Jaroslav Török: Keď je brankár najlepším hráčom, niečo nie je v poriadku

Autor: HKM Zvolen Dátum: 20.3.2018

Po troch zápasoch prvého kola play off prevláda pod Pustým hradom sklamanie. Zvolenčania nenapĺňajú úlohu favorita, s ktorou do štvrťfinále vstúpili a v sérii ťahajú za kratší koniec. V prvom súboji na ľade súpera chýbalo "rytierom" azda všetko, okrem spoľahlivého gólmana, ktorý však štyrom gólom len ťažko mohol zabrániť. Desať vylúčení a dva inkasované góly v oslabení položili základ žilinského úspechu a v utorok tak druhý tím základnej časti bude sériu opäť dotahovať za stavu 1:2. Po dopoludňajšom rozkorčuľovaní sme sa rozprávali s asistentom hlavného trénera Jaroslavom Törökom.

Na rozkorčuľovaní sme videli značne pozmenenú zostavu oproti včerajšku. Je to jasná odpoveď na nevydarený zápas? 

„Áno, zostava je značne pozmenená. V tomto zložení sme v podstate dohrávali včerajší zápas, v ktorom sme sa takto snažili oživiť našu hru. Aj preto, že sa zranil Ross, museli sme improvizovať už počas prvej tretiny, obranné dvojice museli byť zmenené. Vypadla nám prvá obrana, čo je veľmi zlé. Zápas, aký sme odohrali včera, som teda nečakal. Z doterajších troch zápasov to bol náš najhorší výkon. Takto sa v play off nehrá. Z posledných štyroch vzájomných stretnutí sme so Žilinou trikrát prehrali. V žiadnom prípade sa nemôžeme vyhovárať na to, že nám nesedí súper a podobne. Je to len v hlavách. V posledných troch zápasoch sme boli 20-krát vylúčení. To všetko narúša koncepciu jednotlivých formácii, niektorí hráči sú presilení a sú využívaní viac, než je vhodné. Sily potom chýbajú pri rovnovážnej hre. Čo ma najviac mrzí, niektorí si musia uvedomiť svoje úlohy v tíme a prečo sem prišli. Kým to nepochopia a neukážu to na ľade, nemôžeme pomýšľať na úspech. Keď je najlepším hráčom brankár, niečo asi nie je v poriadku. Individuálne výkony niektorých hráčov musia byť na podstatne vyššej úrovni."

Pán Mikula sa na tlačovke vyjadril, že mu na strane hráčov chýbala väčšia vnútorná motivácia. Je celkom zvláštne niečo také počuť v play off...

„Úprimne, zdalo sa mi, že tá motivácia bola väčšia na strane Žiliny. U nás mi chýbala vnútorná sila, ktorá je potrebná práve v takýchto situáciách, keď sa nedarí, alebo súper odskočí na viac gólov. Pozrite sa na Nitru. Prehrávali 1:4, ale parádne zabrali a otočili na 5:4. Čo viac chcieť? U nás za stavu 1:4 chýbala chuť ísť za hranu a otočiť zápas. Neviem prečo. Verím tomu, že dnes to bude úplne iné a aj moje hodnotenie bude potom iné. Musím ale povedať, že Žilinčania hrali zatiaľ s väčším srdiečkom ako my."

Do štvrťfinále ste išli v úlohe favorita, avšak na ľade sa to zatiaľ neprejavuje. V sérii ste ešte neviedli, dnes budete opäť doťahovať. Cítiť na hráčoch psychický tlak?

„Hráč si psychický tlak nemôže pripúšťať. Buď si verím, alebo nie. Aj za nepriaznivého stavu musíme na ľade vidieť, že hráči sú odolní. Možno v takejto situácii ešte neboli, ale práve teraz môžete vidieť, ako v nej pracujú, a to je v tejto fáze súťaže veľmi dôležité. Základná časť je iná, play off je iné. Sami vidíte, že aj menej zdatní hráči bojujú a majú možno viac odhodlania, než umenia a týmito prednosťami môžete takéto zápasy vyhrať."

Pre našich obrancov bol včerajší zápas poriadne bolestivý. Viete priblížiť ich zdravotný stav?

„Naši obrancovia boli včera dohrávaní viac, ako domáci a bolo to poriadne nepríjemné. Nick Ross má natrhnutý trieslový sval, vyžaduje si to operáciu v Bratislave. Sezóna pre neho skončila. Do nemocnice išiel aj Peťo Hraško, ktorého pri blokovaní strely trafil puk do chrbta a mal podozrenie na prasknuté rebro. Nakoniec sa potvrdila iba pomliaždenina. Pokiaľ by sme prišli aj o tohto obrancu, bolo by to veľmi zlé. Vieme, že Adam Drgoň do tohto kola nezasiahne, on bude mať aj tréningový deficit, tri alebo štyri týždne netrénuje. Mysleli sme si, že zrastenie kostičky nebude dlhodobá záležitosť. Asi po desiatich dňoch sa ale ukázalo, že nie je vôbec zrastená, museli sme teda počkať ďalší týždeň."

Nepríjemne bol pukom zasiahnutý aj Ján Ťavoda.

„Áno, schytal to škaredo, ale je v poriadku, on je železný muž. Naši obrancovia včera celkovo nemali najlepší deň. Viazla aj rozohrávka, chýbal pokoj na hokejkách..."

Čo môžeme očakávať od dnešného zápasu?

„Chceme doň vstúpiť úplne inak. Keby včera nebolo Drewa, skóre by bolo o dosť iné. Je to len o hlavách hráčov. Môžeme im naordinovať taktiku, môžu byť herne vyspelejší, včera sme ale v útočnej aktivite previedli minimálne chcenie."

V čom je zatiaľ Žilina lepšia?

„Už som spomenul nasadenie. Zdajú sa mi agresívnejší, bojovnejší, tak trochu po nás išli, my sme s tým mali problém. Dobre menili rytmus hry a včera nás prekvapili dvoma gólmi v druhej tretine, ktoré v priebehu minúty rozhodli zápas. Inkasovali sme v oslabení, po odrazenej strele a dorážke do prázdnej brány. Potom pri hre štyria na štyroch išli do prečíslenia traja na jedného, to sa nemôže stať."

Zatiaľ platilo, že kto dal prvý gól, nakoniec vyhral. Sú prvé góly v takýchto zápasoch naozaj dôležité?

„Play off zápasy často bývajú o malom počte gólov. Neviem, či je to pravidlo, no pokiaľ je to tak, verím tomu, že dnes dáme prvý gól my a zápas vyhráme."