Climie skončil, prišiel Fín Nieminen

Autor: HKM Zvolen Dátum: 22.10.2017

To, o čom sa medzi fanúšikmi už dlhšie hovorilo, sa stalo realitou. Podobne ako prednedávnom obranca Michal Novák, aj brankár HKM Matt Climie požiadal o zrušenie svojho kontraktu s klubom spod Pustého hradu. Po naplnení všetkých podmienok pre uskutočnenie tohto kroku, vedenie Zvolena hráčovi vyhovelo a Matt od dnes už nie je hráčom HKM. Kanadský gólman prišiel do Zvolena pred začiatkom tejto sezóny v auguste, na Slovensku sa však nedokázal adaptovať. Odlišné pojatie hokeja, životný štýl a jazyková bariéra boli príčinou toho, že sa na novom pôsobisku necítil dobre. Zrejme aj dôsledkom toho bolo, že sám nenaplnil nádeje do neho vkladané a jeho výkony zaostali za očakávaním. Po štarte v 11-tich súťažných zápasoch v drese HKM sa tipsportligové štatistiky Matta Climieho zastavili na hranici 671:02 odchytaných minútach, počas ktorých predviedol 290 úspešných zásahov, inkasoval 29 gólov, dosiahol 90,91-percentnú úspešnosť zásahov a priemer 2,59 obdržaných gólov na zápas. V jednom stretnutí si dokázal udržať čisté konto.

Po odchode Climieho sa Zvolenčania usilovali v krátkom čase uloviť nového strážcu svätyne. Novou tvárou v kádri HKM by sa mohol stať Jani Nieminen. Fínsky brankár pricestoval do Zvolena v sobotu večer a s novými spoluhráčmi sa zoznámil na nedeľňajšom dopoludňajšom rozkorčuľovaní. Rodák z Helsínk, 30-ročný odchovanec miestneho IFK odohral väčšinu svojej kariéry vo fínskych súťažiach. V drese Kazane však nastúpil aj na dva zápasy v KHL a minulú sezónu strávil v nemeckej DEL, keď jeho zamestnávateľom bol klub Fishtown Pinguins. Na dnešný duel do Popradu však nový muž vo zvolenskej šatni ešte s mužstvom trénera Mikulu nepocestuje, o definitívnom angažovaní Jani Nieminena by sa podľa slov športového riaditeľa HKM, Miroslava Kleina malo rozhodnúť v priebehu budúceho týždňa. „Nový hráč sa najprv musí podrobiť lekárskym vyšetreniam. Pokiaľ bude všetko v poriadku, začneme podnikať potrebné kroky k tomu, aby boli úspešne dotiahnuté všetky náležitosti potrebné pre nasadenie Nieminena už do piatkového domáceho zápasu HKM proti Banskej Bystrici,“ uviedol Klein.

Na citlivý brankársky post by sa mal k Marekovi Šimkovi postaviť hráč, ktorý bude mať zodpovedajúcu výkonnosť, bude v pohode po všetkých stránkach a plne sa bude môcť sústrediť na svoje výkony bráne HKM. Či takým bude Jani Nieminen, dozvieme sa v blízkom čase.

Dnes sa teda do brány HKM postaví v náročnom zápase pod Tatrami Marek Šimko, ktorý si v piatok pripísal druhý víťazný zápas v rade. Popradskí „kamzíci“ si v piatok naopak odviezli z Nových Zámkov potupnú prehru 0:5, a tak to dnes Zvolenčania budú mať o to ťažšie. Ich snaženie o zisk ďalších bodov začne v zápase Poprad – Zvolen o 17-tej hodine.

HKM Zvolen – HK Poprad v sezóne 2017/2018

5. kolo: Zvolen – Poprad 2:3 pp (0:1, 2:0, 0:1, 0:1), góly HKM: Matis, Coffman

14. kolo: Poprad – Zvolen ???