Hraško už naháňa Čierneho, špeciálny gól venoval zosnulému dedkovi

Autor: HKM Zvolen Dátum: 27.11.2020

Gól Petra Hraška proti Liptovskému Mikulášu bol výnimočný. Nielen preto, že ním zaokrúhlil počet zásahov domácich na pekných desať. Nielen preto, že bol jeho prvý v sezóne. Posunul ho pred Rastislava Štorka na pozíciu druhého najproduktívnejšieho obrancu v extraligovej histórii Zvolena.

V 512. zvolenskom zápase to bol Hraškov 65. gól a 178. bod. S 89 gólmi a 237 bodmi je pred ním už len legenda s dresom pod strechou a súčasný generálny manažér HKM, Ladislav Čierny. Majster z roku 2001 Rastislav Štork potreboval na svojich 177 bodov 11 sezón a 591 zápasov. Hraško momentálne ťahá vo Zvolene desiatu sezónu. V šiestich z nich sa dostal nad hranicu 20 bodov.

Zvolenčania majú za sebou behom týždňa druhý domáci zápas s Liptákmi. Prvý v znamení nečakanej drámy a s vydretým nájazdovým víťazstvom, druhý vo svojej šesťdesiatminútovej réžii a desaťgólovej kanonáde. „Po minulom zápase sme si povedali, že si to musíme trochu usporiadať v hlavách. Aj Mikuláš má dobrých hráčov a naposledy sme sa s nimi trápili. Tentokrát sme boli nastavení ísť do nich naplno od začiatku a dať im, čo sa do nich zmestí." 

A veru sa zmestilo. Milan Jančuška až dvakrát striedal brankára, jeho zverenci prehrávali osobné súboje a s dobrým zvolenským pohybom sa často vyrovnávali len za cenu faulu. Rytieri následne trestali. „Mali sme hlavne dobrý začiatok a rýchlo sme využili presilovky. Brankár Rahm nás niekoľkokrát podržal a celkovo sme odohrali vydarený zápas, jednoducho nám to padalo," hodnotil Hraško, ktorého spoluhráči využili päť zo šiestich početných výhod. 

29-ročný obranca sa v lete vrátil pod Pustý hrad z Kazachstanu a v desiatej zvolenskej sezóne sa teraz ešte výraznejšie zapísal do histórie materského klubu. Špeciálny moment prišiel v 47. minúte a bol sprevádzaný neskrývanou radosťou. Niesol aj emotívny nádych, gól mal totiž svojho adresáta. „Som veľmi rád, že sa mi konečne podarilo skórovať, už predtým som mal niekoľko dobrých šancí. Paradoxne pri tomto góle mi strela nesadla a chcel som mieriť úplne inde. Hlavné ale je, že to skončilo v bráne. Gól ma potešil, no mal aj trpkú príchuť, keďže som doma sľúbil, že ho venujem môjmu dedkovi, ktorý nás v nedeľu opustil. Asi aj preto tá veľká radosť," priznal Hraško s miernym smútkom v hlase.

Aký je pocit ocitnúť sa v obkľúčení dvoch výrazných klubových osobností? „Určite to veľmi poteší. Ani neviem, čo mám k tomu ďalej dodať. Verím, že teraz, keď prídu silnejší súperi ako Slovan či Michalovce, ukážeme aj my svoju silu a že nás tento zápas nakopol aj v góloch či presilovkách." Za podobné góly síce vo zvolenskom cenníku nie je vypísaný príspevok do kasy, keďže ju však má na starosti Hraškov nerozlučný parťák Miloš Kelemen, možno to nakoniec nebude zadarmo. „O tom góle vedel z tímu asi iba Kelo, takže na prípadnom príspevku sa s ním ešte dohodnem." Hraškovi to zatiaľ funguje aj s iným parťákom, tým z obrannej dvojice. S Branislavom Kubkom tvoria prakticky od začiatku sezóny pár detvianskych rodákov. „Poznáme sa odmalička, vyrastali sme spolu v Detve. Hrali sme spolu už aj v doraste či juniorke. Rozumieme si na ľade aj mimo neho, sadli sme si spolu a dúfam, že to tak pôjde naďalej." 

Hoci Zvolenčanov čakajú v blízkej dobe previerky aj so súpermi ťažšieho rangu ako Liptovský Mikuláš, po trojtýždňovej koronaprestávke naberajú na obrátkach a prvé dva ligové mesiace môžu hodnotiť pozitívne. „Aj keď sme pár zápasov prehrali, toto mužstvo má určite veľkú silu. Máme perfektný kolektív, jeden druhému doprajeme, a to je základ," hovorí odhodlane "Hracho", ktorý si už brúsi zuby aj na prekonanie svojho niekdajšieho spoluhráča a generálneho manažéra. „Zatiaľ sme sa o tom s Lacom nerozprávali, ale keď vyjde tento článok, možno k tomu príde. Potom ho podpichnem, že už idem po ňom."