Dušan Mráz vyčísľuje škody, potvrdil rokovania s novým hlavným trénerom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 8.4.2020

Nedávno sme fanúšikom ponúkli rozhovory s manažérom mládeže HKM Lukášom Juríkom, ako aj s Andrejom Podkonickým, dnes už bývalým hlavným trénerom A-tímu. Slovo tentokrát dostal "prvý muž" zvolenského hokeja, predseda predstavenstva HKM a.s. a prezident klubu Dušan Mráz. Skúsený funkcionár opäť ukázal, že ukrývanie sa za frázy mu je cudzie a nebojí sa priamych a rozsiahlych odpovedí. 

 

Do akej miery viete vyčísliť ekonomický dopad pre klub spôsobený predčasným ukončením sezóny?

Na úvod musím pripomenúť, že HKM a.s. nerobí len hokej, je aj prevádzkovateľom zimného štadióna. Ale k veci. Priamy ekonomický dopad vieme vyhodnotiť s pomerne veľkou presnosťou. Máme výpadok na strane príjmov, ako aj na strane nákladov. Výpadok na príjmovej strane sa týka v prvom rade príjmov z reklamných zmlúv, alebo, ak chcete, sponzorstva. Jednak sme už mali podpísané zmluvy na playoff, jednak by sme určite, tak, ako aj v minulosti, ďalších reklamných partnerov získali. Táto suma je približne 200 000 eur. Máme podpísané aj dve zmluvy s bonusom za zisk majstra, ale to nepočítam. Druhou významnou položkou je príjem zo vstupného a z predaja sky boxov. Ak zoberiem len vlaňajšiu a predvlaňajšiu sezónu, tak by to bolo 91 000 eur. Treťou položkou sú príjmy z prenájmov ľadovej plochy vo výške 16 500 eur. Spolu je teda výpadok v príjmovej oblasti okolo 307 500 eur. Na druhej strane nám vznikli aj "úspory" vo výdavkoch. Sezónu sme ukončili 15. marca a od tohto dátumu sme ukončili zmluvy s hráčmi a trénermi. Ostatní zamestnanci nechodili do práce a dostanú náhradu mzdy. Nevzniknú nám náklady spojené s organizáciou stretnutí a to sa týka aj juniorov. Nebudeme platiť autobusy a niečo ušetríme aj na hokejkách. Teda takzvaná úspora je spolu 156 000 eur. Rozdiel príjmov a výdavkov si každý vie vypočítať. Len chcem upozorniť, že sezónu je potrebné chápať ako celok. A tak ju vždy vnímame už pri tvorbe rozpočtu. Snažíme sa vždy o vyrovnaný rozpočet. Doslova ma iritovalo vyjadrenie významného virológa po tom, čo boli 8. marca odohrané nikým nezakázané zápasy extraligy, že klubom ide len o zisky. Nepoznám na Slovensku klub, kde by si akcionári, alebo spoločníci delili dividendu zo zisku.

Akým spôsobom môže súčasná situácia ovplyvniť ďalší chod klubu a aký dopad očakávate v konečnom dôsledku aj na samotnú súťaž?

Myslím, že dnes je ešte predčasné hovoriť o dopade na ďalší chod klubu, lebo zatiaľ nik nevie, kedy sa život vráti do normálu a aký ten normál bude, ako bude fungovať svetová a slovenská ekonomika. Ak sa mám zahrať na prognostika, ktorý nie som, tak si myslím, že nás vo všeobecnosti čakajú minimálne dva ťažké roky. Tým nemyslím len náš klub, ani šport vo všeobecnosti.

Je vôbec možné v tomto stave viesť rokovania s hráčmi o nových zmluvách?

Rokovať sa dá vždy. My aj s hráčmi, o ktorých máme záujem, rokujeme. Pár som si ich aj ja zobral na starosť. Pýtame sa, či hráč má záujem v HKM v budúcej sezóne pôsobiť. Ak áno, budeme v rokovaniach pokračovať. Zatiaľ však nie sme v stave hovoriť o konkrétnej zmluvnej odmene. Takáto situácia je pre obe strany nová a vyžaduje porozumenie a vzájomnú dôveru.

Čo ste povedali hráčom a realizačnému tímu pri poslednom príhovore v kabíne a aké závery ste vyvodili pri hodnotení sezóny?

Bolo to 12. marca a bolo to veľmi smutné. Ešte nikdy som sa s hráčmi nelúčil tak skoro. Poviem úprimne, nebolo za čo hráčov chváliť. Pritom možno po odohratí celej sezóny by bola situácia celkom iná. Pred sezónou sme mali spoločnú akciu v Terchovej, kde sme si posedeli s malými skupinkami hráčov a sľúbili sme im, že ich zabezpečenie bude stopercentné. Od nich očakávame stopercentný prístup k životospráve, k tréningom a plnenie trénerom určenej zápasovej stratégie. Hlavne sme ich ale vyzývali k tomu, aby svojou hrou robili všetkým fanúšikom radosť. Aj prehrať sa dá so cťou, aj po prehre vieme zatlieskať. My, akcionári, sme si svoj záväzok splnili na sto percent. O druhej strane tejto nepodpísanej dohody sa to povedať nedá. A to vo všetkých bodoch, životosprávou  niektorých počnúc, tréningovou a zápasovou morálkou končiac. Otvorene som povedal, že nie o všetkých budeme mať v nasledujúcej sezóne záujem. Všetkým som poprial veľa šťastia v ich ďalšej športovej činnosti. Som typ človeka, ktorý v prvom rade rozmýšľa o tom, kde urobil chybu. Už v priebehu sezóny som si viaceré uvedomil a oľutoval. Auto zastavíte na pomerne krátkej vzdialenosti, s vlakom je to už horšie. 

S odstupom času, bolo, podľa vás, potrebné angažovať vo vtedajšej situácii druhého hlavného trénera?

Podľa mňa bezpochyby. Vniesol do celej prípravy veľa nových prvkov a všetci tréneri, ktorí s ním spolupracovali si to pochvaľujú. Je teraz na nich, ako získané vedomosti v budúcnosti využijú. Verím, že to bude využitie v prospech nášho klubu.

Prečo došlo ku koncu Andreja Podkonického na poste hlavného trénera a aké kritériá by mal spĺňať jeho nástupca? Ako blízko ste k dohode s novým trénerom?

Andreja sme z funkcie nestiahli, skončila mu zmluva. Ako mladý tréner bol dve sezóny v pozícii hlavného trénera. Aj on sám hovorí, že mal skvelých školiteľov. Myslím tým Raima a Dona. Teraz, myslím si, potrebuje svoju psychiku trochu upokojiť. Preto sme mu ponúkli funkciu šéftrénera mládeže, hlavného trénera juniorov a druhého asistenta pri A-tíme. Aby som správne vysvetlil pozíciu druhého asistenta, ide nám o to, aby sme do áčka zapracovávali čo najviac juniorov. Dnes ešte nemám od Andreja podpísanú zmluvu, ale ústne sme sa dohodli. Pre mňa vždy platilo, čo raz sľúbim, to platí aj bez "sto stranovej" zmluvy. A verím, že Andrej je na tom podobne. Čo sa týka nového hlavného trénera, myslím, že tento post máme už takmer vyriešený. Meno poviem až keď sa nám poštou vráti nami už podpísaná zmluva. Všetko komplikuje koronavírus. Sme obmedzení v cestovaní. Moja požiadavka na trénera je, že to musí v prvom rade byť uznávaný odborník s ľudskými kvalitami. Verím, že také meno predstavím.

Andrej Podkonický sa po konci sezóny niekoľkokrát vyjadril, že jeho predstavy o skladbe tímu ostali vedením z veľkej časti nevypočuté a že v kádri došlo počas lete k príliš veľa zmenám. Taktiež spomenul, že pri výbere hráčov nemal také slovo, ako by si predstavoval. Súhlasíte s ním?

Nechcem s Andrejom polemizovať, ale veď si to ešte hádam všetci pamätajú, že som pred sezónou  hovoril, ako ma mrzí, že u nás neostali Chovan, Kytnár či Puliš. Po sezóne sme s Andrejom sedeli nad súpiskou a povedal, ktorých hráčov nechce. Je pravda, že sme  v prvej fáze neoslovili Mitchella a Pöyhönena, ktorých Andrej chcel a na ktorých sme sa tiež všetci zhodli. Bol prísľub, že nám agenti ponúknu lepších hráčov. Keď sme videli, že tomu tak nie je, spomenutí hráči už neboli voľní. A to bola jedna z mojich chýb. Napríklad aj o Klhúfka sme mali pred sezónou záujem. Chcel zostať v českej lige. Keď sa nám potom ponúkal, mali sme už osem cudzincov. Dokonca sme v januári oslovovali aj Frasera. Už v decembri sme mali rozpracovaného Langkowa. Ale dnes už je zbytočné plakať. 

Jednou z priorít pred novou sezónou bola voľba generálneho manažéra. Tá napokon vyvolala pozitívne ohlasy, nakoľko sa pozíciu podarilo obsadiť klubovou ikonou. 

Ako som sa už vyjadril v súvislosti s angažovaním Laca Čierneho, som veľmi rád, že sám ho napokon pre túto funkciu podarilo presvedčiť a že ju bude vykonávať rodený Zvolenčan a osobnosť nášho klubu. Už sa dal do práce a ja mu prajem veľa šťastia. Rokovali sme spolu o trénerovi, ktorému sme dali k dispozícii našu predstavu o hráčoch, z ktorých on niektorých vyškrtol a niekoľkých doplnil. 

Akým smerom by ste sa chceli uberať pri skladbe kádra pre budúcu sezónu a čo bude prioritou? 

Už som to naznačil v predošlej odpovedi. Rokujeme s trénerom, aby si povedal, ktorých hráčov by chcel mať v tíme. Ak si odmyslím ekonomiku, nevieme dnes aká bude situácia s cestovaním zo Severnej Ameriky. Predstava trénera je mať v mužstve čo najviac Zvolenčanov. V tom sme sa jednoznačne zhodli. Aj vie ktorých, urobíme preto všetko, aby sme túto predstavu splnili. 

Môžete prezradiť, akým rozpočtom na platy hráčov disponoval klub v uplynulej sezóne?

Rozpočet na celý realizačný tím sme mali na úrovni predošlej sezóny, teda jeden milión eur.

Diskusie a komentáre zvolenských fanúšikov na hokejových fórach sa už niekoľko rokov nezaobídu bez úvah o tom, čo by bolo resp. čo bude so zvolenským hokejom, keď Dušan Mráz už nebude jeho súčasťou. Je otázka skôr blízkej alebo vzdialenej budúcnosti? Ako vy sám vidíte osud zvolenského hokeja v ére "po vás“? Motivuje vás naďalej vízia tretieho ligového titulu?

Musím ´vás sklamať, ale diskusie nesledujem. Čítam články na Hokejportali, diskusiu ozaj len výnimočne, aj to len pár príspevkov. Prekáža mi anonymita. Neviem si predstaviť, že by som na niekoho "kydal" len tak, schovaný za nejakú prezývku. Každý raz skončí. Viackrát som si vravel, že asi už bolo dosť. Či už s tretím titulom, alebo bez neho, raz treba skončiť. O tituloch to naozaj nie je. A minimálne jednej, mne blízkej a drahej osobe, by som tým urobil veľkú radosť. Ale v tejto pre šport tak ťažkej situácii mi to príde, ako keby kapitán opustil loď ako prvý. 

Medzi fanúšikmi sa tiež objavuje názor o absentujúcej vízii klubu. V ich očiach chýba akási koncepcia, dlhodobá práca a pohľad aj ďalej, než len na najbližšiu sezónu, deje sa veľa zmien počas krátkeho obdobia. Ako by ste na to reagovali? 

Klub nie je len áčko. Za tie roky v klube som zažil kadečo. Aj rôznych generálnych manažérov. Prečo si myslíte, že už pár rokov tu žiadny nie je? Minimálne z posledných dvoch som bol veľmi sklamaný. Do kompetencií som im vôbec nezasahoval. Ani som na to nemal čas. Kam sa dostala úroveň nášho mládežníckeho hokeja? Mali sme vhodných trénerov pri mládeži? Do prípravky nám pribúdalo po desať detí. Juniori síce hrali o titul, ale koľko tam bolo cudzích hráčov a legionárov? Pred pár rokmi podal mládeži pomocnú ruku pán Škrečko. Venoval im veľa času, neskutočnú energiu. Dlhšie hľadal toho správneho človeka na post šéfa mládeže. Dnes je táto otázka vyriešená Lukášom Juríkom. Ale už aj pred jeho pôsobením sa začalo pracovať koncepčne. Staré resty sa však prejavili najprv vypadnutím juniorov z extraligy, potom následne aj dorastu. Juniori hneď po roku postúpili a uhrali prvú šestku v extralige, dorast bol suverénnym počas celej sezóny, bez prehry viedol v tabuľke baráže a bol hlavným adeptom na návrat medzi elitu. Veríme, že VV SZĽH tento verdikt potvrdí. Dobre si viedli aj kadeti, v základnej časti vo svojej skupine obsadili druhé miesto so stratou na prvého jeden bod. Žiaľ, finálová skupina sa už nedohrala.  V žiackych kategóriách, všetky naše HT hrali v hornej skupine. A čo je najpotešitelnejšie,  v predprípravkách máme prírastok viac ako päťdesiat detí. Ešte na doplnenie. Aby sme zvýšili úroveň korčuliarskej prípravy, angažovali sme v roku 2018 Raima Summanena. Pôvodne len k mládeži, ale z peňazí a.s. Aj keď sme mu v lete pridali aj seniorské áčko, pri deťoch zostal. Učil aj trénerov, korčuliarskej príprave sa venuje aj vo Fínsku. Mimochodom, z našich trénerov ako najlepšieho korčuliara hodnotil Miroslava Brumerčíka, ktorý sa už skôr špecializoval na techniku korčuľovania v klube, a tak on pokračoval v "Raimovej" práci po jeho odchode. V koncepcii developmentu našej mládeže sme pod Lukášom Jurikom zaviedli ďalšie novinky v podobe zlepšenia tréningového vybavenia, doplnkových "open ice" tréningov a dodatočných "skills tréningov" vedených Andrejom Podkonickým, trénermi áčka a ďalšími špecialistami. Všetci tréneri sú jednotne nastavení, veria nastavenému smerovaniu a pomáhajú si s vidinou cieľa, ktorým je čo najviac konkurencieschopných zvolenských odchovancov v seniorskom tíme. A naozaj si myslíte, že je nekoncepčné to, keď v prvom tíme, ktorý má za cieľ hrať o titul, sa pravidelne, a nielen v tejto sezóne, objavujú hráči v juniorskom veku? Spomeňme Ivana, Kelemena, Jakubíka, Marcineka, Chlepčoka, P. Halamu, Koleniča. Ďalší sú už na "čakačke" a je len na nich, ako sa popasujú so svojou šancou. Ešte chcem pripomenúť, že každý, kto má záujem sa môže na našich stránkach dočítať o smerovaní klubu. Aj o jeho vízii.

Budú v medzisezónnom období prebiehať na zimnom štadióne rekonštrukčné práce?

V pláne bolo od 1. mája rozobrať a nahradiť novou konštrukciou časť strechy, tzv. šikminu. Zvolenská tepláreň je v prestavbe a nosným médiom už nebude para, ale voda. Preto musíme prerobiť výmenníkovú stanicu. Je potrebné vykonať aj práce na chladení, snežnej jame a samozrejme tak, ako každý rok, sme mali v pláne aj rekonštrukčné práce v šatniach. Istota je len pri kúrení, to by sme mali robiť bez ohľadu na vírus. Ostatné v tejto chvíli neviem potvrdiť. 

Na záver, čo by ste odkázali zvolenským fanúšikom?

Ak sa v lete vrátime aspoň z časti k  normálnemu životu a ak bude zo strany fanúšikov záujem, rád sa s nimi stretnem a odpoviem na ich otázky. Veď spolu sme HKM!