Demkova teší prítomnosť známych tvárí, prispieť chce rýchlosťou, agresivitou i kombinačnou hrou

Autor: HKM Zvolen Dátum: 12.7.2018

Do zvolenského kádra pribudla počas leta aj dvojica bieloruských hráčov, jedným z nich je 29-ročný útočník Arťom Demkov. Ten v uplynulej sezóne suverénne ovládol produktivitu v tíme Soligorska, s ktorým má v bieloruskej najvyššej súťaži bohaté skúsenosti. K tomu sa rodák z Minska môže pochváliť  šiestimi majstrovstvami sveta či niekoľkými ďalšími zaujímavými klubovými zastávkami.

Arťom, vítame vás v našom klube. Čo stálo za rozhodnutím vymeniť bieloruskú súťaž za slovenskú?

„Po majstrovstvách sveta sme s agentom hľadali možnosti ďalšieho pôsobenia v Európe. Po krátkom čase sa objavila ponuka zo Zvolena, ktorý mal o mňa veľký záujem. Ja som ju s radosťou prijal. Hoci agent pracoval na niekoľkých ďalších možnostiach, žiadna z nich sa v tom čase nejavila tak konkrétne, ako práve Zvolen. Samozrejme, ponuky boli aj v Bielorusku, mojím cieľom však bolo hrať inde v Európe."

Aké informácie máte zatiaľ o klube a o lige, do ktorých prichádzate?

„Priznám sa, podrobnejšie informácie o klube ani o slovenskej súťaži som nemal, idem teda tak trochu do neznáma. Z dostupných informácii však viem, že ide o ambiciózny klub, ktorý si dáva len najvyššie ciele a vytvára výborné podmienky. Čítal som, že sa tvorí naozaj silná zostava s dobre vybranými hráčmi. Myslím, že liga je silná a kvalitná, veď napokon aj národný tím pôsobí stále v najvyššej kategórii. V tíme by mala byť tiež dobrá trénerská dvojica, ktorá je zmesou mladosti a skúsenosti."

Stali ste sa v podstate prvou vážnou akvizíciou z Bieloruska v histórii klubu. Aký je to pocit?

„Samozrejme, určite je pekné byť v klube prvým hráčom z mojej krajiny, no neprikladám tomu príliš veľký význam. Prvoradé je najmä dosiahnutie tímového cieľa, a tým je jedine ligový titul."

Do tímu neskôr pribudol aj váš krajan Pavel Chernook, rovnako tak váš spoluhráč z uplynulej sezóny David Růžička. Čo by ste vedeli povedať o týchto dvoch obrancoch?

„Pavla poznám veľmi dobre. Pred niekoľkými rokmi sme spolu hrali v Soligorsku. Je to veľmi pokojný a priateľský chalan. Je tiež veľmi slušný, zdvorilý a má zmysel pre humor. Čo sa týka jeho hokejových kvalít, je veľmi dobrý korčuliar s dobrým videním hry a silnou strelou. Jeho štýl by som možno prirovnal k Zdenovi Chárovi. Je to vysoký a silný obranca. S Davidom sme sa spoznali vlani, na letnom tréningovom kempe v Soligorsku. Veľmi vtipný chalan. Ako spoluhráči sme si rozumeli, darilo sa nám najmä v presilovkách, mne sa s nim hralo veľmi dobre. Je šikovný, taktiež má dobrú strelu a čítanie hry. Myslím, že obidvaja budú pre mužstvo prínosom."

Ovplyvnilo by ich rozhodnutie podpísať vo Zvolene aj to vaše?

„Vlastne to len tak vyšlo, že sme boli v rovnakom tíme. Moje rozhodnutie by to určite nijak nezmenilo, do Zvolena by som išiel aj pokiaľ by Pavel alebo David nešli. Samozrejme, teraz je určite výborné, že tu budem mať bývalých spoluhráčov. Vždy je jednoduchšie prísť do nového tímu, keď už v ňom niekoho poznáte, adaptácia je potom lepšia a cítite sa pohodlnejšie."

Prichádzate do Zvolena s nejakými osobnými ambíciami?                                                         

„Vždy uprednostňujem tímové ciele pred svojimi, nehľadím ani na osobné štatistiky. Musíme hrať hlavne s obrovským srdcom a jeden za druhého, vtedy môžeme dosiahnuť naozaj čokoľvek. Len tak máme v každom zápase šancu na výhru, rovnako tak na úspech v podobe titulu. Máme pre to vytvorené všetky podmienky. Vždy si hovorím, že čím lepšie si bude každý z nás počínať ako jednotlivec, tým lepšie budeme hrať a fungovať ako tím."

Nehľadiac na osobné štatistiky, v čom by ste chceli byť prínosom novému tímu?

„Sám seba hodnotiť nezvyknem, no povedal by som, že napriek menšiemu vzrastu mám svoju silu a som dobre stavaný. Chcel by som byť pre tím užitočný všetkými kvalitami, ktoré ako hráč mám. Predovšetkým sú to rýchlosť, korčuľovanie a schopnosť rýchlo sa rozhodovať. Môj herný štýl je taký mix. Viem hrať agresívny ako aj kombinačný hokej. Záleží samozrejme od vývoja samotnej hry a od toho, čo v danom momente požaduje tréner."

Môžeme vás v nabitom zvolenskom útoku čakať skôr na centri alebo na krídle?

„V mládežníckom veku som vždy hral krídlo. Po príchode do Ameriky som však bol ihneď presunutý na centra. Rýchlo som si zvykol a na tom poste sa mi aj neskôr darilo. Následne som si zahral na oboch postoch, na centri sa mi ale veľmi páči. Povedal by som, že sa tak cítim byť bližšie k hre a som do nej viac zapojený."

Akú sezónu máte za sebou?

„Z pohľadu tímového výsledku ma príliš neteší. Chceli sme uspieť v play off, napokon sme vypadli v semifinále, z čoho sme boli všetci veľmi sklamaní. Pretrvával tak pocit z nesplneného cieľa, aj to je však skúsenosť. Pokiaľ ide o moje výkony, myslím, že hra aj štatistiky boli dobré, no ako som povedal, do popredia vždy staviam tímový výsledok."

V hokejovom životopise máte okrem domácej najvyššej súťaže aj KHL, nemeckú DEL či severoamerické ligy. Čo vám tieto ligy dali a ako sa pozeráte na svoj doterajší kariérny vývoj?

„Myslím, že moja doterajšia kariéra ide dobrým smerom, som spokojný. Samozrejme, boli chvíle keď som sa ďalej neposúval, no bez ohľadu na okolnosti som sa nevzdával a pokračoval v tvrdej práci. Všetky skúsenosti, ktoré som získal v rôznych ligách, mi v istom momente pomohli a niečo mi dali. Kdekoľvek som hral, v prvom rade to bola výborná skúsenosť. Každá liga má iný, svoj vlastný štýl, a to je podľa mňa veľké plus, v budúcnosti vám to pomôže lepšie sa zapracovať do nového tímu a zvyknúť si. Myslím, že tie ligy sú dosť odlišné od Bieloruskej čo sa týka úrovne schopností hráčov. Bieloruská liga je dobrá, avšak súperí v nej medzi sebou len pár tímov. Pomohla by jej väčšia vyrovnanosť a súťaživosť."

Ste dlhoročným bieloruským reprezentantom, na konte máte šesť svetových šampionátov. Ako ste preto niesli tohtoročné vypadnutie z elitnej kategórie, ktoré prišlo pre Bielorusko po trinástich rokoch?

„Je veľmi smutné si to spätne uvedomiť. Každý z nás odovzdal v zápasoch sto percent, chýbal však aj kúsok šťastia. Jednou z príčin bolo zrejme aj to, že sme mali veľmi mladý tím s nedostatkom skúseností na takej úrovni. Veľa hráčov, ktorí boli lídrami, nám nemohli pomôcť aj zo zdravotných dôvodov. Všetci sme z toho výsledku boli nesmierne sklamaní."