Chceme uvoľnit psychickú záťaž, hovorí Peter Mikula, po prestávke aj s Michalom Chovanom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 13.2.2018

Nedeľným 46. kolom odštartovala Tipsport Liga poslednú šestinu základnej časti. Pre "rytierov" bol domáci súboj s Novými Zámkami zároveň posledným domácim zápasom v tomto mesiaci. Zvolenskí priaznivci sa najbližšie môžu tešiť na derby s Banskou Bystricou, ktoré je na programe 2. marca.

Uplynulý mesiac priniesol pre zverencov Petra Mikulu rozpačité výkony i výsledky. Výhry striedali prehry, dobrý herný prejav striedali výpadky. Aj z tohto dôvodu zvolenský tréner víta dvojtýždňovú zápasovú prestávku. „Chceme uvoľniť psychickú záťaž. Mali sme niekoľko možností dostať sa na prvé miesto, no žiadnu sme nevyužili. Myslím, že aj toto bol jeden z aspektov, ktoré poznačili naše výkony, hráči si nejak vsugerovali, že to jednoducho v tom čase nezvládli a mohli sme byť v podstatne inej pozícii. Zápasy ako doma so Žilinou, či v Liptovskom Mikuláši musí takéto mužstvo vyhrávať. Bohužiaľ, zanechalo to na nás stopy," vrátil sa Peter Mikula k tesným prehrám svojho tímu. V 43. kole doplatili Zvolenčania na nízku streleckú efektivitu, keď zo 42 striel premenili na gól iba jedinú a doma podľahli Žiline po nájazdoch. V 40. kole viedli na liptovskom ľade po dvoch tretinách 3:1, no ich nedisciplinovanosť v záverečnom dejstve napokon dovolila domácim obrat na 4:3.

Celkovo znamenala uplynulá šestina (vrátane presunutého zápasu s Nitrou) pre Zvolen zhodnú bilanciu- 5 výhier a 5 prehier. Dve prehry prišli po nájazdoch, domáca výhra nad Nitrou sa zrodila v predĺžení. Tieto čísla len podčiarkujú kolísavé výkony Zvolenčanov v tomto období. Nedeľný duel s Novými Zámkami opäť poukázal na problém, s ktorým sa mužstvo HKM potýkalo prakticky od začiatku nového roka. Je ním akási nekonzistentnosť, či neschopnosť vydržať pri koncentrovanom a dominantnom výkone celých 60 minút a postrážiť si priebežné vedenie. V prvej dvadsaťminútovke mali domáci súpera na lopate a za priebežného stavu 3:1 sa zdalo, že favorizované mužstvo bez väčších ťažkostí dovedie zápas do víťazného konca. Aj doviedlo, no za cenu drámy v druhej tretine, kedy Novozámčania skóre vyrovnali. Našťastie pre "rytierov" sa hostia na viac nezmohli a vďaka trom zvolenským gólom v poslednej tretine ostali všetky body pod Pustým hradom.

„Neviem si vysvetliť, že to bolo zbytočne utrápené. Niektorými vecami sme si skomplikovali situáciu. Samozrejme, nervy pracujú. Napriek tomu, už niekoľko zápasov nám chýbala dobrá medzihra, je to ulietané a nepresné, prehrávame osobné súboje a zbytočne inkasujeme góly, ktoré nám berú vieru. Nedostávame sa do pohody a komplikujeme si život," hodnotil po zápase Peter Mikula. Skúsený tréner ponúkol hlbší pohľad na problém svojho mužstva: „Chýba nám koncentrácia, v niektorých fázach možno prichádza nezdravé sebavedomie, že sa už nemôže nič stať. Predošlý zápas s Košicami sa nevyvíjal v náš prospech. no nenašli sme silu ho otočiť. S Novými Zámkami sa to podarilo. Keď sa pozriem na posledné tri zápasy, vedeli sme, že Trenčín, Košice a tiež Nové Zámky budú výrazne brániť a stretneme sa so systémom z 1-2-2 do 1-4, bránením stredného pásma a vlastnej modrej čiary." Aj z tohto dôvodu bola pre Zvolenčanov citeľná strata dvojice ofenzívnych lídrov Michala Chovana a Oscara Steéna. „Chovan aj Steén nám jednoducho chýbajú a s nimi kombinačná ľahkosť. Myslím, že s návratom týchto dvoch hráčov sa to opäť zlepší a zdvihne sa sebavedomie mužstva." 

Zoznam absencií v útoku však spomenutou dvojicou zďaleka nekončí. V zápase s Novými Zámkami nemohol Peter Mikula počítať až so šiestimi útočníkmi. Dvojica mladíkov Miloš Kelemen a Patrik Marcinek v nedeľu vypomáhala juniorke, hoci prvý z nich si stále doliečuje zranenie. „Kelemen má zranenie, tak isto Tomáš Török. Vieme, v akej situácii je juniorka, posunul som teda dvoch hráčov tam. Vyskladal som tri útoky, viac hráčov som nemal," bilancuje straty zvolenský kormidelník. „Potrebujeme prestávku, aby sme opäť zmobilizovali sily a vyčistili si hlavy. Potrénujeme, dobijeme energiu a prehodnotíme niektoré veci, aby sme sa pripravili na play-off."

Po dvojtýždňovej ligovej prestávke čaká rytiersku družinu mimoriadne dôležité obdobie. V nezvyčajne vyrovnanej prvej päťke bude o čo najlepšej pozícii do vyraďovacích bojov rozhodovať každý bod. Pokiaľ všetko dobre dopadne, do záverečnej šestiny nastúpia Zvolenčania v plnej sile. Vytúžený návrat Michala Chovana by mal byť po prestávke realitou, Oscar Steén si už svoj nečakaný dvojzápasový dištanc odpykal. Rob Flick sa momentálne lieči za pomoci antibiotík, po niekoľkodňovom výpadku by však mal byť trénerom opäť k dispozícii. Zranenia si v blízkej dobe doliečia aj Miloš Kelemen s Tomášom Törökom.