Cieľom bol široký, vyrovnaný a odolný káder, hovorí Vlastimil Plavucha

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.7.2018

Do prvého tímového zrazu pred prípravou na ľade ostávajú tri dni a spolu s letnými teplotami opäť stúpa pod Pustým hradom aj hokejová horúčka. O tom, aké mužstvo sa v pondelok 23. júla zíde vo vynovenej šatni, aj o tom, ako sa skladalo a čo sa od neho očakáva, sme sa rozprávali s mužom zodpovedným za jeho zloženie, asistentom športového riaditeľa HKM Vlastimilom Plavuchom.

Je káder nateraz kompletný?

„V tejto chvíli môžem povedať, že káder je hotový. Samozrejme, do prípravy sa môžu zapojiť ešte hráči, ktorí budú na skúške, prípadne juniori. Uvidíme, čo to prinesie, no momentálne sa už žiadny ďalší príchod nepripravuje."

Ako ste spokojný s jeho zložením? Podarilo sa zrealizovať všetky príchody, ktoré ste plánovali?

„Tento rok sme mali o niečo viac času. Predstavy sa vyvíjali priebežne, prvotne sme komunikovali s hráčmi, pri ktorých sme mali záujem o zotrvanie. Samozrejme, nemôžem povedať, že som na sto percent spokojný, vždy sa dá niečo urobiť lepšie. Môžem však povedať, že sme zložili naozaj solídny káder a ostáva veriť, že spolu s tým príde aj patričný výsledok."

S akou filozofiou a akým zámerom ste vyberali hráčov?

„Dôležitú úlohu zohral aj tréner, s ktorým prebiehala komunikácia. Všetko sme prispôsobili tomu, aby náš štýl hokeja zodpovedal moderným trendom, aby to bol hokej rýchly a kombinačný, dopredu aj dozadu a aby sa divákom páčil. Snažili sme sa teda zohnať hráčov vyhovujúcich tomuto systému."

 Ambície ostávajú oproti minulej sezóne nezmenené?

„Z môjho pohľadu je ambíciou hrať čo najlepšie a ukázať, že sa vo Zvolene hrá kvalitný hokej. Všetci, ktorí, pri ňom stoja, veria, že sa ten dobrý hokej hrať bude a ľudia postupne zaplnia tribúny čo najviac. To by mal byť prioritný cieľ. Výsledkami, dobrým hokejom a zábavou pre ľudí ich vrátiť na štadión a dopriať im radosť z hry a výsledkov."

Aké podmienky dokázal klub vytvoriť pre naplnenie týchto cieľov?

„Musím naozaj veľmi pochváliť celé vedenie, funkcionárov a majiteľov klubu za ich snahu a vytvorenie skutočne vynikajúcich podmienok. Ich zásluhou je fungovanie klubu bezproblémové a boli sme schopní dať dokopy také kvalitné mužstvo." 

Do akej miery sa pri skladaní tímu podieľala nová trénerská dvojica?

„Samozrejme, každý má nejakú predstavu, my sme sa snažili predostrieť tú našu a ukázať, akých hráčov máme k dispozícii. Určitú víziu o podobe tímu sme mali už pred podpisom nového trénera. Väčšinou sme komunikovali s Andrejom Podkonickým, keďže on je momentálne tu a Raimo bol vo Fínsku, Andrej zase komunikoval priebežne s ním. Ťažko povedať, kto má ktorého hráča na svedomí, vždy to bolo ovplyvnené rôznymi okolnosťami."

Má Zvolen lepší káder ako v minulej sezóne?

„Robili sme tak, aby bol lepší a tiež odolnejší. Veríme, že výsledky sa dostavia. Požiadavky niektorých hráčov boli pre nás nesplniteľné a dostali ponuky, ktorým sme nevedeli konkurovať. Hráčsky trh sa stále vyvíja, my sa snažíme reagovať a hľadať prípadné náhrady, finančne dostupné a typologicky podobné. Nehovorím, že toto je konečná zostava, v priebehu sezóny sa môže čokoľvek udiať, vždy sú možnosti na obmenu alebo doplnenie kádra."

Odolnosťou zrejme myslíte fyzickú odolnosť. Môžeme to vidieť aj pri pohľade na obranu, kde bolo zrejme zámerom angažovanie fyzicky zdatných obrancov.

„Musíme mať mužstvo stavané na to, čo chceme hrať. Aj preto boli hľadaní takýto obrancovia. Zároveň však platí, že by mali byť pohybliví a technicky zdatní, čo je dnes veľmi dôležité. Obrancovia musia vedieť zaútočiť aj plniť si povinnosti vo vlastnej tretine a hrať fyzicky."

Počet legionárov v tíme sa oproti minulej sezóne výrazne nezmenil, novinkou sú však dvaja bieloruskí hráči, zároveň klesol počet severoamerických hráčov. Bol to zámer alebo jednoducho iba výsledok momentálnej situácie na hráčskom trhu?

„Samozrejme, snažíme sa, aby sme mali čo najviac slovenských hráčov. Treba si pritom uvedomiť aj to, že pokiaľ chceme konkurovať, musíme postaviť silný tím. Zo začiatku sme oslovili čo najviac Slovákov a v prípade, že sa nám nepodarilo získať tých, ktorých sme mali vytypovaných, dopĺňali sme zahraničnými hráčmi. Agentov aj ponúkaných hráčov je skutočne veľa, je však potrebné si hráča preveriť, zistiť jeho ľudské kvality, pôsobenie v kolektíve, hráčsku typológiu...Ak vyhovujúceho hráča medzi slovenskými nenájdeme, hľadáme medzi zahraničnými. Musí spĺňať výkonnostné parametre aj finančnú dostupnosť. Ponuka je široká, od severoamerických hráčov až po ruských či severských. My hľadáme najprospešnejšiu možnosť pre mužstvo a veríme, že hráči, na ktorých máme dobré referencie, ich aj potvrdia a do kolektívu zapadnú."

Má klub prostriedky na to, aby si legionárov dostatočne preveril?

„Agenti pochopiteľne ponúkajú každého hráča v čo najlepšom svetle. Existujú však prostriedky na to, aby sme si hráčov „oťukli“, či už od trénerov, spoluhráčov alebo iných ľudí pôsobiacich v oblasti, odkiaľ hráč prichádza. Prostredníctvom našich dostupných kontaktov sa snažíme zistiť o hráčovi čo najviac, aby sme vedeli, čo od neho môžeme očakávať ."

Vaša cesta v Severnej Amerika začiatkom leta bola teda za účelom hľadania nových posíl?

„Áno, boli sme sledovať určitých hráčov na odporúčania, ktoré sme mali. Pri osobných rozhovoroch sme s nimi preberali podmienky, no ako sa hovorí, človek mieni a pán Boh mení. Keď sme si ich vybrali a dohodli sme sa na potrebných veciach, situácia sa zmenila. Keďže tí hráči postúpili až do samého záveru play off, začali pútať pozornosť aj z ekonomicky silnejších líg a prišli sme teda o možnosť ich získať. Možno keby v tom čase vypadli, boli by dnes našimi hráčmi. Neskôr sme však už neboli schopní konkurovať."

Zrejme najočakávanejším podpisom z minulého tímu bol Rastislav Špirko. Nestrácali ste s postupom času trpezlivosť s jeho rozhodovaním? Ako dlho ste boli ochotný čakať?

„Keďže mal Rasťo za sebou veľmi vydarené play off a bol jedným z lídrov, bolo jasné, že oňho bude záujem aj zo zahraničia a že aj on bude uvažovať nad inými ponukami. My sme mu dali ponuku hneď po sezóne. Vedel som, že to asi nebude týždňová záležitosť a nedohodneme sa hneď. Dohoda vo vedení klubu bola taká, že záujem o Rasťove zotrvanie bol dosť veľký, boli sme teda ochotní počkať na jeho rozhodnutie. Do toho sa ale objavila možnosť získať ďalšieho hráča a bolo dôležité, aby Rasťo oznámil svoje rozhodnutie, od ktorého sa potom odvíjalo to naše, smerom k spomenutému hráčovi. Všetci sme radi, že Rasťo napokon ostal. Máme hráča, ktorého poznáme a vieme, čo od neho môžeme čakať, miesto toho, aby sme skúšali niekoho nového."

Do Zvolena a zároveň aj k súťažnému hokeju sa vracia Patrik Lušňák. Máte obavy z toho, ako to po jeho vyše ročnom výpadku dopadne?

„Je to špecifický prípad. Mal ťažký úraz a nikto nedokáže predpovedať, ako to dopadne. Dohoda vyšla z toho, že Paťo hral poslednú sezónu pred nehodou u nás a cítil sa tu veľmi dobre. Keď sa rozhodoval, či sa k hokeju po zranení vráti, dohodol sa práve so Zvolenom. Keďže odviedol dobrú prácu, klub mu bez problémov vyšiel v ústrety. Dohodli sme sa zatiaľ na mesiac august s tým, že je veľmi dôležité, ako sa on sám bude zdravotne cítiť. Potom vyhodnotíme, či bude pre tím prínosom. Vieme len to, že budeme Paťovi držať palce, aby sa cítil dobre. Nikto nepochybuje o tom, že je dobrý hokejista. Prvoradé je, aby mu zdravie slúžilo a aby bol vôbec schopný vrátiť sa na profesionálnu úroveň."

Miloš Kelemen ostáva hráčom Zvolena so striedavými štartmi v bratislavskom Slovane. Kde očakávate, že strávi väčšinu sezóny?

„Slovan nás oslovil, či by sme ho dokázali uvoľniť a dohodli sme sa na tom, že Miloš v Slovane absolvuje celú prípravu. Pred začiatkom KHL si povieme, ako to bude ďalej a či sa dostane do základnej zostavy, podľa toho budeme riešiť jeho ďalšie pôsobenie."

Konkurencia v oboch kluboch je veľká, neobávate sa preto, že by nakoniec nemusel mať dostatočný priestor ani v jednom z nich?

„Nemyslím si. Miloš je zvolenský hráč a vždy, keď príde, svoj priestor dostane. Uvidíme, ako si Slovan bude počínať v sezóne, no my by sme boli radi, keby Miloš záver sezóny odohral u nás. V ťažkom závere ho budeme určite potrebovať, je to veľmi dobrý hokejista a nepochybujem, že bude pre nás prospešný."

S Patrikom Marcinekom počítate ako s pevnou súčasťou seniorského tímu?

„Áno. Vieme, že situácia v juniorke nie je ideálna, no v prvom rade je hráčom áčka."

Aká je situácia ohľadom Vojtecha Zeleňáka?

„Momentálne je v Sparte, kde absolvuje celú prípravu. Uvidíme, ako tam dopadne a podľa toho môžeme riešiť prípadnú náhradu. Záujem o neho určite máme, aj on sa tu cítil dobre a verím, že pokiaľ by v Sparte neuspel, rád sa vráti. Myslím však, že zatiaľ máme obranu vysporiadanú, máme osem obrancov, čo je pre začiatok fajn. Zariadime sa podľa toho, ako Vojto dopadne v Sparte."

Kto z nových obrancov by mohol nahradiť najproduktívnejšieho obrancu minulej sezóny, Nicka Rossa?

„Možno nebudeme mať najproduktívnejšieho obrancu, ale môžeme mať osem vyrovnaných obrancov, ktorí v konečnom dôsledku môžu prispieť viac, ako jeden nadpriemerný či najproduktívnejší obranca."

Spomenuli ste, že v príprave na ľade dostanú šancu aj juniori. Je v súčasnej situácii zvolenskej juniorky problém nájsť hráča, ktorý by bol „použiteľný“ pri áčku?

„Samozrejme, vždy sa nájde niekto, komu môžeme a chceme dať priestor. Je dôležité, aby mladí domáci hráči cítili, že majú šancu a získajú tak cennú skúsenosť trénovať, prípadne hrať s hráčmi, ktorí, dovolím si tvrdiť, budú hrať prím v našej lige. Môžu sa porovnať a zistiť, čo všetko im ešte chýba k tomu, aby sa dostali na ich úroveň."

Neobídeme ani otázku rozšírenia ligy. Aké pozitíva a negatíva podľa vás prinesie?

„O pozitívach či negatívach je vopred ťažko hovoriť. Myslím, že prídu dve mužstvá, ktoré môžu zvýšiť konkurenciu v hornej polovici tabuľky. Pribudne tak počet zápasov s vyššou úrovňou. Hodnotiť však môžeme až po sezóne."

V čom bola pre vás uplynulá sezóna poučná? Čo chýbalo k tomu, aby Zvolen urobil ešte krok ďalej a čomu ste sa chceli pri skladbe nového tímu vyvarovať?

„V prvom rade sme chceli mať širší káder. Zápasy sa v play off nahustia a je dôležité, aby sme mali štyri až päť vyrovnaných formácii, ktoré sú pripravené na tieto zápasy. Všetci hráči musia byť pritom vysporiadaní s tým, že play off je dlhé, náročné, šírka kádra musí zodpovedať ambíciám a každý v ňom musí mať svoju úlohu."

Ste spokojný s kalendárom a súpermi v prípravných zápasoch? Uvažovali ste aj nad turnajom vo Švajčiarsku, ktorý ste absolvovali vlani?

„Rozmýšľali sme aj nad tým. Chceli sme turnaj v termíne na prelome augusta a septembra. Veľa mužstiev zo Švajčiarskej NLA hrá Ligu majstrov, a preto sa veľmi ťažko hľadali súperi. Ísť do Švajčiarska len preto, aby sme tam boli, pre nás nemalo význam. Nemali sme adekvátnych súperov a túto možnosť  sme teda vylúčili. V zápasoch, ktoré nás čakajú, predovšetkým na domácom Memoriáli, chceme podať dobrý výkon a správne navnadiť fanúšikov do nachádzajúcej sezóny, aby do nej spolu s nami vstúpili pozitívne naladení."

Viete si predstaviť Zvolen v Lige majstrov?

„Prečo nie? Cesta do tejto súťaže je však dlhá a vedie iba cez víťazstvo v lige. My chceme urobiť všetko preto, aby si Zvolen Ligu majstrov zahral."