Do Trenčína bez Vandasa, Ulrycha a Drgoňa, cieľom je potvrdiť zažehnanie krízy

Autor: HKM Zvolen Dátum: 7.12.2018

Od pondelka 10. decembra po druhýkrát preruší zápasové dianie Tipsport ligy reprezentačná prestávka, počas ktorej sa na Švajčiarskom pohári predstaví v národnom drese aj zvolenská pätica Kytnár, Chovan, Handlovský, Zeleňák, Drgoň. Pre posledných dvoch menovaných pôjde o seniorský reprezentačný debut. 

Dovtedy však rytieri ešte dvakrát zvedú náročné súboje o body, v piatok vycestujú na ľad trenčianskej Dukly, v nedeľu privítajú doma Budapešť. Do zápasu 30. kola proti siedmemu Trenčínu pôjdu opäť ako tabuľkový líder, avšak oproti svojim prenasledovateľom majú momentálne o jeden odohratý zápas viac. V utorok totiž v Spišskej Novej Vsi nastúpili v predohrávke 35. kola proti Litptovskému Mikulášu. Práve výhra zo Spiša (4:1) by mohla byť tou správnou psychickou vzpruhou pred nastávajúcimi zápasmi.

 „Ideme ďalej. Ak to mám zhrnúť od Mikuláša po Mikuláš, tak jediný naozaj zlý zápas sme odohrali práve proti Liptákom. Potom sme nehrali zle, ale nedarilo sa nám víťaziť. Verím, že teraz sa vrátime k tomu, čo nás zdobilo predtým. Áno, sme opäť prví, ale podstatné je to víťazstvo. Liga je vyrovnaná a my sa musíme pozerať na naše výkony a nie na tabuľku,“ povedal po zápase tréner Podkonický, ktorý v hodnotení spomenul aj predošlé zaváhanie s Liptákmi (1:2). To akoby jeho tím dostalo pod deku, z ktorej, zdá sa, už našiel cestu. Trojbodová výhra prišla až po šiestich zápasoch, zároveň Zvolenčania po štyroch zápasoch a celkovo 13-tich tretinách využili presilovú hru.

Za nelichotivým obdobím sa obzrel aj najlepší zvolenský strelec Milan Kytnár: „Možno sme trošku ustúpili od našich vecí, možno sa od nás odklonilo šťastie." Asi najčastejšie skloňovanou príčinou však bola strelecká nemohúcnosť či neefektivita. Najlepšiu ligovú ofenzívu opustila ľahkosť v zakončení a potrebná pohoda na hokejkách aj v hlavách. Zasekol sa dovtedy dobre fungujúci presilovkový stroj. Po hernej stránke pritom Zvolenčania súperov zväčša prevyšovali. „Konečne sme strelili góly. Návrat na prvú priečku je pre nás veľkou vzpruhou. Vieme, že je to neúplná tabuľka, ale verím, že od tohto víťazstva sa opäť odrazíme na víťaznú cestu. Už proti Banskej Bystrici sme hrali veľmi dobre, ale nenašli sme cestu k víťazstvu. Teraz sme to zvládli, hoci musím povedať, že prvá tretina bola našou najhoršou v tejto sezóne. Od druhej sme už však hrali presne to, čo sme hrať chceli. Je to pre nás veľmi dôležitá výhra.“ povedal Kytnár. 

Čo bolo, to bolo, zverenci Andreja Podkonického už hľadia vpred, pod hrad Matúša Čáka. Zvolenský kormidelník nemôže do reprezentačnej prestávky počítať s Michaelom Vandasom. Útočník prvej formácie si z pohronského derby odniesol zranenie medzirebrového svalu a vynechať by mal 1-2 týždne, možno však bude k dispozícii už po prestávke. Tá príde vhod aj obrancovi Petrovi Ulrychovi, ktorý má problémy s trieslom ešte zo zápasu v Poprade. V piatok ani v nedeľu nenastúpi, predbežné správy hovoria o približne 3-týždňovej pauze. Problémy v dolnej časti tela trápia aj obrancu Adama Drgoňa, chýbať bude dnes a pravdepodobne aj v nedeľu.

Omnoho početnejšiu maródku hlásia Trenčania. Okrem dlhodobo zraneného lídra obrany Tomáša Starostu s najväčšou pravdepodobnosťou dnes v akcii neuvidíme útočníkov BližňákaÖlveckého, dlhodobo zranený je Michal Hlinka. V obrane chýbajú aj Bokroš, Gula a Cebák. Nezávideniahodná situácia Dukly by tak hosťom mohla hrať do karát, ľahká úloha ich ale na ľade vicemajstra rozhodne nečaká.

Vojaci začali december prehrou na nulu v Košiciach (0:4), následne doma zvládli povinnú jazdu s dvadsiatkou (5:0), keď si čisté konto pripísal zvolenský odchovanec Marek Šimko. Vzájomnú bilanciu minulosezónnych semifinálových súperov zatiaľ ovládajú Zvolenčania, ktorí Duklu zdolali doma 4:1 a vonku 4:2. Napriek tabuľkovému postaveniu má Trenčín stále kladné skóre, i keď len tesne. Tím trénera Petra Oremusa inkasoval doposiaľ 69-krát, rovnako ako ten zvolenský. Naproti tomu predstavuje 71 strelených gólov najhoršie číslo v lige. Presilovky i oslabenia Dukly patria aktuálne na 9. miesto. V prospech HKM hovorí bilancia vonkajších zápasov, momentálne najlepšia v lige.