Do zápasu o piate miesto obaja s víťaznou sériou

Autor: HKM Zvolen Dátum: 31.1.2020

V závere mesiaca si Zvolenčania dvakrát behom troch dní zahrajú pred vlastnými fanúšikmi. Prvý z týchto zápasov ich čaká v piatok, kedy v náročnom súboji o piatu tabuľkovú priečku vyzvú Duklu Trenčín.

Tá pricestuje do Zvolena v dobrej forme, Trenčania vyhrali štyri zápasy po sebe a naplno bodovali v posledných troch na klziskách súperov. Piatkové 46. kolo môže zamiešať postavením v hornej polovici tabuľky hneď v niekoľkých smeroch. V prípade trojbodovej výhry môžu Zvolenčania vystriedať svojho súpera na piatom mieste. Dukla zas môže pri neúspechu Popradu v Košiciach atakovať štvrtú priečku. Zmena môže prísť aj na druhom a treťom mieste, Banská Bystrica vyzve "obľúbeného" súpera v Nitre, okrem toho je na programe už spomenuté východniarske derby Košíc s Popradom. Piatkový hokejový večer tak bude zaujímavý na viacerých frontoch.

Čo sa týka súpera zvolenských rytierov, ten počas aktuálnej štvorzápasovej víťaznej série nastrieľal 16 gólov a 128 zásahov na konte Dukly znamená tretiu najlepšiu ofenzívu súťaže. V nej naďalej exceluje najmä duo Mikyska-Alderson. Český center je najlepsím nahrávačom a druhým najproduktívnejším hráčom ligy (12+36), kanadský krídelník druhým najlepším strelcom (24+14). Alderson sa navyše trafil vo všetkých troch doterajších vzájomných zápasoch. K tomu sa Trenčania môžu pochváliť momentálne najlepšími oslabovkami s výbornou úspešnosťou 90,45 % (jediný tím nad 90 %). Samozrejmosťou je istota na brankárskom poste, 22-ročný Matej Tomek vedie úspešnosť zákrokov medzi ligovými brankármi (94,07 %), o jeden zápas menej (21) odchytal skúsený Michal Valent (91,94 %), obaja si pripísali dve čisté kontá. 

Víťazne naladení vstúpia do zápasu aj rytieri po tom, čo zobrali všetky body Košiciam, Budapešti a Nitre. Po gólovej prestrelke s MAC prišiel poriadny nervák aj na nitrianskom ľade, keď z komfortného náskoku 3:0 v 53. minúte dopustili vyrovnanie v priebehu necelých troch minút. Domáci trestali v presilovke o dvoch hráčov. „V prvom rade nesmieme faulovať. Pri rozbore zápasu s Budapešťou sme sa zamerali na to, že dostávame príliš veľa gólov z predbránkového priestoru. V Nitre sme to celkom zvládli a dokázali sme sa zlepšiť. Vylúčenia sa ale s nami ťahajú celú sezónu, robíme veľmi veľa faulov, a to nás stojí zápasy. V Nitre nás to opäť mohlo stáť body. Stále na tom s hráčmi pracujeme, no z nejakého dôvodu sa to zatiaľ nedarí," hovorí tréner Andrej Podkonický. Jeho hráči sa v doterajšom priebehu sezóny stále nevedia zbaviť nálepky najvylučovanejšieho mužstva pokiaľ ide o dvojminútové tresty (250) aj oslabenia o dvoch hráčov (42). Pozitívom je v uplynulom období zlepšenie hry v nerovnovážnom stave, v úspešnosti oslabení (85 %) i presiloviek (18,58 %) patrí Zvolenu štvrté miesto. 

Víťazný gól v Nitre strelil Willlie Corrin a pre ofenzívneho obrancu to bol ôsmy kanadský bod v posledných piatich zápasoch. Zvolenských trénerov potešilo aj to, že sa v Nitre gólovo presadila každá zo štyroch formácií. Druhý gól v druhom zápase za HKM pridal útočník Juraj Mikúš a víťaznú premiéru zažil obranca Karel Kubát. K cenným bodom chcú Zvolenčania pridať ďalšie, naplno využiť domáce prostredie a prestávkovať minimálne na piatom mieste. Hovorí útočník Jozef Tibenský: „Chceme sa dostať určite minimálne do prvej štvorky, ak nie aj trojky. Šieste miesto nám nevonia, nechceme na ňom ostať. Aj Poprad má teraz dobrú sériu, Trenčín hrá tiež dobre a vyhrávajú. Musíme teda aj my stále vyhrávať a zbierať body, aby sme išli hore." Návrat do zostavy hlási po chorobe Brock Trotter, obranca Adam Drgoň by mal do hry zasiahnuť až po reprezentačnej prestávke. Pre menšie zdravotné problémy absentuje Michael Parks, pre zranenie kolena naďalej aj Samuel Petráš. Do brány sa proti Trenčínu postaví Tomáš Tomek.

V troch doterajších vzájomných zápasoch sa dvakrát tešili Trenčania po výhrach 2:1 a 2:0, v tom prvom Zvolenčania uspeli 6:3.  

Vstupenky na zápas s Trenčínom nájdete TU