Čo je nové v HKM? Do konca mája bude jasnejšie

Autor: HKM Zvolen Dátum: 16.5.2018

V polovici apríla sa hokejová verejnosť dozvedela, že zvolenský HKM povedie v novej sezóne slovensko-fínska trénerská dvojica Andrej Podkonický – Raimo Summanen. Od tej doby je okolo A-mužstva spod Pustého hradu ticho, čo po iné roky v tomto čase nebývalo. Tradične sa vo Zvolene v prvom májovom týždni začínala úvodná, suchá časť letnej prípravy a objavili sa prvé mená hráčov, s ktorými sa pri budovaní mužstva počíta. Teraz je situácia iná. S prípravou i s menami. O dianí okolo zvolenského „áčka“ sme sa porozprávali s hlavným kormidelníkom Andrejom Podkonickým.

 

Všetko raz musí byť prvýkrát. Nikdy doteraz sa vo Zvolene nestalo, že by mužstvo HKM neabsolvovalo letnú prípravu, až teraz. Je to prispôsobenie sa trendom zameraným na individuálnu prípravu, úzkeho kádra, ktorý máte momentálne k dispozícii, alebo sú iné dôvody?

Príčin je viac. Mohli sme tak, ako po iné roky trénovať s početnou prevahou juniorov a k tomu s pár hráčmi, s ktorými do novej sezóny počítame, čo sa podľa mňa ale môže minúť cieľu. Spoločná letná príprava je dobrá k tomu, že ten kolektív sa dáva dokopy. Pokiaľ však nemá byť spolu podstatná časť budúceho tímu, neprinesie to želaný efekt. Pokiaľ viem, z toho mužstva, ktoré tu odohralo minulú sezónu, spoločnú letnú prípravu absolvovala asi len štvorica hokejistov a ostatní sa pripravovali sami. A nebola to ojedinelá situácia, podobné letné prípravy na suchu tu už boli aj predtým. Ďalšou vecou sú hráčske zmluvy. Napríklad v Česku majú hráči dvanásťmesačné zmluvy a to je rozdiel. Po sezóne majú tri týždne voľna a znova musia ísť na to. U nás sú tie zmluvy stavané na deväť mesiacov, takže aj tí hráči, ktorí by sem na spoločnú prípravu prišli, by si teraz všetko museli hradiť zo svojho. V tejto dobe sa už niekde pripravujú s kondičnými trénermi a bolo by zbytočné ťahať ich sem na tri alebo štyri týždne. Takže s nimi na diaľku komunikujeme.

 

Nezvyšuje sa takto riziko, že niektorí hráči prídu na ľad nepripravení a vzniknú tak zbytočné komplikácie?

Tí hráči sa hokejom živia, sú profesionáli. Ak chcú hrať za HKM, musia prísť pripravení stopercentne. Hráčov, ktorí kontrakty uzavrú skôr, by som si chcel otestovať už v júli aby sme vedeli na čom sú. Kompletný káder prejde testami s príchodom na ľad, hneď v prvom týždni. Teda zhruba od 25. júla budem vedieť ako v lete pracovali a ako na tom po fyzickej stránke sú. V zmluvách sú klauzuly, že pokiaľ by prišiel niekto nepripravený, musí počítať so sankciou, v krajnom prípade aj s rozviazaním kontraktu.

 

S kým ste vlastne v kontakte? S hráčmi, ktorí majú s platnú zmluvu, s tými, na ktorých si klub uplatňuje opcie, alebo aj s novými adeptami na zvolenský dres?

Komunikujeme s hráčmi z každej zo spomenutých kategórií. Majú na stole ponuky, ale niektorí ešte nie sú podpísaní. Do konca mesiaca by sme mali mať ten káder zmluvne podchytený, všetko je nateraz v jednaní. Samozrejme, gro toho mužstva je zložené, len to treba zmluvne podoťahovať. Pán Mráz bol donedávna v zahraničí, takže sme veci riešili najmä s Vlastom Plavuchom, teraz to však už naberie vyššie obrátky a  budeme sa snažiť urobiť maximum. Času je ale stále dosť.

 

Ak môžete prezradiť - pôjde sa aj tohto roku cestou angažovania zámorských hráčov prípadne iných cudzincov?

Nie v takej miere, ako tomu bolo vlani. Ak nepočítame kanadského brankára s ktorým sa rokuje, tak zámorskí hráči by mali byť tohto roku dvaja, traja. Je to v jednaní, do poľa chceme dvoch útočníkov a jedného beka. To naše mužstvo by malo byť zložené hlavne zo slovenských a českých hráčov.

 

Ako by mal teda káder ideálne vyzerať?

Mužstvo sa snažíme zložiť v takej kvalite, aby sme reálne mohli hrať na špici tabuľky. Chceme si nechať hráčov, ktorí sa tu osvedčili a mali dobré sezóny. Pri nových hráčoch vyberáme kvalitných hokejistov, víťazné typy. Aj tretiu a štvrtú lajnu chceme vytvoriť na takej úrovni, aby sme v prípade zranenia niektorého z hráčov z prvých dvoch formácií mohli siahnuť nižšie a vybrať hráča schopného vzniknutú medzeru kvalitne zaceliť.

 

O kvalitných hráčov je určite záujem aj v iných kluboch. Chce to veľa snaženia presvedčiť ich, aby zamierili práve pod Pustý hrad?

Jednania nie sú ľahké, ale Zvolen si po tejto sezóne znovu vylepšil meno, keď vytvoril pre hráčov veľmi dobré podmienky. Tí hokejisti v rámci ligy medzi sebou komunikujú a vedia o tom. Preto je tu pri vyjednávaní akási výhoda získať aj kvalitnejších hráčov. Ak si medzi sebou povedia, že vo Zvolene všetko fungovalo, bola tu dobrá partia a zázemie, uprednostnia náš klub pred konkurenciou. Podmienky sú pre nich rozhodujúce, ale u každého je to osobité, tie vyjednávania sú individuálne.

 

Vaším asistentom bude Fín, chystáte program prípravy na ľade spolu?

Zatiaľ komunikujeme cez mobil, Raimo príde až na ľad. Už sme sa ale streli aj osobne a niektoré veci prebrali. Je to skúsený tréner a na spoluprácu s ním sa teším. Bude pomáhať v napredovaní aj mládežníckym trénerom, už sa nevie dočkať sezóny.

 

Na kedy je stanovený oficiálny zraz a začiatok prípravy na ľade?

Predsúťažná fáza prípravy začne 23. júla, ale s tým, že prvé dva dni budú také „oťukávacie“. Hráči nafasujú výstroj, vyskúšajú si ho na ľade aby všetko sadlo. Od stredy 25-ho začneme s rozkorčuľovaním a ľahkými tréningami, súčasťou programu budú aj spomínané testy. Od pondelka 30. júla už pôjdeme naplno.

 

Začiatok ligy je naplánovaný na polovicu septembra a dovtedy vás čaká množstvo práce. Ako hlavný tréner preberáte zodpovednosť nielen za prípravu, ale aj za výsledky Zvolena v novej sezóne. Aké sú to pocity?

Je obrovský rozdiel byť asistentom a prvým trénerom. HKM Zvolen je na hokejovom Slovensku značka kvality a klub chce byť čo najvyššie. Preto očakávam veľký tlak a počítam s tým. Tieto veci som pri prijatí ponuky vedel, mojou úlohou bude držať zvolenské mužstvo na špici. Som si toho vedomý, ale som rád, že som dostal šancu. Ja a všetci zainteresovaní sa vynasnažíme pripraviť ten tím čo najlepšie a predvádzať hokej, za ktorým budú ľudia na zimný štadión chodiť. Podobný tlak ale bude aj na mojich kolegov v ostatných kluboch, takže nás v novej sezóne čakajú ťažké, ale zaujímavé súboje.

 

 

Od nového súťažného ročníka nás delí ešte horúce leto, fanúšikovia „rytierov“ však určite nebudú musieť tak dlho čakať na mená hráčov, ktorí budú hájiť farby Zvolena. Pod pokrievkou HKM sa už varí a výsledok snaženia by mal prísť čoskoro. Chce to ešte trošku trpezlivosti, ako budú nové informácie prichádzať, budeme ich postupne zverejňovať.