Čo je s Marcom Halamom?

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.1.2019

Sú to už dva mesiace, odkedy Marco Halama odstúpil zo zápasu v Žiline po náhlej nevoľnosti. Bolo to 16. novembra. Vyšetrenie ukázalo zvýšený histamín. Po prvotných informáciách o jeho stave ostalo dlho ticho, situácia 22-ročného centra sa totiž nikam neposúvala. 

Narastajúca zvedavosť fanúšikov je opodstatnená, no žiaľ, na mnohé otázky nepozná odpoveď ani samotný Marco. Problémy, s ktorými sa pasuje od minulej sezóny, spomenul v tomto rozhovore. V tom dnešnom sa v rámci možností pokúsil priblížiť, na čom je teraz.

Marco, mohol by si opísať svoju situáciu od zápasu v Žiline počas uplynulých dvoch mesiacov?

„Počas zápasu mi prišlo zle, cítil som náhlu slabosť a bolo mi na odpadnutie. Nikdy som taký stav predtým nezažil. Doktor na štadióne mi dal niečo, aby mi bolo lepšie. Odporučil mi niekoľko vyšetrení, všetky som absolvoval. Samozrejme, srdce aj pľúca boli v poriadku. Opäť sa teda musela riešiť strava. Bol som vyšetrený na intoleranciu potravín, nastavil som si stravu. Potom som bol u športového doktora, ktorý mi ešte neodporučil hrať a povedal, aby som pokračoval v tréningoch, ktoré som začal. Povedal, že ma bude kontaktovať, keď si podrobne prejde všetky výsledky a nájde vhodné riešenie. Voláme si, no stále nič nové. V pondelok si mám dohodnúť ďalšie vyšetrenie v Bratislave, neviem však presne, na čo bude zamerané. Potom vám budem vedieť povedať niečo bližšie."

Na ľad zatiaľ chodíš sám. Pociťuješ spomenutý stav pri vyššej záťaži?

„Je to rôzne, no do ozajstnej záťaže radšej ani nejdem. Doktor mi to neodporučil a nechcem to riskovať."

Prirodzene už zrejme prišli aj prvotné myšlienky o predčasnom konci sezóny...

„Už som rozmýšľal aj nad tým. Snažím sa to ale takto nebrať, nemyslieť na to a každý deň robiť niečo v rámci svojich možností. Niečo odtrénujem a robím to, čo môžem. Nechávam to plynúť, no ak to tak má byť, tak radšej túto sezónu. Mal som tento problém v tej minulej. Odvtedy som sa o ňom dozvedel veľa nového. Povedal som si, že ho chcem dať raz a navždy do poriadku, než keby ma mal stále dookola obmedzovať. Tak si ešte môžem zahrať. Najprv som tlačil na to, aby to bolo čím skôr, potom som ale veci prehodnotil."

Je tvoj problém medzi hokejistami výnimočný? Rozprával si sa s niekým s rovnakou diagnózou?

„Raimo Summanen mi povedal, že vo Fínsku je bežne v každom tíme niekto s intoleranciou. Odkedy mám tento problém, začal som sa oň viac zaujímať a čítať a vnímam, že ním trpí veľa ľudí."

Je celiakia vrodená?

„Každý tvrdí niečo iné. Z rodiny som ju nemal po kom zdediť. Vraj je ale na celý život. Mám zoznam potravín, ktoré mám na istý čas vyradiť a odsledovať si zlepšenie. Nejde teraz iba o lepok, sú to najmä mliečne výrobky, ktoré mám na mesiac vyradiť a postupne pozorovať na sebe zmeny."

Pokiaľ si dávaš pozor na stravu, akým spôsobom môže nastať náhly “záchvat“ počas športového výkonu, aký si dostal v Žiline?

„Keby som to vedel...Niekedy je to ťažšie a príčina sa dlho zisťuje. Ja som rád, že som na tom zatiaľ aspoň tak, ako som. Na základe doterajších výsledkov môžem niektoré potraviny vyradiť a zostaviť si jedálniček. Je to ale na nervy."

Táto sezóna mala byť pre teba zrejme prelomová v seniorskom hokeji. Rozbehnutú si ju mal sľubne, o to viac mrzia zdravotné komplikácie.

„Je to tak. Keby mi v lete niekto povedal, že si tu vybojujem zmluvu, tak by som asi neveril. Myslím, že sa mi celkom darilo a cítil som, že od zápasu k zápasu je to lepšie. Potom som sa ale vrátil tam, kde som bol a prišla neistota. Som ale veľmi rád za trénerov a vedenie klubu. Držia ma a cítim ich podporu, inak by to bolo ešte ťažšie. Mohli sa so mnou rozlúčiť a povedať, nech prídem, keď budem zdravý, ale stoja za mnou."

Takže jediné, čo teraz môžeš robiť, je čakať.

„Bohužiaľ. Nemalo by význam ísť teraz do zápasu, pretože by som mohol dopadnúť ešte horšie. Keby som vedel niečo nové, povedal by som, no neviem. Každý sa ma stále pýta, dokedy ešte. Keď je niekto po operácii, tak približne vie, kedy bude zahojený a vráti sa. V tomto prípade to ale neviem povedať ja, ani doktor. Dobré je však to, že predtým som pociťoval zlé stavy aj pri normálnom fungovaní mimo hokeja, teraz je to lepšie. Minulú sezónu som ubral na váhe asi desať kilo, keď som vyradil múku. Teraz sa mi váha našťastie nezmenila."