Hlavne pevné zdravie, praje si Chovan v novom roku

Autor: HKM Zvolen Dátum: 3.1.2019

Michal Chovan mal trinásť rokov, keď sledoval, ako Richard Šechný dvíha nad hlavu prvú majstrovskú trofej pre Zvolen. O štyri roky neskôr už po jeho boku debutoval v seniorskom tíme. Vtedy ešte netušil, že v materskom klube zanechá nemenej výraznú stopu, ako prešovský rodák s číslom 24.

Sezóna 2005/06, v ktorej sa spolu stretli v jednom tíme, bola pre Šechného zároveň poslednou pod Pustým hradom. S 38 asistenciami si v nej upevnil pozíciu lídra medzi nahrávačmi klubu v extraligovej histórii. V zápase 36. kola aktuálneho ročníka ho na detvianskom ľade Chovan zosadil z trónu. Zvolenský kapitán svojou 264. asistenciou Šechného dorovnal, následne pridal ďalšiu a usadil sa na čele tejto štatistiky. Na métu 264 stačilo Šechnému 382 zápasov, Chovan potreboval o 96 viac (479).

„Priznám sa, nevedel som, ako presne to v štatistikách vyzerá. Samozrejme, som veľmi šťastný, každého hráča by to potešilo,“ neskrýval radosť z osobného úspechu zvolenský útočník. „Je to veľký míľnik v kariére, navyše keď prekonáte hráča, akým bol Rišo. Je to veľká pocta. Zásluha patrí aj všetkým spoluhráčom, s ktorými hrám, alebo som hral,“ povedal Chovan. S urasteným centrom ho pritom mnohé spája. Prehľad v hre, šikovnosť, cit pre prihrávku. To všetko zdobilo aj držiteľa štyroch extraligových titulov. 31-ročný zvolenský rodák navyše vďaka omnoho útlejšej postave disponuje rýchlosťou a obratnosťou, ktorú ale podľa neho jeho niekdajší vzor nepotreboval. „Určite som Riša, ako malý chlapec, sledoval, chodili sme sa pozerať na výborné mužstvo, ktorého bol vtedy súčasťou. Bol tunajšou ikonou a veľkým tvorcom hry, bola radosť na neho pozerať. Svojimi prihrávkami dal vyniknúť mnohým skvelým strelcom. Jemu rýchlosť nebolo treba, nahrádzal ju hokejovým myslením, ktorým vynikal,“ zaspomínal si Chovan na Šechného, s ktorým v októbri minulého roka nastúpil na jeho rozlúčkový zápas v drese Zvolena. 

Sezóna veľkých míľnikov ale pre Chovana nekončí. Gól proti Detve bol jeho 126. za HKM, čím dorovnal ďalšieho zvolenského rodáka Lukáša Juríka na druhej priečke medzi strelcami klubu v najvyššej slovenskej súťaži. Ďalším presným zásahom sa tak na tejto pozícii osamostatní. „S Lukášom sme sa o tom ešte nerozprávali, žiadne doťahovačky neboli. Bolo by ale pekné dosiahnuť aj toto, snáď ešte v sezóne nejaký gólik pridám,“ pousmial sa Chovan.

Rebríčku strelcov kraľuje Šechný so 151 gólmi. Odchovanec HKM by tak so 127 gólmi strácal na legendárnu 24-ku symbolicky ešte 24. Ešte deväť bodov a v drese HKM ich Chovan nazbiera už 400. Je pritom jediným aktívnym hráčom v prvej desiatke historického bodovania, svoje čísla tak môže neohrozene zveľaďovať. V aktuálnom ročníku si výrazne polepšil impozantnou 17-zápasovou bodovou sériou a má nakročené k víťazstvu bodovania v základnej časti, prvému v kariére.   

Okrem významných čísel na poli produktivity čoskoro dosiahne šikovný útočník aj veľké zápasové jubileum. Len šesť zápasov mu chýba k rovnej 500-vke v Tipsport lige. K tomu, aby zavŕšil poltisícovku v drese materského klubu treba ešte 21 zápasov.

Pre dosiahnutie všetkých spomenutých míľnikov je predpokladom okrem vernosti klubu najmä pevné zdravie. Z desiatich doterajších sezón, v ktorých Michal Chovan nastúpil vo zvolenskom áčku, neodohral ani v jednej kompletný počet zápasov. Dobre si tak uvedomuje, že za priaznivejších okolností mohol čelo historických klubových tabuliek atakovať už skôr. „Samozrejme, zranenia vždy mrzia a prídu v nevhodnej chvíli. Ale aj tie patria k športu, niekto má viac smoly, niekto menej. Ja som rád za to, čo som zatiaľ dosiahol a za to, že som sa cez ne dokázal dostať. Niekedy sa to dá ťažko ovplyvniť, ale ja verím, že túto sezónu zvládnem a budem môcť na sebe ďalej pracovať.“ Netreba teda príliš hádať, čo si líder zvolenskej kabíny zaželal do nového roka. „Hlavne to zdravie. Trošku odbočím od hokeja, ale prajem zdravie celej mojej rodine. To je najviac, ostatné potom príde. Celému tímu a klubu prajem, aby sme splnili cieľ, ktorý máme. Základom bude zdravie a potom vyvrcholenie formy v play off.“

Richard Šechný je  legendou, a to nielen vo Zvolene. Je to však práve zvolenský štadión, pod ktorého strechou visí jeho meno a číslo. O tom, že sa Michal Chovan už dávno vypracoval na ikonu HKM niet pochýb. Okrem zápisu v kolónke odohratých zápasov i bodov ho do tejto pozície stavia obrovská priazeň fanúšikov a tiež kapitánske céčko na drese, ktoré v minulej sezóne pred play off prebral od Milana Kytnára. Jeden majstrovský titul už v červeno-modrých farbách získal. Zdá sa teda, že k definitívnemu prekonaniu stopy, ktorú Šechný pod Pustým hradom zanechal, chýba aktuálnemu lídrovi ligovej produktivity ešte jeden krok. Po Lukášovi Juríkovi môže byť druhým kapitánom, Zvolenčanom, ktorý dovedie svoj tím až na vrchol. „Bolo by to krásne. Preto sme tu, preto sa skladalo toto mužstvo. Všetci budeme bojovať za tento jeden cieľ. Sezóna je ešte dlhá. Verím, že krízu sme už zažehnali a opäť už bude iba lepšie. Myslím, že všetci cítia, že na to máme a môžeme v play off výrazne zamiešať karty. Bodaj by sa to podarilo. Je to ďaleko a môže sa udiať veľa vecí, no stále na to myslíme a tvrdo pracujeme, aby sme to dosiahli,“ vyjadril želanie Chovan, ktorý by mal svoju 500-vku ligových zápasov zavŕšiť 15. januára, v domácom súboji s Nitrou. Veríme, že sa tak stane.