verí, že prítomnosť známeho trénera mu v neľahkom návrate do zápasového rytmu môže byť nápomocná. „Nepoviem nič nové, pre hráča je len dobré, keď cíti dôveru trénera. Všetko si ale v prvom rade treba zaslúžiť výkonmi. Keď tréner vidí snahu, chce hráčovi pomôcť." 

Nový ofenzívny prírastok v mužstve rytierov nehlási žiadne zdravotné obmedzenia a po mimoriadne dlhom hernom výpadku a individuálnych tréningoch sa už nevie dočkať ostrého štartu. Ten ho čaká v utorkovom domácom zápase s Liptovským Mikulášom. „Po niekoľkých týždňoch v Třinci som sa cítil výborne, čo sa týka pripravenosti. Potom som si zobral nejaký čas na premýšľanie. Nebolo jednoduché trénovať sám. Budem potrebovať pár zápasov. Snažil som sa pracovať na kondícii, nič však nenahradí zápas."